• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.06.2024

21:15

Korać: Očekujemo pres centre iz Tel Aviva na Expo 2027

Informer

Društvo

Korać: Očekujemo pres centre iz Tel Aviva na Expo 2027

Podeli vest

"Očekujemo da Peres Centar za inovacije i mir iz Tel Aviva bude prisutan na izložbi EKSPO 2027 u Beogradu. Razgovori koje smo vodili sa rukovodstvom Peres Centra daju nam razloge da verujemo da će se to i dogoditi. To bi bio značajan događaj za Srbiju, i značajna inicijativa za produbljivanje saradnje Srbije i Izraela kroz promociju mira i saradnje mladih", rekao je Zoran Korać, direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda.

On je, nakon posete sedištu Peres centra u Jafi, istakao da bi učešće ovog centra na izložbi Ekspo 2027 bila "velika stvar za Balkan". "Imati takve inovacije i startapove u Beogradu, to će biti velika inspiracija ne samo za Balkan, ne samo za Srbiju, nego za gotovo celu Evropu i to će inspirisati mnoge naše mlade ljude da idu tim putem i da uče što više, jer su obrazovanje i ekonomski razvoj suština mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", naveo je Korać.

On je ukazao da će u narednom periodu, "kroz razgovore sa uticajnim donosiocima odluka iz politike i biznisa u Izraelu", biti precizno definisan format učešća Peres centra na svetskoj izložbi Ekspo 2027 koja će biti održana u Beogradu.

Tokom razgovora sa Jonom Bartal, direktorkom Kruga prijatelja Peres centra, istaknuto je da dve zemlje, Srbiju i Izrael, vežu snažne prijateljske veze koje je potrebno dodatno ojačati kroz saradnju mladih u oblasti inovacija i preduzetničkih inicijativa.

- Naše ruke su raširene za saradnju. Želimo da razmenjujemo iskustva i znanja sa našim srpskim prijateljima - rekla je Bartal i dodala da je vizija Simona Peresa bila da ovaj centar promoviše mir u regionu kroz saradnju i zajedničke programe mladih u inovacijama, sportu i umetnosti.

Predstavnici Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope posetili su izložbu fotografija "Sedmi oktobar", koja je postavljena u Peres centru, a gde su prikazane fotografije proslavljenog izraelskog ratnog fotoreportera Ziva Korona o terorističkom napadu Hamasa na kibuce na jugu Izraela, što je bio direktan povod za pokretanje vojne operacije Izraela protiv terorista Hamasa u pojasu Gaze.

Peres centar za inovacije i mir je neprofitna i nevladina organizacija sa sedištem u Jafi koju je 1996. godine osnovao deveti predsednik Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres. Cilj instituta je širenje Peresove vizije ljudi na Bliskom Istoku koji rade zajedno na izgradnji mira kroz saradnju u oblasti inovacija, ekonomije i društvenog aktivizma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija