• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

22.06.2022

11:13

DANAS POČELO PODNOŠENJE DOKUMENATA ZA PRIJEMNI ZA FAKULTET! Više mesta na budžetu države

Društvo

DANAS POČELO PODNOŠENJE DOKUMENATA ZA PRIJEMNI ZA FAKULTET! Više mesta na budžetu države

Podeli vest

Od danas budući brucoši podnose dokumenta za polaganje prijemnih ispita. Ispite će polagati kada i osnovci završni ispit, odnosno naredne nedelje

Većina budućih brucoša je u niskom startu, jer od danas počinje prijavljivanje za upis željenog fakulteta. Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na teret budžeta, po odluci Vlade, biće upisano 18.098 studenata.

U skladu sa Zakonom i autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

Foto: Tanjug

Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za nešto više od 15.000 brucoša.

Imamo na osnovnim i integrisanim studijama 99 programa, od toga 15.053 mesta i 9.720 na budžetu. Takođe, ove godine je iskorišćena mogućnost kao i prethodne godine elektronskog prijavljivanja kandidata i imamo već dobre podatke da se više od 1.000, do trenutka polaganja prijemnog ispita – kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Za razliku od prošle godine, na državnim fakultetima na osnovnim studijama ima 40 budžetskih mesta više. I kad se stekne indeks i budžetski status, treba ga očuvati, jer se pri upisu svake naredne godine studenti rangiraju. Kako se kreće prijava kandidata, studenti će moći da vide na sajtu fakulteta i univerziteta.

Fakulteti su dužni da nam dva puta dnevno dostavljaju podatke kao presek, a mi ćemo svaki dan posle završetka prijave obaveštavati i davati podatke na sajtu, uključujući i subotu kada treba da izađu preliminarne rang liste na osnovu uspeha iz škole. Tako da će sve biti transparentno na sajtu. Imali smo sastanak i Univerzitet je spreman da tehnički to podrži, imamo uslove, imamo kapacitete i mislim da tu neće biti problema – kaže Filipović.

Bezbednost kandidata

Izuzetna pažnja ove godine posvećena je bezbednosti kandidata, jer i Rektoratu i fakultetima su stizale dojave. U tu svrhu održan je sastanak sa dekanima i predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Savet onima koji upisuju fakultete je da budu maksimalno skoncentrisani na zadatke, na prijemni i da se ne plaše da neće upisati fakultet niti da ih ove aktuelne situacije o dojavama o eksplozivnim napravama ne utiču na njih, nego da se usredsrede na znanje pošto su svi fakulteti već završili sa pripremnom nastavom i ja verujem da su svi potencijalni brucoši potpuno spremni za prijemni ispit koji kreće od ponedeljka, 27. juna – navodi Filipović.

Naredna nedelja planirana je za polaganje prijmenih ispita. Prvi upisni rok završava se do sredine jula.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17