• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.08.2023

07:30

Uvodi se pokretni bankarski šater! Ovo će biti od velike pomoći starijima

Shutterstock

Društvo

Uvodi se pokretni bankarski šater! Ovo će biti od velike pomoći starijima

Podeli vest

Cilj Predloga strategije za unapređenje položaja starijih osoba u Srbiji za period od 2024. do 2030. godine jeste poboljšanje kvaliteta njihovog života, poručila je ministarka za brigu o porodici i demografiju profesor dr Darija Kisić na javnoj raspravi o ovom dokumentu u Domu Narodne skupštine.

Strategija predviđa razne novine, između ostalog, "pokretni bankarski šalter" za ruralna područja.

Kako je Kisićeva podsetila, udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu naše zemlje je 22,1 odsto, što znači da je u ovoj kategoriji više nego svaki peti stanovnik.Najvremešnije stanovništvo živi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde je prosečna starost muškaraca 43,09, a žena 45,49 godina, dok je na nivou cele zemlje - 43,8.

Sa fenomenom starenja i smanjenjem radno sposobne populacije, kako je primetila ministarka, suočene su sve zemlje, pa i najrazvijene. U budućnosti će za svaku od njih biti izazov da obezbedi održiv penzioni sistem. Kako se navodi u Predlogu Strategije, u maju ove godine, ukupno 1.646.188 naših građana primalo je penzije, od čega starosne 1.081.594, invalidske 236.404 i porodične 328.190.

- Za razliku od nekih prethodnih strategija i akcionih planova, koji su bili usmereni na institucionalni smeštaj starijih osoba, naš predlog je usmeren ka aktivnom i zdravom starenju, međugeneracijskoj saradnji i socijalnoj inkluziji starijih - navela je Kisić.

Foto: Strahinja Babović

Darija Kisić o unapređenju kvaliteta života naših najstarijih

Između ostalog, kao posebni ciljevi istaknuti su: unapređenje javnih usluga za ljude u trećem dobu, posebno u ruralnim područjima, pristup programima celoživotnog učenja, sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima, unapređenje volonterskih aktivnosti u lokalnim zajednicama, unapređivanje zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije od nasilja, povećanje svesti populacije o potrebama i mogućnostima starijih od 65.

PODRŠKA UN

Kisić je ukazala da su Radnu grupu koja je izradila Predlog strategije, činili predstavnici ministarstava, civilnog društva i akademske zajednice, a postupak izrade podržao je Populacioni fond UN. Javna rasprava će trajati do 15. avgusta.

Svaka lokalna samouprava moraće da uspostavi evidenciju o starijima bez porodičnog staranja, na osnovu koje će se izraditi plan pomoći i podrške. U Predlogu, osim "pokretnog bankarskog šaltera" za ruralna područja, kojim bi se poboljšala dostupnost poštanskih i bankarskih usluga, pominje se i unapređenje javnog prevoza ka selima, adaptacija javnih objekata tako da budu pristupačni starijima sa invaliditetom, pomoć i podrška porodicama koje brinu o starijim članovima domaćinstva, vežbanje digitalne pismenosti, ovladavanje novim medijima komunikacije, pišu Novosti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija