• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

15.06.2024

10:44

Elektronske cigarete sve češće koriste i deca: Hemikalije koje udišu su i te kako štetne!

Shutterstock

Društvo

Elektronske cigarete sve češće koriste i deca: Hemikalije koje udišu su i te kako štetne!

Podeli vest

Takozvane elektronske cigarete se prodaju u tržnim centrima, na kioscima, a često ih nude i u velikim trgovinskim objektima. Umesto industrijski prerađenog duvana, sadrže hemikalije. Stručnjaci tvrde da su izuzetno štetne. Ipak, nema zakona koji zabranjuje da ih koriste mlađi od 18 godina.

Sve češće i u javnom prevozu viđamo tinejdžere sa elektronskom cigaretom. Nedavno je učenik šestog razreda bio agresivan prema nastavnici, koja je htela da ga udalji sa časa zbog elektronske cigarete.

Omladina pažljivo bira ukus elektronske cigarete. A ponuda je velika i šarenolika. Za 10 minuta, kod jednog izloga zastalo je nekoliko mladih. Upotreba cigareta zabranjena je u tržnim centrima. Stroga zabrana za elektronske ne postoji.

- Postoje posebno određena mesta za to, a ta mesta su označena, otvoreni balkoni, neki lokali, formirane nadstrešnice koje imamo. Korišćenje elektronskih cigareta u hodnicima se retko dešava, ali kada se i desi, naše obezbeđenje zamoli da je to bolje i bezbednije da se radi na mestima koje smo naveli - ističe Aleksandra Grbić, pi-ar tržnog centra "Ušće".

Još ne postoji propis koji zabranjuje upotrebu elektronskih cigareta u zatvorenom, jer ih nijedan zakon ne prepoznaje kao cigarete. Jedino je dopunjen Zakon o oglašavanju, gde se sve odredbe o reklamiranju cigareta, odnose i na elektronske.

Foto: pixabay.com

 

Koriste se u školama, na fakultetima, u institucijama, a sve češće i u autobusima.

- I u apoteci sam videla da se koriste, čuvar apoteke, onaj koji je tamo da vodi računa da toga ne bude, pa vi kada reagujete oni to neozbiljno shvataju. One ne podležu našim zakonima i daju sebi slobodu i tako su promovisane, da mogu da se puše bilo gde, da to nisu cigarete, a imate i svuda da ih kupite - naglašava dr Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja.

Šta je opasno u elektronskim cigaretama

Prodaju se u tržnim centrima, na kioscima, a često ih nude i u velikim trgovinskim objektima. Umesto industrijski prerađenog duvana, sadrže hemikalije. Stručnjaci tvrde, izuzetno su štetne.

- Ti vejpovi sada imaju i do 10 hiljada udaha. To mladi mogu da udahnu i za dve večeri druženja. A ta tečnost kad se zagreva ona dodatno pravi toksikante i opasnosti za pluća i krvne sudove - napominje dr Pršić.

Iako je prošle godine bilo govora o tome da će se upotreba elektronskih cigareta zabraniti u zonama ugostiteljskih objekata za nepušače, to se još nije desilo.

- Većina gostiju koristi cigarete, ali nisu upoznati sa tim da je u zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba elektronskih cigareta. Dođu i pitaju i baš se iznenade kada čuju da je dozvoljena upotreba unutra - navodi Maša Čeliković.

Foto: Fotoilustracija/Informer DN

 

Gotovo svuda u Evropi elektronske cigarete prodaju se i maloletnicima, iako će vam svaki prodavac reći da to ne radi.

Pre četiri godine, država Njujork i savezna vlada usvojile su zakon kojim se zabranjuje prodaja aromatizovanih nikotinskih proizvoda, kako bi se suzbila zavisnost kod mladih.

Kod nas su pripremljene izmene Zakona o duvanu, koji bi regulisao upotrebu elektronskih cigareta, kažu upućeni, ali ostalo je samo da se izmene usvoje u Skupštini. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija