• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Teodora Kušić

04.06.2024

20:35

"Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast": Navršilo se 115 godina od nastanka pesme "Santa Maria della Salute"

Printcreen

Društvo

"Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast": Navršilo se 115 godina od nastanka pesme "Santa Maria della Salute"

Podeli vest

Srpska poezija slavi 115 godina od nastanka pesme "Santa Maria della Salute" Laze Kostića.

Po mišljenju mnogih, pesma "Santa Maria della Salute" smatra se najuzvišenijom i najljubavnijom pesmom srpske ljubavne lirike. Objavljena je početkom juna 1909. godine, u izdanju Matice srpske.

Događaj, koji je pesnika nagnao na stvaranje stihova je iznenadna smrt Lenke Dunđerski (1895.), kćerke Lazara Dunđerskog, najimućnijeg Srbina u Austrougarskoj monarhiji. 

Odnos Laze i Lenke

Prvi susret Laze i Lenke vezuje se za njegov povratak iz Crne Gore (1891.) u dvorac porodice Dunđerski, u Čelarevu. 

Kada su se upoznali, njoj je bila 21, a njemu 50 godina. O tom susretu, Lenka je u svom dnevniku zapisala: 

-Danas sam ga videla prvi put. Ima gibaк, ponosit hod, prinčevsko držanje. Razbarušene je kose, uzvinutih brkova koji više odaju neki teatarski efekat, očiju оkruglih i ispupčenih, u kojima sе ogleda velika umnost i duševna dubina…Gospodin Laza je sve dame šarmirao, a meni je udelio komplimente na pet jezika. Čini mi se da je svoje oči upirao najviše u mom pravcu. Kasnije mi je rekao da ne postoji klavirska kompozicija koja bi izrazila nezemljasko plavilo mojih očiju. Da, baš se tako izrazio i još, da će ovo letnje popodne uneti tranji nemir u njegovo srce… - Leta gospodnjeg 1891. godine

Foto: Printcreen

 

 

Kao i ona, i Laza je bio očaran kako njenom lepotom i mladošću, tako i njenim razdraganim karakterom i izuzetnom inteligencijom. Međutim, svestan prepreka u vidu velike razlike u godinama, a potom i kumstva sa njenom porodicom, emocije koje su postojale među njima, pesnik je morao da potisne. 

Kako bi je udaljio od sebe, čak je pisao velikom naučniku Nikoli Tesli i predlagao mu potencijalnu ženidbu sa Lenkom. Poslednji očajnički potez da pobegne od kobne ljubavi bila je ženidba Julijanom Palanački, iz Sombora, na predlog Lazara Dunđerskog.

-Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miradžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život? -  zapisala je Lenka u svom dnevniku nakon što se Laza oženio. 

Dva meseca kasnije, dok je Laza bio sa Julijanom na bračnom putovanju u Veneciji, Lenka Dunđerski je tragično preminula 8. novembra, na svoj 25. rođendan.

Slomljen i očajan, otišao je u Crkvu Gospe od Spasa u Veneciji (Santa Maria della Salute) da se moli. Po tome će dobiti ime najlepša ljubavna pesma srpske poezije - Santa Maria della Salute.

Nikada se nije oporavio od Lenkine smrti i više od decenije je zapisivao stihove koji će postati najlepša pesma naše poezije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija