• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

07.06.2024

13:14

Gradnja nacionalnog stadion u Surčinu i u noćnoj smeni: Na jesen prve konstrukcije iznad zemlje

Privatna arhiva

Društvo

Gradnja nacionalnog stadion u Surčinu i u noćnoj smeni: Na jesen prve konstrukcije iznad zemlje

Podeli vest

Prvog maja počela je izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu. Ovaj stadion imaće oko 52.000 sedišta, prostiraće se na 32 hektara i biće izgrađen po svim standardima Fife i Uefe.

Na terenu su desetine mašina.

"Trenutno se odvijaju pripremni radovi na izradnji platoa za bušenje šipova. Ukupan broj šipova koje će temljna konstrukcija imati je 2.500", ističe rukovodilac tima radnika Milan Popović.

Nasipa se i deo terena kako bi se izdigao za dva metra. Nije zahtevan posao, ali dugo traje.

"Koristi se isti onaj princip kao na Novom Beogradu pedesetih godina. Znači, izdiže se teren, a onda se radi fundiranje objekata i zidanje, to nije komplikovano, ali, što se tiče količine i zahvata, to je veliki posao i potrebno je vreme", ukazuje Boban Veličković iz Građevinske direkcije Srbije.

Očekuju da će se rad intenzivirati i da će se raditi u više smena.

Foto: Tanjug

 

 

"U ovom trenutku je redovan rad na izgradnji stadiona, ali očekujemo u skorijem periodu da će se taj rad intenzivirati i u više smena, pa vrlo moguće da ćemo uvesti i noćnu smenu", kaže Milan Popović.

Najteži deo postavka krovne konstrukcije

Ni radnike nije lako naći, pa bi uskoro trebalo da stignu novi iz Kine. S nasipanjem terena, paralelno se radi i fundiranje temelja. Kada to bude završeno, sledi možda i najzahtevniji deo izgradnje, kažu nadležni.

"Onda kreće taj gornji deo konstrukcije stadiona, to je prilično zahtevno i zbog gabarita stadiona i zbog načina na koji će se to izvoditi jer je to visok  objekat, preko 50 metara čak, ali ako me pitate šta je najkomplikovanije, pa to je sigurno krovna konstrukcija koja je zahtevna, čelična, sa specifičnim oblikom, sa mnogo zahteva koji moraju da se ispune i u tehnološkom, računskom i svako drugom smislu će biti najveći izazov", objašnjava Boban Veličković.

Foto: Tanjug

 

 

Rok za izgradnju 2026. godina

Na jesen bi građani mogli da vide prve konstrukcije iznad zemlje. Radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja 2026.

Stadion će biti kružnog oblika, prostiraće se na 32 hektara, a kapacitet je 52.000 gledalaca.

Oko stadiona i na samom stadionu nalaziće se kafići, restorani, prodavnice, parkovi i veliki parking za 10.000 automobila.

Biće povezan saobraćajnicama sa auto-putem, a planirano je da do njega ide i BG voz.

Ime stadiona će tek biti odabrano, a građani će moći da glasaju.

Reprezentacija će sigurno igrati ovde, a možda i naši najbolji klubovi. Vrlo verovatno je da će nacionalni stadion biti domaćin i najboljim evropskim klubovima jer je najavljeno da će se ovde, 2028. igrati finale Lige Evrope, koja je, po jačini, drugo evropsko takmičenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija