• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

21.06.2023

12:02

NOVINARI I UREDNICI USKORO OSTAJU BEZ POSLA! Zbog veštačke inteligencije u ovoj evropskoj zemlji 200 OTKAZA

Pexels, Pngwing

Društvo

NOVINARI I UREDNICI USKORO OSTAJU BEZ POSLA! Zbog veštačke inteligencije u ovoj evropskoj zemlji 200 OTKAZA

Podeli vest

Očekuje se da u budućnosti poslovi koje obavljaju urednici i novinari neće biti kao danas.

Nemački tabloid BILD, jedan od najtiražnijih listova u Evropi, planira da zameni niz uredničkih pozicija veštačkom inteligencijom u nastojanju da smanji troškove od 100 miliona evra.

Očekuju se otpuštanje najmanje 200 zaposlenih. List takođe, navodno, planira da reorganizuje regionalne kancelarije i smanji njihov broj.

- Novine bi se nažalost oprostile čije zadatke u digitalnom svetu obavljaju veštačka inteligencija ili automatizovani procesi - rekao je vlasnik BILD-a, najveći evropski medijski izdavač, Aksel Špringer u mejlu zaposlenima, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kako se navodi, dužnosti odnosno opis poslova koje obavljaju urednik, zamenik urednika, lektori, urednici fotografija više neće postojati kao danas.

Izvršni direktor BILD-a Matijas Dopfener je početkom godine najavio da bi alati veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, mogli da učine nezavisno novinarstvo boljim nego što je ikada bilo ili ga u potpunosti zameniti.

Kako je najavljeno, od 1. januara 2024. godine koncer Špringer primeniće strategiju "Samo digital" odnosno "prvo ditigal, pa posle print".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ccc

pre 1 godinu

covece zamisli otpuste novinara koji ima 45 god, gde ce on i sta ce on da radi narednih 20 godina do penzije.. jezivo... racunam da ostale redakcije takodje ne jure za "svezim" novinarima...

UDŽBENICI ODLAZE U ZABORAV? Ovako će izgledati škole u Srbiji u budućnosti - Evo da li će roboti zameniti nastavnike
Društvo

UDŽBENICI ODLAZE U ZABORAV? Ovako će izgledati škole u Srbiji u budućnosti - Evo da li će roboti zameniti nastavnike

Najmodernije učionice, geografska karta koja podseća na igricu i virtuelna laboratorija, samo su neki od elemenata koje bi mogle da imaju srpske škole u budućnosti. Činjenica je da sa napretkom tehnologije mora da napreduje i naš obrazovni sistem, a dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić za Telegraf.rs otkriva kako bi mogao da izgleda jedan dan u potpuno modernizovanim i tehnološki opremljenim školama.

04.06.2023

21:15

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija