• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.01.2024

18:53

Neobična pojava na nebu iznad Zlatibora! Mnogi nisu sigurni šta su snimili, evo o čemu se radi (FOTO)

Twiter

Društvo

Neobična pojava na nebu iznad Zlatibora! Mnogi nisu sigurni šta su snimili, evo o čemu se radi (FOTO)

Podeli vest

Više korisnika društvene mreže X jutros podelilo fotografije sa Zlatibora na kojima se čini kao da je Sunce promenilo oblik i dobilo oreol duginih boja. Mnogi nisu bili sigurni šta su snimili, a ispostavilo se da je u pitanju retka pojava.

Reč je o fenomenu koji se zove "Halo efekat". To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi (optika atmosfere) kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Najpoznatiji je krug oko Sunca ili Meseca (potpuni ili njegov deo) prečnika 22° (22° halo ili mali halo) koji je na unutrašnjoj strani crvenkaste, a na spoljnoj strani plavkaste boje; mnogo ređi je halo veličine 46° (46° halo ili veliki halo).

 

 

Halo su svetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svetlosnih površina, stubova i tačaka, koje nastaju ako se između Sunca i Meseca i oka promatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa) koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustina oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija