• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.12.2022

13:58

UDRUŽENJE DONELO ODLUKU! UST neće učestvovati u javnoj raspravi o pravosudnim zakonima

UST

Društvo

UDRUŽENJE DONELO ODLUKU! UST neće učestvovati u javnoj raspravi o pravosudnim zakonima

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) donelo je odluku da ne učestvuje u javnoj raspravi povodom nacrta pet pravosudnih zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u skladu sa izmenama Ustava Republike Srbije iz februara ove godine

UST u saopštenju navodi da ne želi da svojim učešćem daje legitimitet predloženim zakonskim izmenama, jer za dobar deo njih smatra da će razoriti već dovoljno krhko pravosuđe, a građanima Srbije naneti štetu, obzirom da su, kako kažu, u potpunosti suprotna evropskim standardima.

Ovo stoga jer su zakonska rešenja pisana po meri pojedinih članova radnih grupa, a ne u interesu građana, struke, zarad unapređenja nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a što su, kako kažu, glavni ciljevi ovih ustavnih i zakonskih reformi, navode iz UST-a.

Podsećaju da nijedan od brojnih predloga koje je UST već dalo u dosadašnjoj raspravi povodom radnih verzija zakona objavljenih u septembru ove godine, nije usvojen od strane radnih grupa Ministarstva pravde, što sudije i tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici, članovi UST, vide kao potpuno ignorisanje njihovog mišljenja, čak se, kako ističu, može reći i šikaniranje.

Posebno ističu da se čak dva meseca svi ti predlozi, komentari i primedbe UST nisu našli na sajtu Ministarstva pravde, za razliku od mišljenja i komentara drugih strukovnih udruženja, organizacija civilnog društva, pa čak i ličnih mišljenja pojedinih članova radne grupe, te da se široj stručnoj javnosti nije ni pružila prilika da se sa njima upozna.

Foto: UST

 

Podsećaju da se nijedan član UST-a nije našao u radnim grupama za izradu predloga zakonskih tekstova, što smatraju da predstavlja još jedan vid diskriminacije UST, kao i da im nije data prilika da razgovaraju sa članovima Venecijanske komisije koji su prošlog meseca boravili u Beogradu.

Iz UST-a smatraju da sve nabrojano govori da bi učešće članova UST u javnoj raspravi samo dalo legitimitet rešenjima koje ne podržavaju i protiv kojih će, ukoliko budu usvojena u Narodnoj skupštini, nastaviti borbu pred Ustavnim sudom Srbije, ustavnim inicijativama. Ministarstvo pravde je juče saopštilo da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o zakonskim predlozima.

Pozitivno misljenje Venecijsnska komisija je dala i 2018. godine na predloge ustavnih amandmana koje je izdradilo prethodno Ministarstvo pravde uz podršku UST-a, ali uz bojkot clanova Udruzenja tužilaca Srbije i Drustva sudija Srbije koji su sada bili u radnim grupama za izradu novih pravosudnih zakona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija