• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2023

10:37

Mali: Er Srbija je slika i prilika napretka i uspeha naše zemlje! Od 2013. godine do danas prevezla više od 25 miliona putnika

Shutterstock/Public

Društvo

Mali: Er Srbija je slika i prilika napretka i uspeha naše zemlje! Od 2013. godine do danas prevezla više od 25 miliona putnika

Podeli vest

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu svečano je obeležen jubilej - 10 godina postojanja nacionalne aviokompanije Er Srbija. Srpska nacionalna avio-kompanija je tokom prve decenije prevezla više od 25 miliona putnika i obavila preko 310.000 letova.

Ministar finasija Siniša Mali rekao je da je Er Srbija simbol uspeha, napretka i promena koje su se u Srbiji desile proteklih 10 godina.

- Sećamo se, kao juče da je bilo, 2013. godine kad je predsednik Vučić zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju tadašnjeg JAT-a. A tadašnji JAT imao je preko 400 miliona dolara obaveza duga. Imao je, ako se ne varam, 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije, tada 2012-2013. godine, Srbije koju smo nasledili - rekao je Mali.

Kako je naveo, nakon teških pregovora, uz pomoć Etihada, strateškog partnera, preokrenuta je situacija i stvorena Er Srbija, pa se od kompanije Jat Ervejz, koja je bila na ivici bankrota, napravila najbrže rastuća i najveća regionalna nacionalna aviokompanija.

- To je bila prosto neverovatna šansa i san, koji smo mislili da nikada nećemo sanjati i uspeli smo u tome. I to je zasluga svih zaposlenih, rukovodstva i svih građana Srbije. I zato je ono što je prošla Er Srbija proteklih 10 godina - slika je i prilika uspeha i napretka naše zemlje - naveo je Mali.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je neverovatno kako vreme leti i da mu deluje kao da je impresivna avantura na koju se Er Srbija otisnula koliko juče.

- Čini se da Er Srbija dobro stari - kao vino. Baš kao i svi mi sa njom. Izborili smo se sa brojnim izazovima do sada, među kojima je jedan od najvećih bila pandemija - istakao je Marek.

Prema njegovim rečima, naročitu zahvalnost duguje svim zaposlenima u kompaniji, bez kojih Er Srbija ne bi bila tu gde je danas.

Uspešna 2023.godina

U 2023. godini, odnosno desetoj godini poslovanja, dodaju, Er Srbija je oborila sve rekorde u broju realizovanih letova i destinacija do kojih kompanija leti.

- Od početka godine do danas, pokrenute su 22 nove destinacije i obavljeno je više od 36.000 letova, a preliminarni finansijski rezultati pokazali su da je u prvih pola godine zabeležen profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu - piše u saopštenju.

Veliki broj destinacija

Poslovanje kompanije u poslednjoj deceniji potpuno je transformisano, to znači da je broj destinacija u mreži udvostručen, tako da u putničkom i teretnom saobraćaju Er Srbija leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, Severnoj Americi, Aziji i Africi, a uvedene su i tri interkontinentalne destinacije Njujork, Tjenđin i Čikago.

- Kompletno je obnovljena flota kompanije i trenutno je čine dva širokotrupna erbasa A330-200, 13 uskotrupnih aviona iz porodice erbas A320, kao i sedam turboelisnih ATR aviona za regionalne letove - navodi se u saopštenju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!
na ivici

Liban ulazi u totalni rat! Francuska vlada izdala hitno saopštenje!

Liban bi mogao da propadne i sklizne u građanski rat, izjavio je u ponedeljak francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ova bliskoistočna zemlja, kojom je Francuska upravljala tokom nekog od 20. veka, poslednjih nedelja je postala bojno polje između Izraela i naoružane grupe Hezbolah.

22.10.2024

20:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija