• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Pešić

22.02.2022

18:45

STRES MOŽE DA DOVEDE DO NEREDOVNOG CIKLUSA KOD ŽENA I EREKTILNIH DISFUNKCIJA KOD MUŠKARACA! OVO je jedan od boljih načina kako da ga se oslobodite!

Privatna arhiva

Društvo

STRES MOŽE DA DOVEDE DO NEREDOVNOG CIKLUSA KOD ŽENA I EREKTILNIH DISFUNKCIJA KOD MUŠKARACA! OVO je jedan od boljih načina kako da ga se oslobodite!

Podeli vest

Živimo u vremenu u kojem je čovek okružen primetnim i neprimetnim vidovima negativnog stresa, rekao je za Informer.rs fitnes trener i nutricionista Miloš Pešić

- Stres kao takav, okidač je za mnoge bolesti, kako fizičkog tako i mentalnog tipa. Sve više se susrećemo sa depresijom, anksioznošću, dizbalansom hormona, dijabetesom, neredovnim ciklusima kod žena i erektilnih disfunkcija kod muškaraca. Ovo su neki od najčešćih poremećaja, a ima ih mnogo, nažalost - rekao je za Informer.rs Miloš i dodao - Izazivaju ih supresori hormona koji su često uključeni u svakodnevicu pojedinca.

Trener je objasnio da poremećaje izazivaju supresori poput: alkohola, cigareta, opojnih supstanci, kao i negativno zračenje koje emituju električni uređaji kojima smo okruženi, a jedan od najopasnijih svako od nas ima u svom džepu.

- Kada na sve to dodamo manjak fizičke aktivnosti i neredovnu, odnosno lošu ishranu, dobijamo idealnu podlogu za razvijanje oboljenja koja smo već naveli - zaključio je Pešić.

Foto: Privatna arhiva

Do rutine se dolazi postepeno

Sprečiti i lečiti

Miloš za Informer.rs naglašava da je važno pre svega da budemo iskreni prema sebi.

- Pod tim podrazumevamo sagledavanje realen slike o nama i našem načinu života. Moramo priznati sebi šta radimo pogrešno i šta sve negativno na naše zdravlje i mentalno stanje - objašnjava on za naš portal i dodaje - Svaka promena mora dolaziti postepeno da ne bi došlo do naglog zasićenja i preranog odustajanja.

Trener preporučuje da se, za početak, ubaci bilo koji vid fizičke aktivnosti "koji će vas na kraju dovesti do težinskog treninga u kombinaciji sa kardio treningom".

- Trening sa teretom u javnoj ili kućnoj teretani, šumi, parku ili na bilo kojem drugom mestu gde vam je zgodno, stvoriće u vama potrošaće (mišiće), dok će kardio trening pomoći vašem srcu da svoju funkciju obavlja bolje.

Ova kombinacija će kod svakog pojedinca emitovati veći priliv energije, bolji san, bolju cirkulaciju i još mnogo toga, a samim tim će poboljšati kvalitet vašeg života, kako objašnjava Miloš Pešić za Informer.rs i dodaje:

- Sada, kada smo uvideli šta dobijamo malim zalaganjem kod fizičke aktivnosti, vreme je da obratimo pažnju na ishranu i ubrzamo proces.

Kako se hraniti zdravo?

- Kao što ste verovatno do sada već čuli, makronutrijenti kojima se naše telo snabdeva dolaze iz proteina, ugljenih hidrata, vlakana i zdravih masti. 

  • Protein, kao građa za naše potrošače (mišiće)
  • Ugljeni hidrati kao gorivo za iste
  • Vlakna koja nam pomažu kod varenja i porbave hrane
  • Zdrave masti koje su, kako vid energije tako i potpora određenim i bitnim hormonima za pravilno funkcionisanje

Foto: Privatna arhiva

Primer doručka

Da li svaki obrok treba zadržati sve makronutrijente?

- Makronutrijenti u našem obroku bi trebalo biti prilagođeni našem cilju. Preporučujem da doručak sadrži malo više proteina i zdravih masti, dok bi obroci oko treninga (pre i posle) trebalo biti bazirani na proteinu i ugljenim hidratima. Kako se bliži vreme spavanja, bilo bi poželjno ponoviti obrok sličan doručku s tim što izvori ne bi morali biti isti.

- Kada se uđe u rutinu sve postaje lakše - zaključio je trener i dodao - Međutim, do rutine se dolazi postepeno. Svaka radikalna promena sa sobom nosi indiciju preranog zasićenja, pucanja karaktera i vraćanja na staro.

Foto: Privatna arhiva

Primer ručka

Miloš je za naš portal poručio da se morate naoružati strpljenjem i verom, kako u sebe, tako i u sam proces.

- Ako se ne budemo pokrenuli sami, niko to neće učiniti umesto nas - zaključio je on.

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija