• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

17.03.2022

08:36

EKSKLUZIVNO! Kolekcionar Slobodan Gajin za Informer: Sliku poklanjam narodu!

Informer

Društvo

EKSKLUZIVNO! Kolekcionar Slobodan Gajin za Informer: Sliku poklanjam narodu!

Podeli vest

Nisu tačne optužbe da je slika "Blagoveštanski sabor" Vlaha Bukovca ukradena, ja sam nasledio to remek-delo. Sad želim da ga poklonim narodu Srbije i da sperem ljagu sa svog imena, kaže Gajin

Nisu tačne optužbe da je slika "Blagoveštanski sabor" Vlaha Bukovca ukradena, ja sam nasledio to remek-delo i jedini sam vlasnik. Proveo sam u pritvoru 27 dana, ni kriv ni dužan, i sada samo želim da poklonim tu sliku narodu Srbije i da sperem ljagu sa svog imena.

Ovo za Informer poručuje poznati kolekcionar Slobodan Gajin, koji je u avgustu 2021. uhapšen u Cirihu u Švajcarskoj pod sumnjom da je učestvovao u krađi remek-dela Vlaha Bukovca, koje je nestalo iz Muzeja Vojvodine pre 28 godina. Po Gajinovim tvrdnjama, radi se o tome da je Bukovac još 1901. izradio dve istovetne slike, u dva različita formata, pa je jedna slika nestala iz muzeja i izgubio joj se svaki trag, dok je druga završila kod njega.

Aplauz

Proveo sam u pritvoru 27 dana, iz kog su me drugi pritvorenici ispratili aplauzom
Slobodan Gajin

Državljanin Švajcarske

Gajin objašnjava da je "Blagoveštanski sabor" trenutno u posedu nadležnih organa Švajcarske, gde je protiv njega u toku istražni postupak, pošto tamo živi i ima njihovo državljanstvo.

Foto: Informer

- Uspeo sam da dokažem da sam 2014. nasledio tu sliku od svog velikog prijatelja, pokojnog doktora Zvonimira Starčevića, i ona će mi sigurno biti vraćena. Reč je o autentičnom duplikatu, za 39 centimetara dužem od formata koji je nestao iz Muzeja Vojvodine. Još 1994. ga je kupila ozbiljna aukcijska kuća "Vest Ham" iz Kelna, koja ne uzima ukradene stvari - kaže Gajin za Informer i dodaje:

- Zbog ogromne prašine i fame koja se podigla povodom ovog slučaja, doneo sam odluku da delo Vlaha Bukovca doniram našem narodu. To nije prvi put da poklanjam vredna dela i knjige raznim srpskim institucijama, a posebno deci. Sad imam sve u životu, ali nikad nisam zaboravio kako sam imao teško detinjstvo. Bio sam najsiromašniji od svih...

Gajin je ubeđen da će postupak protiv njega i još trojice osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike biti obustavljen. Međutim, mnogo ga boli kako su švajcarski istražni organi postupali prema njemu.

- Lažni kupci i eksperti ispred Muzeja Vojvodine, za koje se ispostavilo da su prikriveni agenti policije, 11. avgusta 2021. došli su u moj stan u Cirihu da se uvere u autentičnost "Sabora". Kada sam im ponudio da potom odemo na ručak u restoran, na vrata mi je banulo 15-20 policajaca. Bili su bahati, nisu mi dozvolili da pozovem advokata. Besni kao psi, pretresli su mi stan - priseća se naš sagovornik.

Istog dana su mu u galeriji, koju godinama vodi u Cirihu, uhapsili i suprugu i sina. Njega su, iako teško bolesnog, ispitivali satima i zatim prosledili u tamnicu u kojoj je proveo sedam dana.

- Mislio sam da je Švajcarska oličenje demokratije, ali to nije istina. Nisu mi dali ni da me poseti lekar, iako sam se ranije šlogirao. Istražni sudija Valter me je 'bacio' 12 dana u karantin zbog korone, a potom u grupni zatvor. Bio sam zatočen ukupno 27 dana. Nikad to neću zaboraviti, kao ni filmsku sliku kako su me po izlasku svi zatvorenici ispratili aplauzom - priča Gajin.

Foto: Informer

Došen: Država da bude zahvalna

Gajinov advokat Goran Došen ističe da je njegov branjenik pošten i čestit čovek koji nikada nije kažnjavan, čak ni prekršajno. Upravo je Došen, u Gajinovo ime, podneo Republici Srbiji i Ministarstvu kulture predlog za zaključenje ugovora o poklonu čuvene slike:

- Smatram da je interes države da dođe u posed tako vrednog dela i da bude na tome zahvalna. Bivši kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac procenio je da je trenutna vrednost 'Sabora' na tržištu i do dva miliona evra.

Oduzete jo 264 slike

Istovremeno, u Beogradu su bila uhapšena trojica Gajinovih saradnika od poverenja u poslu sa umetninama, a iz njegovog stana u centru grada policija je iznela ukupno 264 slike, koje mu do danas nisu vraćene! Navodno zbog provere njihove autentičnosti:

- U Beograd sam upravo i došao ovih dana da vidim svoje slike, koje su trenutno nalaze u Narodnom muzeju, ali mi to nije omogućeno. Rečeno mi je da će mi sve slike biti vraćene do kraja meseca. Sve što mi se desilo smatram da je otimačina, razbojništvo. A najviše me boli što mi je ukaljano ime. Ubeđen sam da do svega ovog nije trebalo da dođe. Sramota! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija