• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2023

17:09

"Naša zemlja i region ovakvim projektima postaju bliži" Srbija će sa BiH biti povezana sa dva auto-puta, ali Srbija tu neće stati!

Zoran Sinko

Društvo

"Naša zemlja i region ovakvim projektima postaju bliži" Srbija će sa BiH biti povezana sa dva auto-puta, ali Srbija tu neće stati!

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su infrastrukturni projekti važni za regionalno povezivanje i naveo da će Srbija, primera radi, sa Bosnom i Hercegovinom biti povezana sa dva autoputa i dve brze saobraćajnice, dodajući da će se raditi rekonstrukcija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Vesić je, gostujući na televiziji, podsetio da je u toku izgradnja deonice Sremska Rača-Kuzmin, u okviru projekta izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i izrazio uverenje da će u narednim godinama ceo taj auotput biti izgrađen.

Naveo je da će se graditi i autoput od Požege do Kotromana i dodao da će do kraja godine biti završena deonica autoputa "Miloš Veliki" do Požege, te da će se onda nastaviti do Kotromana.

- To je veoma zahtevan put dugačak 62 kilometra i njegovom izgradnjom ćemo se povezati sa Kotromanom, ući u BiH i imati dva autoputa ka toj državi - rekao je Vesić.

Podsetio je da se radi brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica i naveo da će u oktobru ove godine biti završen deo između Rume i Šapca, a do kraja sledeće godine i deo do Loznice, te da će se raditi i odvojak za Badovince.

- To znači da ćemo sa BiH biti povezani sa dve brze saobraćajnice i dva autoputa - rekao je Vesić i dodao da je realno da to bude gotovo za dve godine, osim autoputa Požega-Kotroman za koji je završeno projektovanje i tek treba da počne da se gradi.

Vesić je podsetio da će se raditi i rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Ruma-Zvornik-Doboj-Sarajevo i dodao da je mnogo važno da se to uradi jer bi to bila veza brzom prugom između Beograda i Sarajeva na kojoj vozovi idu 120 kilometara na sat, kao i zbog toga što bi to bitno pospešilo ekonomske veze Srbije i BiH i veze dva naroda.

Foto: Informer

 

Naveo je da je Srbija kod Evropske unije aplicirala i za prugu Beograd-Šid, za 50 odsto granta, kao i za prugu od Pančeva prema Zrenjaninu, Kikindi, Senti za šta je takođe traženo 50 odsto granta.

Vesić je rekao da se nada da će EU nagraditi ovakvo regionalno povezivanje i da će taj grant biti i veći.

Naveo je da je, kada je u januaru boravio u Briselu, komesarki za transport rekao da EU možda Srbiju posmatra kao kandidata za članstvo, ali da je Srbija, kada je u pitanju ta oblast, praktično članica EU, jer se do delova Unije ne može, a da se ne pređe preko Srbije, zbog čega bi po pitanju transporta trebalo da nas tretiraju kao državu članicu.

Istakao je da EU mnogo ulaže kada je u pitanju transport u Srbiji, posebno železnički.

- Bilo bi veoma dobro da uradimo projekte sa BiH. Takođe, čeka nas i jedan zajednički projekat sa Severnom Makedonijom, a to je nastavak pruge od Niša prema Skoplju - rekao je Vesić i dodao da se priprema i zajednički projekat sa Bugarskom koji podrazumeva vezu od bugarske luke Vidin prema Zaječaru i Negotinu.

Time će Bugarska dobiti još jedan izlaz prema Evropi uz prugu Niš-Dimitrovgrad čija će rekonstrukcija, kako je rekao, početi u avgustu.

Osim toga, naveo je da sa mađarskim partnerima već pokrenut postupak pred Evropskom komisijom za prugu Subotica-Baja, tako da će Srbija i Mađarska imati četiri projekta što je veoma dobro.

Vesić je rekao da je srećan što sa svim kolegama iz regiona funkcioniše besprekorno i brzo se dogovara oko projekata.

Brza pruga

Dodao je da će tokom jula, najkasnije avgusta biti organizovan sastanak ministara transporta Srbije, Mađarske, Severne Makedonije, Bugarske, Grčke i Turske, te dodao da će na tom skupu biti i komesarka za transport EU.

- Razgovaraćemo o proširenju brze pruge od Skoplja prema Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj jer nam je važno da ceo Zapadni Balkan bude prekriven brzim prugama - rekao je Vesić.

Foto: Goran Vesić/Facebook

Sledi razgovor o proširenju brze pruge

Naveo je da su ovo dugoročni projekti koji ne mogu da se završe u jednom mandatu zbog čega je važno da budu nacionalno prihvaćeni jer, kako kaže, projekti infrastrukture nemaju veze sa politikom.

- Politikom možete da date veći akcenat da želite više toga da radite, kao što mi sada radimo u Srbiji, ali to ne znači da ćete završiti sve te projekte. Ja sada završavam neke projekte koje su moji prethodnici započeli, a neko će posle mene završavati projekte koje sam ja započeo, ali tome svi treba da se radujemo jer naša zemlja i region ovakvim projektima postaju bliži - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija