• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.09.2023

06:45

Bizarni trend "Koliko košta autfit" stigao u škole! Etiketiraju vršnjake po ceni i marki garderobe!

Shutterstock

Društvo

Bizarni trend "Koliko košta autfit" stigao u škole! Etiketiraju vršnjake po ceni i marki garderobe!

Podeli vest

Reč je o trendu sa društvenih mreža "koliko košta autfit". Đaci u školama širom Srbije masovno koriste aplikacije za skeniranje QR kodova na garederobi i zagledaju etikete kod vršnjaka kako bi se uverili da li nose markiranu garderobu i koliko ona košta.

Krajnji cilj je da se dobije vrednost celokupne garederoba "od glave do pete". Sabira se vrednost kačketa, majice, duksa, pantalona, obuće, pa se onaj ko ima veću cifru na sebi, smatra i većom "facom". Ovakvo ponašanje predstavlja oblik diskriminacije, jer se produbljuju socijalne razlike među decom, što dalje vodi ka vršnjačkom nasilju, ukazuju stručnjaci.

Vid nasilja

Psiholog Branka Tišma kaže da je to što nekom priđeš i proveriš koju garderobu samo po sebi jedan vid nasilja, jer sigurno postoje deca koja neće dobrovoljno da učestvuju u tome. 

- Deca osećaju pritisak da moraju da se pokažu u društvu tako što će nositi firmiranu garderobu i misle da će biti odbačena i ponižena ako ne ispune očekivanja vršnjaka. Možda neka deca neće osetiti nelagodu zbog toga, ali na onu osetljiviju grupu ovakvo izopštavanje će i te kako dovesti do osećaja niže vrednosti. Na ovaj način se produbljuju razlike, jer se akcenat stavlja na materijalni status i položaj. Zato sa decom moramo da razgovaramo o pravim i istinskim vrednostima kod ljudi, treba raditi na formiranju njihovog kritičkog mišljenja. Takođe, ovakvo ponašanje je i vid diskriminacije, jer se prave razlike između vršnjaka i odbacuju se oni koji nemaju markirane stvari - kaže Tišma.

Foto: Informer.rs

 

Ona dodaje da veliki pritisak trpe i roditelji srednjeg i nižeg socijalnog statusa ili roditelji koji imaju dva i više đaka u porodici. Kako kaže Tišma, uvođenje kodeksa u oblačenju dece u školi veliki je korak upravo u sprečavanju isticanja razlika, ali da bi se to ostvarilo neophodna je saradnja škole i roditelja. 

- Kada se definiše šta je pristojno oblačenje i kada se propisani kodeks implementira, svi moraju da ga poštuju, od dece, nastavnika, roditelja i saradanika koji dolaze u školu. Uniforme bi olakšale ceo taj proces. Ali dok je odluka o tome na nivou saveta roditelja, teško da će biti postignuto jedinstvo, sve dok država ne propiše zakon o tome. Đačke uniforme pomažu deci da se osećaju kao da pripadaju istoj grupi, odnosno da su deo škole, dok sa druge strane sprečavaju da se u obrazovnoj ustanovi vide odlike pripadanje nekim navijačkim grupama ili muzičkim pravcima - ističe Tišma.  

Ponižavanje drugova

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da su imovinske razlike i odnos dece u školi prema tim razlikama ključna tema našeg društva. 

- Pre svega moramo da nađemo način da se takvo ponašanje adekvatno sankcioniše. Ipak, tu decu koja diskriminišu vršnjake ne treba stigmatizovati. Treba da nađemo način da ih nateramo da promene svoje ponašanje i da osete stid zbog ponižavanja svojih drugova - navela je Jankovićeva.

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, inače jedan od najvećih zagovornika vraćanja uniformi u škole, rekao je da su socijalne razlike u društvu sve veće,  a da one u školi, među decom, ne smeju da budu toliko vidljive. 
- Uniforme smanjuju socijalne razlike, ali i smanjuju nasilje u školama. Podržavam uvođenje đačkih uniformi koje mogu biti veoma stilizovane - naveo je Šarčević.
 

Roditelji negoduju zbog kodeksa oblačenja


Brojne škole u Srbiji su od početka školske godine uvele strog kodeks oblačenja koji zabranjuje nošenje helanki, kratkih pantalona, mini suknji i trenerki, koji je izazvao negodovanje kod pojedinih roditelja.

Kako kaže direktor beogradske OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger, teško je uspostaviti disciplinu u eri mobilnih telefona i modernih roditelja, ali i da nijedan pravilnik neće moći da funkcioniše ako ga prvenstveno ne poštuju roditelji.

- Nije realno posmatrati školu kao posebnu enklavu koja će sama doneti promene, potrebno je da se uključe i roditelji jer jedino zajedničkom saradnjom možemo nešto postići. Roditelji moraju da shvate zašto šalju svoje dete u školu. Deca vaspitanje dobijaju iz kuće, a kada toga nema onda moraju da se uvedu kodeksi oblačenja - kaže Eger.

Foto: Zoran Sinko

 

Predsenik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić ističe da uvek postoji bunt kod roditelja, ali da je bitno da se vrati obrazovanje i disciplina, kao i kodeks oblačenja u sve škole.

- Uvek će postojati bunt od strane roditelja kojima ne odgovara da se njihova deca pravilno oblače, ali i za svako pravilo koje se uvede. Ako želimo da vratimo obrazovanje i disciplinu, moramo da vratimo kodeks oblačenja u sve škole - naveo je Antić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija