• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

19.06.2024

09:39

Da li je bolje na odmoru plaćati karticom ili kešom? Ovo su skriveni troškovi, jednu stvar obavezno proverite pre puta

Shuterstock

Društvo

Da li je bolje na odmoru plaćati karticom ili kešom? Ovo su skriveni troškovi, jednu stvar obavezno proverite pre puta

Podeli vest

Pre nego što spakujete kofer gledajte da sa sobom ne poneste nijednu brigu, kako vam odmor ne bi preseo. Na vreme odlučite da li ćete nositi kartice ili keš, a mi vam donosimo savete kako da se zaštitite i od lopova.

Istražili smo da li je bolje plaćati karticama ili gotovinom, ali i šta da radite ako izgubite karticu na odmoru ili se desi da vam ista bude ukradena.

Da li se plaća provizija ako koristite karticu u inostranstvu?

"Kada je reč o korišćenju platnih kartica u inostranstvu, najpre savetujemo korisnicima da pre nego što otputuju u inostranstvo, provere s bankom koja im je izdala karticu - da li kartica koju poseduju može da se koristi i u inostranstvu, kao i koji su troškovi i naknade za korišćenje te kartice u inostranstvu", rekli su za "Blic Biznis" iz Narodne banke Srbije (NBS).

Posebno obratite pažnju na potencijalne troškove, a kako bi izbegli potencijalne probleme prilikom korišćenja platnih kartica tokom svog boravka u inostranstvu.

Foto: Informer DN

 

 

Ono što veliki broj korisnika zanima jeste da li se naplaćuje naknada za podizanje novca na bankomatu u inostranstvu, kao i da li se naplaćuje naknada za plaćanje platnim karticama na prodajnim mestima u inostranstvu.

"Ukoliko banka izdavalac platne kartice naplaćuje ove naknade one moraju biti jasno prikazane u tarifniku te banke. Tarifnici banaka sastavni su deo okvirnih ugovora, a takođe su i javno dostupni", podsećaju iz NBS.

Provizija za podizanje novca s bankomata u inostranstvu kreće od minimalno utvrđenog iznosa koji nije vezan za sumu novca koji se podiže, tako da se neretko dešavalo da korisnicima, za manje iznose, bude naplaćena veća provizija za podizanje novca s bankomata od samog iznosa koji su na istom bankomatu podigli.

Obratite pažnju na surcharge naknadu

Za veće iznose novca, a ponekad i nevezano od visine iznosa, banke naplaćuju proviziju koja se meri u procentualnom iznosu novca koji podižete. Dodatno, za podizanje gotovine platnim karticama u inostranstvu pored banaka izdavalaca i banke prihvatioci mogu da uvedu takozvani surcharge - naknadu. Tu dodatnu naknadu naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat.

"Iz tog razloga korisnici treba da obrate pažnju da li pri podizanju gotovine postoji i ta dodatna naknada na strani prihvatioca jer ukoliko postoji ona treba da bude prikazana na bankomatu, te da na osnovu informacija o pomenutim naknadama vide da li se njima isplati da podižu novac na tom bankomatu ili da potraže bankomat na kome se ne naplaćuje ova dodatna naknada", rekli su za naš portal iz NBS.

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor s vašom matičnom bankom u Srbiji.

Podizanje novca s bankomata banke koja posluje i u Srbiji?

Česta je zabluda korisnika da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca s bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji

"Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata ili POS terminala na šalteru banke neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što građani mogu da provere sa svojim bankom pre nego što otputuju u inostranstvo.

Pored eventualnih troškova prilikom podizanja novca na bankomatu u inostranstvu, još jedan izazov koji korisnici mogu imati kada koriste svoje platne kartice u inostranstvu, vezuje se za kursne razlike", upozoravaju u centralnoj banci Srbije.

Kursne razlike prilikom podizanja novca

Ukoliko je platna kartica vezana za dinarski račun, moramo imati u vidu troškove konverzije valute.

"Korisno je da se kod svoje banke korisnici informišu i o kursu koji će se koristi prilikom konverzije iznosa u dinare iz valute u kojoj je izvršena transakcija. Ukoliko je platna kartica vezana uz devizni račun, da bi se izbegle duple konverzije, takođe savetujemo da se pre putovanja korisnici informišu kod svoje banke - koja je ugovorena valuta obračuna za potrošnju u inostranstvu i da li će postojati konverzija u zavisnosti u koju zemlju putuju", dodaju .

Na primeru platnih kartica, banke prilikom obračuna potrošnje u inostranstvu (koja je izvršena u bilo kojoj stranoj valuti), iznos zaduženja od kartične šeme dobijaju uglavnom u evrima, a konverziju originalne valute u evro vrši ta kartična šema na osnovu sopstvene kursne liste.

Dakle, kurs koji se primenjuje za ovu konverziju zavisi od kartičnog brenda. Što se tiče kursa koji primenjuje banka korisnika kartice (banka izdavalac) prilikom zaduženja računa korisnika – najčešće se primenjuje prodajni kurs za evre, ili drugu stranu valutu (banke za ovu konverziju uglavnom ne koriste srednji kurs).

I tu nije kraj kada navodimo potencijalne troškove nastale podizanjem novca na bankomatu, jer za podizanje gotovine u inostranstvu i plaćanje na prodajnim mestima pojedini prihvatioci pružaju takozvanu DCC (Dynamic Currency Conversion) uslugu na bankomatima i POS terminalima u inostranstvu.

"Podsećamo da je prilikom izvršenja same transakcije potrebno obratiti pažnju na sve prethodno pomenuto, a ako se ima u vidu visina provizije za korišćenje platnih kartica u inostranstvu, pogodnije je plaćanje karticom direktno kod trgovca od podizanja gotovine na bankomatu. Za podizanje gotovine sa bankomata, savet je da se koristi debitna kartica, jer su provizije najčešće niže nego provizije za korišćenje kreditne kartice", rekli su u banci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija