• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. M. D.

10.06.2022

07:00

RODITELJSKO LUDILO... NOVI TREND MEĐU MAJKAMA I OČEVIMA BUDUĆIH PRVAKA Deci plaćaju pripreme za I razred osnovne škole!?

Pixabay

Društvo

RODITELJSKO LUDILO... NOVI TREND MEĐU MAJKAMA I OČEVIMA BUDUĆIH PRVAKA Deci plaćaju pripreme za I razred osnovne škole!?

Podeli vest

Majke i očevi danas greše kad u školu šalju decu koja već znaju da čitaju i računaju, a ne znaju sama da se obuku, obrišu nos ili odu u toalet, kažu nastavnici

Roditelji u Srbiji plaćaju privatne kurseve i do 300 evra kako bi deci olakšali polazak u prvi razred osnovne škole!?

Nastavnici upozoravaju da takve pripreme donose više štete nego koristi deci i da je besmisleno da se budućim prvacima uskraćuje leto da bi učili nešto što će svakako raditi u školi.

Loša pažnja

Jovana Nikolić iz jedne privatne školice kaže da su roditelji veoma zainteresovani da izdvoje pozamašnu svotu novca da bi njihovo dete naučilo da čita i piše pre nego što prvi put sedne u školsku klupu.

- U našoj školici deca pre polaska u školu tokom leta učiće da pišu slova, da čitaju reči i manje tekstove. Takođe, spremićemo ih i da pišu brojeve, da znaju računske operacije, sabiranje i oduzimanje od 10 do 20 i da pređu ceo osnovni nivo, koji će im mnogo pomoći u prvom razredu.

Ceo program ima ukupno 40 časova i održava se tokom leta, dva-tri puta nedeljno. Za ovo roditelji treba da izdvoje 7.000 dinara mesečno - kaže Nikolić.
Ona dodaje da je ovakva priprema poželjna jer većina današnje dece ima problem s lošom pažnjom i koncentracijom, a najčešći krivac za to je savremeni način života i upotreba "pametnih uređaja".

- Pripreme su poželjne kako deca ne bi stvorila odbojnost prema školi i "navukla" strah. Takođe, gradivo koje je namenjeno prvom razredu obimno je i deci je teško da sve postignu, a majke i očevi nemaju vremena da im se toliko posvete - kaže Nikolićeva.

Kursevi i za roditelje

Na internetu se mogu pronaći i onlajn kursevi za roditelje na kojima mogu da nauče kako da se oni sami pripreme za školu budućeg prvaka.

- Kurs je podeljen u sedam video-lekcija, a u svakoj se prolazi kroz savete kako da roditelji pomognu svom detetu da usvoji određene veštine. Uz sve to, tu su i jednostavne igre, koje će i vama i vašem detetu doneti mnogo radosti i lepih trenutaka. Lekcije koje dobijate ovim kursom izuzetno su važne za uspešnu pripremu za školu - igrom do pripreme za čitanje, pisanje, matematiku, socijalizaciju, praćenje koncentracije, razvoja stvaralaštva, mašte, i radosti - navedeno je u ovom oglasu.

Bacanje para

S druge strane, psiholozi i pedagozi smatraju da je odlazak na pripremu za prvi razred osnovne škole nepotreban. Školski psiholog Biljana Lajović kaže da se od roditelja jedino očekuje da s detetom razgovaraju, da im objasne gde i zbog čega idu, da ga ne plaše školom, da neguju pozitivan stav o polasku u prvi razred, učenju i sticanju novih znanja.

- Sve što budući đaci treba da znaju apsolutno je besplatno, a potrebni su im samo podrška i neke osnovne stvari. Besmisleno je što im se leto uskraćuje kako bi učili nešto što će svakako raditi u školi. Važno je da roditelji u tom periodu kod svog mališana podstiču samostalnost i kreativnost, neguju radoznalost i tako razvijaju njihovo samopouzdanje. Interesantno je koliko današnji roditelji greše i šalju u školu decu koja već znaju da čitaju i računaju, ali ne znaju sama da se obuku, obrišu nos ili da odu u toalet - ocenjuje Lajovićeva.

Ona dodaje da deca najlakše uče kroz igru i da je savet svim roditeljima đaka prvaka da se tokom leta igraju, kuvaju sa svojim mališanima i provode dosta vremena u prirodi.

- Kroz sve ove aktivnosti deca uče, vežbaju motoriku i savladavaju ono što im je potrebno za prvi razred. Takođe, apelujem na roditelje da dobro provere kome u ruke poveravaju svoju decu, jer privatni časovi često imaju više štete nego koristi. Te školice i pripreme u privatnom aranžmanu može držati i neko ko nije završio Pedagoški fakultet, ko nema dobre metode ili pristupe. Takve greške se onda najteže ispravljaju - kaže Lajovićeva.

Skupo i štetno

Jelena Ćirić, učiteljica u OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Beogradu, kaže da dete ne treba da zna da čita i piše pre polaska u školu, ali je veoma važno da u predškolskom periodu nauči da pravilno drži olovku, pravilno izgovara sve glasove, crta, sluša sagovornika i samostalno brine o sebi.

- Pripremni predškolski program je obavezan i ostvaruje se u trajanju od godinu dana pre polaska u školu u predškolskoj ustanovi. Dodatna pripremna nastava, časovi ili školice, po mom mišljenju, suvišni su i opterećujući za mališane. Učitelji su tu da nauče decu da računaju, pišu i čitaju. Deci koja to već znaju može biti veoma dosadno u školi i to sve donosi više štete nego koristi. Naučite svoje mališane da budu samostalni, nemojte im mnogo olakšavati svakodnevne obaveze i nađite neki svoj model da ih pripremite za prvi razred, a pravi način je sigurno besplatan - dodaje ona.

 

Šta dete treba da zna pre prvog razreda

* Prepoznavanje i imenovanje predmeta sa slike
* Korišćenje predmeta iz svakodnevnog života
* Prepoznavanje veličine, oblika i boje
* Prostorna okretnost
* Pravilno držanje olovke
* Pravilno izgovaranje glasova
* Sluša sagovornika
* Samostalno koristi toalet, veže pertlu i briše nos


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

Stalno prate neku modu.Komsijsko dete nesme da bude bolje od njihovog. Jadna ta deca danas sa blesavim roditeljima. Nikako da ih puste da odrastaju na miru i prelaze sve lestvice zivota iskljucivo svojom sposobnoscu.Sta bi Tesla bio da je imao tako ogranicene roditelje.

NEBOJŠA

pre 2 godine

НАЖАЛОСТ МОЈА ГЕНЕРАЦИЈА('60,'70. )ОДХРАНИЛА ЈЕ ДЕЦУ ДЕГЕНЕРИКЕ.САМОЖИВЕ,САМОДОСТАТНЕ,САМОЉУБИВЕ,НАРЦИСОИДЕ,КОЈИ СУ УМИСЛИЛИ ДА СЕ СВЕТ ВРТИ ОКО ЊИХ,ДА ПРЕ ИПОСЛЕ ЊИХ НИШТА НЕ ПОСТОЈИ.Е САД СУ ТИ ДЕБИЛИ ДОБИЛИ СВОЈУ ДЕЦУ,А НИСУ СПОСОБНИ НИ О СЕБИ ДА СЕ БРИНУ И ТА СУ НИМ ДЕЦА САМО СМЕТЊА.МИТИ СА ЊИМА ПРИЧАЈУ,НИТИ СЕ ДЕЦОМ БАВЕ,А ОДВОИЛИ СУ СЕ ОД ПОРОДИЦЕ И ФАМИЛИЈЕ ЈЕР НЕ ПОДНОСЕ ДА ИХ НЕКО ПОСАВЕТУЈЕ(рађе савет траже од група на фб и имтернету )ионда само турну детету телефон или таблет у руке.ТРЕБАЛО ЈЕ ТО ''УБИЈАТИ''ОД БАТИНАДОК ЈЕ ВРЕДЕЛО.САД БИ ЈЕДИНО КОРИСТИЛО ДА ИХ ''ЕУТАНАЗИРАМО''КАО АПСОЛУТНО БЕСКОРИСНА СМЕТАЛА,КОЈА САМО ТРОШЕ А НИЧЕМУ НЕ ДОПРИНОСЕ

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija