• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.03.2024

17:00

Poruka patrijarha Porfirija koja će se pamtiti: Ne pristajemo da bilo kome zbog toga što govori srpskim jezikom budu uskraćena ljudska prava!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Poruka patrijarha Porfirija koja će se pamtiti: Ne pristajemo da bilo kome zbog toga što govori srpskim jezikom budu uskraćena ljudska prava!

Podeli vest

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije obratio se učesnicima Naučnog skupa „Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti“, održanog u organizaciji Informativne službe Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske, 14. marta 2024. godine u Narodnoj biblioteci Srbije.

- Vaša preosveštenstva, časni oci, gospodine predsedniče Matice srpske, uvaženi profesori prava, advokati, naučnici, učesnici prethodnog naučnog skupa, dragi gosti,

Umesto uobičajenog pozdrava dužan sam da vas obavestim da iz razloga za koji ste već verovatno čuli nisam u mogućnosti da sa vama učestvujem u razgovoru o temi kojom se bavimo već tri godine. Naime, naš vikar, vladika Antonije koji je bio starešina Podvorja Srpske crkve u Moskvi, upokojio se. Pošto je njegova poslednja želja bila da bude sahranjen kod hrama Srpskog podvorja u kome je služio od 2002. godine, smatram da je moja obaveza da ga ispratim na putu iz ovog propadivog u život večni. Hvala vam na razumevanju.

Tema koja nas okuplja i koja nas je danas sabrala suviše je značajna, jer posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti ne tiču se samo našeg pokolenja. Mudri srpski pravnik Valtazar Bogišić krajem 19. stoleća kada je skovao sintagmu Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, kao da nas je upozoravao da ne posustajemo i ne odustajemo od ovog posla. I zaista gotovo aklamativna podrška sveukupne javnosti posle našeg skupa održanog na ovom mestu pre dva meseca, pogotovu njegovim Zaključcima, snažno manifestuje da naš srpski pravoslavni narod, ali i drugi narodi sa kojima delimo zrake sunca i vazduh koji udišemo, neće da naredna pokolenja dolaze na svet unapred grba. Desetine i desetine medijskih nastupa, pisama, komentara i poruka koje su nam stizale o tome svedoče.

Foto: printscreen

 

 

Ljudi koji ovde žive ne pristaju na to da majke i očevi budu roditelji brojevi – 1 i 2, a možda i 3 i 4. Mi ne želimo da naša deca ne znaju ko im je majka, a ko otac, a da naposletku ne znaju ni ko su oni sami. Mi ne govorimo i nećemo govoriti rodno osetljivim jezikom, nego srpskim jezikom. Ne pristajemo da bilo kome zbog toga što govori srpskim jezikom budu uskraćena ljudska prava, a pogotovu da zbog toga bude kažnjavan. Naš narod posebno izražava negodovanje zbog činjenice da se od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola i univerziteta, nameće promena svesti i načina života pojedinca i društva u celini promovisanjem rodne, tačnije LGBTQIA+ politike i prakse. Protivno svakom demokratskom načelu je da lične sklonosti manjine koju niko ne ugrožava ni na koji način, niti sme da ugrožava, postanu opšte obavezujuće za većinu. Ovo sabranje: profesore prava, naučnike, advokate i druge učesnike, molim da danas i narednih dana predlože koje pravne mere je potrebno da preduzmemo, kako bismo u bliskoj budućnosti mogli da prestanemo da se bavimo ovim Zakonom koji pokušava da menjajući način međusobne komunikacije, zapravo potpuno izmeni način našeg života, naš etos.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

Želim da izrazim zahvalnost gospođi Piters, jednom od vodeći svetskih stručnjaka za probleme koje indukuje džender ideologija i politika, a naš je istomišljenik, naravno. Ona je doputovala iz Brisela da bi nam dala podršku, a mnogo je u Evropi i svetu intelektualaca poput nje, što svedoči da mi nismo protiv demokratskih načela i ljudskih prava i slobode, nego upravo suprotno. Crkva, Matica, stručna javnost, čitav narod, brane ljudska prava i slobode.

I samo da još jedanput zahvalim Matici srpskoj, koja plovi životnom maticom svog naroda snažno se boreći za njegova prava, njegov identitet i samosvojnu prepoznatljivost u galeriji evropskih naroda i kultura - poručio je patrijarh.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija