• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

27.05.2024

09:51

Počinje trka za indekse! Evo, koliko koštaju školarine

printscreen/privatna arhiva

Društvo

Počinje trka za indekse! Evo, koliko koštaju školarine

Podeli vest

Prijavljivanje kandidata za prvi (junski) upisni rok na fakultete Univerziteta u Beogradu počinje 19. i traje do 22. juna. Kao i svake godine, uz potrebnu dokumentaciju, pred izlazak na test potrebno je uplatiti prijavu prijemnog ispita.

Nakon toga, ukoliko brucoš "upadne" na željeni smer, ali ne obezbedi sebi budžetsko mesto, neophodan je i novac za godišnju školarinu. Celo iskustvo polaganja prijemnog ispita ume da bude veoma stresno, a kad se na sve to dodaju rokovi i finansijski troškovi, upis na fakultet velikim maturantima zna da predstavlja pravu glavobolju.

Prvu godinu fakulteta može da upiše lice koje ima završenu četvorogodišnju srednju školu.

Kandidat za upis na studijski program može ostvariti naviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu. Pod opštim uspehom u srednjoj školi podrazumeva se zbir prosečnih ocena u svakom razredu sredьe škole pomnožen sa dva. 

Po ovom osnovu kandidat može steći najmanje 16, a naviše 40 bodova. Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dve decimale.

Na prijemnom ispitu budući studenti mogu steći od 0 do 60 bodova.

Šta je potrebno za prijemni

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije sledećih dokumenata:

svedočanstvo za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja
diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu
diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu
dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti
rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak započet (za međunarodnu maturu)
po potrebi i druge dokaze

Prijavljivanje kandidata za prijemni ispit na fakultetima trajaće od 19. do 22. juna 2024. godine prema rasporedu fakulteta.

Za polaganje prijemnih ispita rezervisani su termini od 24. do 28. juna 2024. godine, a svaki fakultet zasebno objavljuje satnicu.

Objavljivanje rezultata prijemnih ispita mora biti najkasnije do 1. jula 2024. godine na preliminarnoj rang-listi, dok konačna rang-lista mora biti objavljena najkasnije do 8. jula 2024. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija