• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2022

16:16

MASKE SU KONAČNO PALE – PREDSEDNIK NOTARSKE KOMORE OTKRIO RAZLOG VIŠEGODIŠNJE OPSTRUKCIJE REFORME KATASTRA

RGZ

Društvo

MASKE SU KONAČNO PALE – PREDSEDNIK NOTARSKE KOMORE OTKRIO RAZLOG VIŠEGODIŠNJE OPSTRUKCIJE REFORME KATASTRA

Podeli vest

Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić javno je obelodanio razloge višegodišnjih pritisaka na Republički geodetski zavod i uzroke opstrukcije reforme koju RGZ sprovodi kroz projekat Svetske banke „Unapređenja zemljišne administracije u Srbiji“ na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj 6. oktobra 2022. godine

Nakon izjave da „komora javnih beležnika predlaže ... da oni upise vrše direktno u državnu bazu podataka“ i da je to „jedino rešenje“ da se RGZ rastereti i poveća pravna sigurnost građana, postaje jasno da su svi štrajkovi, brojni i raznovrsni nadzori, kontrole, revizije, ogroman broj anonimnih krivičnih prijava protiv RGZ-a i direktora RGZ-a, u prethodnih nekoliko godina, bili deo sinhronizovane kampanje protiv sistema katastra nepokretnosti. U skladu sa ustaljenom matricom, i sada se, odmah nakon notara, u medijima oglašavaju i lažni sindikati u RGZ-u.

Cilj svih tih aktivnosti bio  je da se eliminiše RGZ kao državni kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti u državnu bazu. Na taj način javni beležnici bi se otrgli jedine stvarne kontrole od strane izvršne vlasti Republike Srbije što bi neminovno vodilo urušavanju načela pozdanja i nestanku pravne sigurnosti za građane, na koju se pozivaju.

Država kroz načelo pouzdanja garantuje za upis u registar jedino ukoliko je u stanju da vrši kontrolu nad upisom što trenutno u ime države sprovodi RGZ. Otuda potiče veliko poverenje građana u katastar nepokretnosti i brojna međunarodna priznanja, sa druge strane raste nezadovoljstvo aktera u koruptivnim radnjama.

Primera radi RGZ je obustavio upis prava na nepokretnosti u preko 50.000 slučajeva zbog nepravilnosti u dostavljenim ispravama javnih beležnika koje su bile nepodobne za upis.

Bez kontrole koju sprovodi RGZ, u slučaju direktnih upisa u državnu bazu, građani bi morali da zaštitu svojih prava traže pred sudovima što bi dovelo do zagušenja rada sudova i povećanja troškova za građane i državu. Sve to je u suprotnosti sa razlozima uvođenja notarijata u Srbiji.

Javni beležnici tvrde da će predloženim rešenjem rasteretiti rad RGZ-a što je besmislica i za to postoji više dokaza, a među njima izdvajamo sledeća dva:

Prvi je da i sam Srbislav Cvejić u svojoj izjavi konstatuje da se u postojećem sistemu upis u katastar vrši za 5 dana, pa rasterećenje i nije potrebno. Taj sistem je već uređen i efikasan, i zbog toga je on zainteresovani za njegovo preuzimanje i komercijalizaciju.

- Drugi je da se u svom predlogu notari uopšte ne bave celinom sistema u kojem, sem notara, učestvuju i sudovi, lokalne samouprave, javni izvršitelji i ostali državni organi. Time pokazuju da nisu zainteresovani za celovito sistemsko rešenje, neophodno građanima i državi, već samo za komercijalni aranžman i dodatnu laku zaradu što je i prirodno za preduzetnike.

Očigledno je da notari nemaju interes, ali ni kapacitet, svest i saznanja o načinu rada katastara u 21. veku. Oni nisu involvirani u bilo koju međunarodnu organizaciju koja se bavi katastarskim sistemima da bi to mogli da razumeju i primene.

Sistem upisa u kojem RGZ sprovodi postupak upisa je garantovan međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala Narodna skupština, zakonima koje je donela i strategijama organa UN-a koje se bave ovom temom. U tom smislu krajnje je neodgovorna izjava predsednika Javnobeležničke komore kojom sebe stavlja iznad navedenim institucijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomić Bane

pre 1 godinu

Ali je i činjenica gospodo iz RGZ, da u vašim redovima imate mangupe koji vrše opstrukciju uvodjenju informacionog sistema. Ljudi u katastru u Užicu sve rešavaju u roku od dva do tri dana, na Čukarici, postupci traju preko dve godine i duže. Meni ako činovnik u katastru kaže da nešto ne može, samo su dva razloga, ili ja tražim nešto nezakonito ili on traži pare.... Nema drugih razloga zar ne?

Ana

pre 1 godinu

A ko ovo kaže? Urednik, novinar ili Rgz? Ne znam kome pre verovati...

Goran

pre 1 godinu

Zna se da je u katastru najveći izvor mita zato se i jedna i druga strana otimaju

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija