• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.04.2023

15:39

OBILIĆ SA KOŠARA! Ko je bio Tibor Cerna, mršavko koji je dao život za otadžbinu? Danas obeležavamo sećanje na njega (FOTO)

informer/printscreen

Društvo

OBILIĆ SA KOŠARA! Ko je bio Tibor Cerna, mršavko koji je dao život za otadžbinu? Danas obeležavamo sećanje na njega (FOTO)

Podeli vest

Skoro da se i ne zna da je tu na periferiji Beograda, u blizini Pupinovog mosta, u naselju Kovilovo, odrastao srpski heroj s Košara Tibor Cerna. Danas obeležavamo sećanje na njega, koji je poginuo na današnji dan...

Voleo je život, drugove, obožavao da svira klavijature i ide na pecanje. U paklu karaule Košare 1999. momak koji ni kilažu za vojsku nije imao junački je dao život za otadžbinu jer drugačije nije umeo.

Ni kilažu za vojsku nije imao. Mršavko od 55 kila, tanak poput najvitije breze, rešio je, međutim, da oduži dug otadžbini. Na pregledu su mu papirološki dodali dva kilograma da bi te 1998. mogao da obuče maslinastozelenu uniformu. Tibor Cerna nije imao ni punih 20 godina kada je u junu otišao da služi domovini. Živ se nije vratio.

Gotovo da se i ne zna da se tu između Borče i Padinske Skele, u blizini Pupinovog mosta, u nekadašnjoj spavaonici radnika PKB-a, rodio i odrastao srpski heroj s Košara. Ovde je prve korake napravio, prve drugove stekao, prve ljubavi preboleo, odatle je u vojsku otišao i nije se vratio.

- Mile, pala je granata među dobrovoljce. Ajmo da pomognemo, da dovučemo ljude, one što još može da im se pomogne…

- Cerna, batali. Vidiš da su snajperi odasvuda, puca se… A i komanda je da ne smemo više da gubimo ljude!

- Ajde, bre, kako možeš da slušaš da ljudi zapomažu, možda preživi neko…

- Ne, ne možeš da ideš ni ti ni bilo ko!

- Ma ko šiša, kukavice! Ako poginem , poginuo sam. Ako preživim, nek me šalju na vojni sud, ja ne mogu da ih slušam, a da im ne pomognem...

Ovako Kata prepričava poslednji dijalog svog sina, mladog Tibora Cerne, koji je branio granice Srbije i svoje saborce.

 

 

 

Prekršio je čak i naredbu s vrha da bi pomogao ranjenim vojnicima iz rova u koji je pala granata. Snajperista ga je opazio i pucao. Metak je ušao u vrat, a izašao kroz obraz. Nije bilo rana na grudima kao što se priča. Nije bila nijedna ogrebotina na njemu, ništa. Samo ta rupa na vratu i druga na obrazu. Kad ga je snajper pogodio, Tibor je pao na kolena i čak je razmotao zavoj da sam sebe previje. Onda je samo klonuo i iskrvario.

Snajperista koji je ubio Tibora nije bio Albanac, već Marokanac, plaćenik, nekadašnji pripadnik Legije stranaca, koristio je pušku "SIG 3000". Eliminisan je istog dana od strane snajperista iz 72. specijalne brigade "Sokolovi" pogodkom kroz kundak svog snajpera sa puškom "SAKO TRG 21". Puška se nalazi i danas kod njegovih drugova u brigadi.

- Za ovu zemlju vredi poginuti - reči su dečaka koji je prkosio kilaži, naredbama i smrti.

Nedavno su meštani Kovilova pokrenuli inicijativu da se u centru naselja podigne ploča heroju Tiboru Cerni, a na Zlatiboru ima svoju ulicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA! Evo ko sve ima pravo, prijave već u toku! Prodaja ove vrste vozila skočila za 55 odsto u svetu
Društvo

DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA! Evo ko sve ima pravo, prijave već u toku! Prodaja ove vrste vozila skočila za 55 odsto u svetu

Prodaja električnih automobila širom sveta skočila je za 55 odsto u periodu od samo godinu dana. U prodaji prednjači Kina sa 60 odsto, a sve je veći broj evropskih zemalja koje ulaze u trku na tržištu. Što se tiče Srbije, i naša zemlja podstiče zaokret ka električnim vozilima i deli subvencije visine i do 5.000 evra.

27.04.2023

09:21

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija