• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

03.11.2022

07:00

NAJVEĆI GLOBALNI INTERNET IGRAČ STIŽE U NAŠU ZEMLJU! "Telekom" dovodi "Amazon" u Srbiju

printscreen/tanjug

Društvo

NAJVEĆI GLOBALNI INTERNET IGRAČ STIŽE U NAŠU ZEMLJU! "Telekom" dovodi "Amazon" u Srbiju

Podeli vest

Američka multinacionalna kompanija spremna da zajednički ulaže u razvoj srpskih startap firmi koje mogu brzo da postignu ogroman rast

Američka multinacionalna kompanija "Amazon", u vlasništvu drugog najbogatijeg čoveka na planeti Džefa Bezosa sa bogatstvom procenjenim na čak 171 milijardu dolara, postaće novi partner "Telekoma Srbija"!

Posle partnerstva sa "Vodafonom", Evropskom investicionom bankom, "Blumbergom", i "Amazon" je još jedna moćna kompanija koja je zahvaljujući "Telekomu Srbija" spremna da ulaže u Srbiju. Kako saznajemo, "Amazon" razmatra zvaničnu saradnju sa našom kompanijom na zajedničkom razvoju srpskih startap firmi koje mogu brzo da postignu ogroman rast.

Svetski igrači

- Nama je saradnja sa globalnim internet igračima poput "Amazona" vrlo bitna, posebno kroz zajedničko investiranje u startape. Mi smo prva kompanija koja je to uvela u Srbiji i koja je osnovala Fond za finansiranje startap ideja. Moram priznati da je to veoma interesantno američkim kompanijama. Nama je takođe potrebna saradnja sa njima jer oni mogu kasnije, u srednjoj i završnoj fazi, da pomognu nekom startapu da bude najveći. Veliki sam optimista zbog toga - kaže Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija".

Foto: Tanjug

Vladimir Lučić

On je istakao da je "Telekom Srbija" veliki partner mnogih američkih kompanija i napomenuo da je srpska IT struktura pre svega bazirana na hardveru i softveru iz SAD.

- Poslednje tri godine ugovorili smo sa kompanijama iz SAD projekte od oko 55 miliona evra, a u tu sumu nisam ukalkulisao telefone kao što je "ajfon". U tom slučaju cifra bi bila duplo veća. Partnerstvo sa američkim kompanijama dosta nam znači jer su one definitivno lideri u IT softverima i u digitalnim servisima. Svrha sastanka je bila da proširimo saradnju s postojećim partnerima i da pronađemo nove - kaže Lučić.

I cene poštarina preko "Amazona" duplo niže?

I poslovodstvo "Pošte Srbije" održalo je juče sastanak sa predstavnicima kompanije "Amazon".
Razgovarano je o tome da cene poštarina za ovaj region budu pristupačnije i duplo niže od dosadašnjih, tako da proizvodi poručeni preko "Amazon" platforme budu povoljniji krajnjim kupcima.

Predstavnici 'Amazona' su upoznati i sa zakonom po kojem su pošiljke vrednosti manje od 50 evra oslobođene carine, uz plaćanje PDV-a. Između ostalog, na sastanku je razgovarano o budućnosti elektronske trgovine i saradnji 'Amazona' i 'Pošte Srbije' u ovom segmentu, budući da je ova američka multinacionalna tehnološka kompanija fokusirana upravo na elektronsku trgovinu - navodi se u saopštenju "Pošte Srbije".

Direktor "Telekoma Srbija" je naglasio da je "Amazonu" bitna i saradnja iz domena digitalnih servisa i sadržaja i napomenuo da je ovog meseca "Telekom Srbija" prodao "Amazonu" televizijsku seriju "Zlatni dečko" za nemačko, švajcarsko i austrijsko tržište.

Foto: Džef Bezos, osnivač i generalni direktor Amazona, važi za najbogatijeg čoveka na svetu AP/Photo

Džef Bezos

Predstavnici "Amazona", koji su došli kao članovi američke privredne delegacije kakva u Srbiji nije bila poslednjih 20 godina, iskazali su želju da budu i deo "Telekomovog" razvoja 5G projekta.

- To je s naše strane oberučke prihvaćeno. Konkurencija je zdrava i tu se javljaju i nove američke kompanije koje imaju deo tog komunikacionog sistema koji ćemo mi testirati i, ako budu dobre, sigurno ćemo u nekoj budućoj tržišnoj utakmici na njih i računati - rekao je Lučić.

Ulaganje u 5G mrežu

Na pitanje da li ovakav američki upliv u 5G razvoj u Srbiji treba da istisne Kineze Lučić objašnjava da je svaka konkurencija dobrodošla, jer će se u budućoj industrijskoj revoluciji zahtevati potpuna pokrivenost zemlje 5G signalom.

- Što se tiče 5G, tu moram da pohvalim našu kompaniju, jer smo mi jedini na Zapadnom Balkanu koji su dobili finansiranje Evropske investicione banke. Prepoznali su nas kao kompaniju koja će biti nosilac digitalnog razvoja na Zapadnom Balkanu i oni faktički zajedno sa nama finansiraju 5G. Razvoj 5G je veliki izazov i zahteva veliki broj baznih stanica, koje moraju biti montirane - objasnio je Lučić i dodao:

- "Telekom Srbija" je spreman i za brzu implementaciju 5G. Vrlo je bitno da tek sad dolaze ti pravi servisi i zato mislim da nema kašnjenja. Važno je da, kada krene implementacija 5G, ljudi vide mogućnost drugih servisa baziranih na 5G, a ne samo da vide brže otvaranje Jutjuba ili drugih aplikacija koje već sada mogu da koriste. Zato smo mi i napravili strateško partnerstvo sa "Vodafonom" kao najvećim evropskim operatorom, koji je prepoznat kao najinovatnija firma u domenu 5G.

On je dodao da će "Telekom" sledeće godine sa implementacijom 5G imati i praktične digitalne servise koji će biti tehnološki iskorak i da će ih implementirati uz pomoć tako jake kompanije, zbog čega će korisnici i praktično videti koja je razlika između 4G i 5G mreže.

Činjenice

Foto: ap photo

* Kompaniju je 5. jula 1994. osnovao Džef Bezos, trenutno drugi najbogatiji čovek na svetu, posle Ilona Maska. Kompanija je počela prvo da radi kao onlajn knjižara, ali se zatim proširila na prodaju videa, MP3, audio-knjiga, softvera, video-igara, elektronike, odeće, nameštaja, hrane, igrački i nakita...
* Kompanija poseduje i izdavački ogranak "Amazon izdavaštvo", filmski i televizijski studio "Amazon studios", zatim proizvode za čitanje elektronskih knjiga, tablete, Fajer TV...
* Svi direktori kompanije provedu dva dana u dve godine radeći u korisničkom servisu, a sve u cilju što boljeg razumevanja potreba korisnika. Niko u kompaniji nije pošteđen ovog dela posla.
* Pošto na "Amazonu" možete kupiti skoro sve, postoji nešto što se ne može kupiti direktno na veb-stranici. Kuće, automobili, cigarete i žive životinje su nešto što ćete morati da potražite na nekom drugom mestu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija