• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

24.02.2022

11:14

DR TIODOROVIĆ OTKRIO DA LI JE VREME ZA UKIDANJE KORONA MERA

Društvo

DR TIODOROVIĆ OTKRIO DA LI JE VREME ZA UKIDANJE KORONA MERA

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je još rano za ukidanje mera

Broj zaraženih se iz dana u dan smanjuje, a kako stručnjaci ističu, pandemiji korona virusa nazire se kraj. Optimističnih prognoza je sve više, a veruje se da, ukoliko se ne pojavi grip ili neki novi soj korone, već sledećeg meseca imaćemo znatno bolju epidemiološku situaciju.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za TV Prva da je još uvek rano za ukidanje mera. Kako kaže, razlog toga je taj što Srbija nije dostigla željeni procenat vakcinacije, kao što su to postigle pojedine evropske zemlje. Prema njegovim rečima, mere kod nas se ne poštuju.

- Jedva 30% stanovništva poštuje mere, odnosno nosi masku u zatvorenom prostoru ili kada je gužva napolju. Naše hale i stadioni su puni. U nekim zemljama, koje ukidaju mere, obuhvat vakcinacijom je 80% ili 90% i postigle su dobar rezultat. Mi smo jedva, ako sagledamo celu populaciju, negde oko 50%" - istakao je Tidorović za TV Prva.

Foto: Freepik.com

 

Da je obuhvat vakcinacijom bio veći od 70%, verovatno bismo sada razmišljali o velikom popuštanju mera, ističe Tiodorović. Na taj način, imali bismo mirno proleće i leto, dok je za sada ta pretpostavka i dalje pod znakom pitanja.

Podsetimo, profesor Tidorović je nedavno istakao da je teško prognozirati kraj pandemije jer je od otkrića stelt omikrona prošlo premalo vremena. Kako je tada rekao, korona najverovatnije ulazi u završnicu.

- Vremenom će virus postati endemska pojava, što ne znači da neće biti opasan za neke ljude. Svi koji imaju pad imuniteta, iz bilo kog razloga, da li je to hronična bolest, teška bolest, karcionom, kardiovaskularno oboljenje, dijabetičari, svi moraju biti na oprezu i njima se mora posvetiti pažnja- rekao je Tiodorović i dodao:

- Sada je teško prognozirati da li će se završiti do juna meseca ili do kraja godine, ali ja kažem da mere moraju ostati na snazi. Svi pričaju kako skandinavske zemlje ukidaju mere. Pa da, ali oni imaju 85, 90% obuhvata vakcinacije, jer vakcina svakako šiti, a ishod zavisi od stanja organizma i imunog odgovora - rekao je on.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija