• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

10.01.2024

09:24

Srbija trenutno ima rezerve krvi za 24 do 36 sati, Đerlek: Projekat o donaciji organa uspešno završen

Informer

Društvo

Srbija trenutno ima rezerve krvi za 24 do 36 sati, Đerlek: Projekat o donaciji organa uspešno završen

Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je tvining projekat "Podrška u jačanju kapaciteta nadležnih institucija u oblasti supstanci ljudskog porekla (SoHO)", a koji ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje su uključene u donaciju i transplantaciju organa, krvi, tkiva i ćelija i veštačku oplodnju u Srbiji, više nego uspešno završen.

Đerlek je, na svečanom zatvaranju tvining projekta, rekao da je projekt bio fokusiran na četiri oblasti u kojima su postignuti određeni rezultati.

Naveo je da se prvi rezultat odnosi na jačanje institucionalnog i administrativnog kapaciteta nadležnog tela, drugi na unapređenje transpozicije zahteva EU koji se odnose na oblast SoHO u nacionalno zakonodavstvo, treći na poboljšanje institucionalnih kapaciteta i kvaliteta tehničkih uslova u ustanovama u oblasti SoHO, dok je četvrti podizanje svesti stanovništva o dobrovoljnom darivanju krvi, organa, tkiva i ćelija.

 - Četvrta komponenta mislim da je možda i najvažnija, a odnosi se na podizanje ljudske svesti uopšte, šta to znači dati krv, šta to znači dati organ, dati pristanak - rekao je Đerlek.

On je apelovao na građane Srbije da dobrovoljno daju krv, pošto je potrebno povećati rezerve krvi u Srbiji.

 - Naše rezerve krvi koje trenutno Srbija ima su negde 24 do 36 sati i moramo pokušati da povećamo naše rezerve, jer svi znamo koliko je važno u datom trenutku dobiti krv - istakao je Đerlek.

Tvining projekat finansiran je od strane Evropske unije, koja je izdvojila 1,5 miliona evra, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da Evropska unija finansira mnogobrojne projekte u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rezerve krvi na minimumu! Najviše nedostaju A i O krvna grupa
Društvo

Rezerve krvi na minimumu! Najviše nedostaju A i O krvna grupa

Iz dana u dan se smanjuju rezerve krvi, pa u Institutu za transfuziju strahuju da je neće biti dovoljno za sve kojima je tokom praznika potrebna. Mirjana Knežević iz Instituta kaže da su trenutno zalihe krvi na jednodnevnim, odnosno jednoipodnevnim rezervama. Napominje da najviše nedostaju A i O krvna grupa i pozitivna i negativna.

30.12.2023

09:06

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija