• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

30.05.2022

12:32

JEDAN SCENARIO JE I VIŠE NEGO IZVESTAN! Sutra ističe vladina uredba o ograničenju cena goriva, evo šta to znači!

Tanjug

Društvo

JEDAN SCENARIO JE I VIŠE NEGO IZVESTAN! Sutra ističe vladina uredba o ograničenju cena goriva, evo šta to znači!

Podeli vest

Objavljene su nove cene goriva. Evrodizel će na pumpama ove nedelje sve do petka 3. juna u 15 h, koštati najviše 203,5 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 187 dinara za litar

Prethodno je dizel koštao najviše 202 dinara, a benzin 184 dinara.

Uredba o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji važi do sutra, a kako saznaje Blic, ona će najverovatnije biti i produžena. To bi praktično značilo da će se cena goriva formirati kao i do sada, odnosno da će je država ograničavati od petka do petka. Druga opcija jeste ukidanje ograničenja i prepuštanje formiranja cene tržištu.

Foto: TANJUG/ Miloš Milojević

Cene nafte u svetu jačaju već neko vreme i kreću se oko dvomesečnog maksimuma. Nakon rasta cene sedam dana uzastopno, barel brent nafte je danas najskuplji od 25. marta.

Barel je na nivou od oko 119 dolara, a poguran strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte, te rastom tražnje za gorivom u SAD uoči letnje sezone.

Na njujorškoj berzi cena svetle sirove nafte porasla je za 72 centa i sada je 115,79 dolara po barelu.

Članice EU održavaju sastanak danas i sutra radi razgovora o šestom paketu sankcija protiv Rusije.

- Ukoliko bi pogledali nedavni rast cena nafte, sve ukazuje na to da tržište očekuje da će EU usvojiti neku vrstu dogovora o određenim restriktivnim merama protiv ruske sirove nafte. Moguć je i dalji rast, ako dođe do potpune zabrane uvoza - rekao je analitičar tržišta iz firme "Kotak sekjuritis" Madavi Mehta.

Gorivo u Mađarskoj po nižim cenama

Vozila sa srpskim i slovenačkim registarskim tablicama izuzeta su od povećanih cena goriva za strane vozače u Mađarskoj koje su stupile na snagu u petak u ponoć, piše portal dailynewshungary.com.

Foto: TANJUG/ Miloš Milojević

To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cema od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare.

Kako se objašnjava u tekstu, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cena goriva, koje važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Portal dodaje da će lista zemalja koje su izuzete od odluke mađarske vlade o povećanoj ceni goriva za strance biti objavljena u uredbi ministra za spoljne poslove.

Pored toga, dailynewshungary navodi pozivajući se na portal Blik, da je slovenačko Ministarstvo ekonomije 10. maja ograničilo maloprodajnu cenu eurosupera 95 na 1,56 evra, a veleprodajnu na 1.54 evra, dok maloprodajna cena evrodizela iznosi 1,67 evra, a veleprodajna oko 1,65 evra.

U Srbiji, vlada takođe na mesečnom nivou ograničava maloprodajne cene goriva, pri čemu nedeljeno vrši njihovu korekciju, piše dalje u tekstu i dodaje se da litar eurosupera u našoj zemlji košta trenutno oko 1,53 evra, a da je maloprodajna cena evrodizela 1,71 evro.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija