• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Radio Beograd

13.07.2022

23:15

VASPITNE MERE DAJU BOLJE REZULTATE KOD MALOLETNIH PRESTUPNIKA! Za to postoje brojni RAZLOZI, ovo su neki od njih!

Shutterstock

Društvo

VASPITNE MERE DAJU BOLJE REZULTATE KOD MALOLETNIH PRESTUPNIKA! Za to postoje brojni RAZLOZI, ovo su neki od njih!

Podeli vest

Diverzione mere umesto krivičnog gonjenja maloletnika je savremeni pristup reagovanja na maloletnički kriminalitet

Jedno od rešenja je tzv. diverzioni koncept koji podrazumeva socijalne, obrazovno-vaspitne i medicinske mere kojima se zamenjuju postojeće krivične sankcije.

Milica Kovačević sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju kaže da je koncept diverzionih mera, čiji naziv potiče od engleske reči koja znači skretanje, poznat decenijama i deo je ukupne promene pogleda na prava deteta koja proističu iz Konvencije UN o pravima deteta koja u prvi plan stavlja pitanje šta teba učiniti za decu kako bi se adekvatno razvijali umesto insistiranja samo na njihovu odgovornost.

Foto: Shutterstock

Treba izbeći stigmatizaciju mladih prestupnika

Svrha diverzionog koncepta

- Iz toga proizilazi da dokle god je moguće treba izbegavati krivično gonjenje maloletnika, jer su brojna istraživanja pokazala da insistiranje na rigidnim merama ne daju gotovo nikakve rezultate - naglasila je Kovačevićeva gostujući u "Magazinu na prvom" Radio Beograda.

Ukazala je da se ovaj koncept promenjuje i u našoj zemlji i to kroz odustajanje od krivičnog postupka i primenu vaspitnih mera. Odluku o tome donosi javni tužilac za maloletnike koji procenjuje da li je celishodno da pokreće krivični postupak.

- Naravno nije reč ni o kakvoj samovolji, jer tužilac, u saradnji sa organima socijalne zaštite, procenjuje dotadašnji život maloletnika, njegove porodične okolnosti i sve druge informacije na osnovu kojih zaključuje da li se radi o izolovanom incidentu ili postoje pretpostavke da maloletnik prestupnik ponovi krivično delo. Tek kada utvrdi da nema potrebe za rigidnom reakcijom, tužilac odustaje od krivične prijave i nalaže vaspitne naloge, koje su zapravo diverzione mere. One se kreću u rasponu od izvinjenja, preko društveno korisnog rada, edukativnih mera do psiho-socijalne podrške. Primenu vaspitnih nalog nadgledaju organi starateljstva, odnosno centri za socijalni rad - objasnila je Kovačevićeva.

Kako je rekla, prva svrha primene ovakvih mera je nastojanje da se izbegne stigmatizacija mladih ljudi po izlasku iz kaznenih zavoda, čemu je naše društvo vrlo sklono.

Pažljivo odmeravanje kazne

Drugi razlog je brojnim istraživanjima dokazano iskustvo da rigidne mere ne sprečavaju počinioce krivičnih dela da se po izlasku iz kaznenih zavoda vrate kriminalu. Kada su maloletnici u pitanju vrlo važan razlog za pažljivo odmeravanje kazne su i posledice izmeštanja iz porodične sredine i regularnih uslova odrastanja i školovanja.

Lakša krivična dela

Milica Kovačević je precizirala da se diverzione mere mogu primeniti samo za dela za koja je propisana novčana kazna ili maksimalno pet godina zatvora.

- Suprotno slici koja se stvara senzacionalističkim izveštavanjem medija, maloletnici u apsolutnoj većini čine upravo takva lakša krivična dela. Takođe, statistički podaci pokazuju da se ne beleži porast broja maloletnih počinilaca krivičnih dela - navela je profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Upozorila je da se naša zemlja sučava sa problemom nedostatka adekvatnih resursa za primenu vaspitnih naloga koji se izriču maloletnicima.

- Zbog te činjenice tužilac za maloletnike, pri odlučivanju mora da utrvrdi da li postoje realni uslovi u određenoj sredini da se vaspitni nalozi zaista i primenjuju na način koji daje željene rezultate. Ovaj problem bi mogao da se reši većim angažovanjem ne samo institucija nego i organizacija civilnog društva. Ovo je naročito važno u malim sredinama kako bi se svoj deci u Srbiji pružile iste mogućnosti - zaključila je Kovačevićeva.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje!
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje!

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija