• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

03.02.2022

21:04

DOBRE PRIČE DALEKO SE - ČITAJU! OTKUD SARMA I INFORMER U KOLUMBIJI?! Katarina našim domaćim specijalitetima promoviše Srbiju u srcu Bogote

Informer

Društvo

DOBRE PRIČE DALEKO SE - ČITAJU! OTKUD SARMA I INFORMER U KOLUMBIJI?! Katarina našim domaćim specijalitetima promoviše Srbiju u srcu Bogote

Podeli vest

Beograđanka Katarina Marković (61) skoro 15 godina vodi restoran srpske kuhinje u srcu kolumbijske prestonice Bogote! Njen restoran "Beograd" postao je kultno mesto u ovoj latinoameričkoj zemlji, jer su zahvaljujući Katarini, Kolumbijci prvi put probali sarme, ćevape, turšiju, Karađorđevu šniclu, ali i autentičnu srpsku šljivovicu. Za naš list pre pet godina ispričala je kako je otišla u ovu daleku zemlju, pa pored slika srpskih manastira i simbola Srbije i Informer je deo njenog enterijera

Katarina nam je tada ispričala da nije očekivala da će Kolumbijci prihvatiti srpska jela, pošto se oni hrane potpuno drugačije od nas. Ipak, kada su jednom probali njene ćevape, oduševili su se, a restoran "Beograd" postao je jedna od najbitnijih ugostiteljskih tačaka u Bogoti.

Kao u ambasadi

Sve je počelo pre pre 22 godina kada je hrabra Katarina odlučila da Srbiju zameni Kolumbijom. Tada nije ni slutila da će se proslaviti zato što ume dobro da kuva.

- Kolumbijski specijaliteti, poput pohovanih banana sa začinima, nisu mi se dopali kada sam prvi put ručala u Bogoti. Nikako mi nije polazilo za rukom da se naviknem na njihovu hranu, pa sam uzela stvar u svoje ruke i poželela da im ponudim našu hranu i sav merak koji ide uz nju - ispričala je za Informer Katarina.

Foto: Informer

U boemskoj četvrti Makarena otvorila je restoran "Beograd" i počela da sprema naša tradicionalna jela.Kolumbijcima se najviše dopada Karađorđeva šnicla, ali oduševljeni su i ćevapima, sarmama, pečenjem, domaćim hlebom, kolenicom, ćuftama...

Svetska, a naša

Katarinin restoran posetili su i novinari "Tijempa", koji je jedan od vodećih dnevnih listova u Bogoti, ali i reporteri "Njujork tajmsa". Njeno kulinarsko umeće oslikali su u mesečnim magazinima avio-kompanije "Ers".

- U Kolumbiji imate priliku da jedete sve. Ima dosta restorana indijske, kubanske, ruske i jevrejske kuhinje, ali i srpska jela su brzo našla put do srca Kolumbijaca. Takođe, ovde sam proslavila i rakiju, našu muziku i uživanje u hrani, onako kako samo Srbi znaju - kaže ona i dodaje da je u Bogoti zbog manjih poreza mnogo lakše započeti biznis.

Foto: Informer

Ispred restorana "Beograd" vijori se srpska zastava, pa njen lokal posetioci brkaju sa ambasadom. Ceo ambijent je ukrašen slikama manastira i simbolima Srbije, a tu su i predmeti narodne radinosti, tradicionalne srpske nošnje koje je vlasnica ponela iz Srbije.

- Nije bilo lako da započnem posao, naučim jezik i tako upoznam drugačiji mentalitet. Međutim, bila sam uporna i vredna i uz podršku prijatelja uspela sam da ostvarim svoj san. Danas je moj restoran jedan od najboljih u ovoj nama dalekoj zemlji - bila je iskrena Katarina, a ponosno je istakla da u njen restoran dolaze političari, glumci, rektori univerziteta, ali i običan narod:

Foto: Informer

- Moji gosti se uvek oduševe ukusom hleba koji sama mesim. Strancima uvek bude interesantna Karađorđeva šnicla, pa im objasnim da je ime dobila po "narodnom junaku s velikim brkovima".

Srpsko veselje

Osim hrane, Kolumbijci kod Katarine i danas imaju priliku da probaju i našu kafu u fildžanima i šljivovicu. Često se nakon dobrog jela zaigra uz srpske hitove.

Foto: Informer

- Vesela atmosfera i tamburica podižu raspoloženje, a podstiču i apetit. Pošto sam stekla dosta prijatelja Kolumbijaca, često u restoranu gostuju plesači, animatori i pevači. Naravno, atmosfera dođe do usijanja tek pošto počne narodnjak. Uvek me ponese pesma i sama zapevam ili se popnem na sto - kaže nam na kraju Katarina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
doživotna robija za Rošavog i

pre 2 godine

Informer je završio baš u Kolumbiji? Zašto nije u Čileu, Bocvani ili Novom Zelandu? Prva asocijacija na Kolumbiju je ...

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija