• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Telegraf.rs

19.06.2024

13:08

Posle tropskih 40 stiže hladni front: Očekuju se oluje sa grmljavinom, nevreme prvo stiže u ovaj deo Srbije

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Posle tropskih 40 stiže hladni front: Očekuju se oluje sa grmljavinom, nevreme prvo stiže u ovaj deo Srbije

Podeli vest

Srbiju je zahvatio drugi toplotni talas ove sezone, a temperature će se u nastavku sedmice približiti i 40 stepeni. Da podsetimo, prvi toplotni talas doneo je Srbiji pre 10 dana temperature do 36 stepeni.

Sve do kraja ove sedmice Srbija će biti pod uticajem vrelog afričkog vazduha, koji će preko Mediterana jugozapadnim visinskim strujama stizati do našeg područja. Nebo će biti u potpunosti vedro i bez oblaka.

Još vrelije vreme biće od četvrtka do subote, uz temperature od 35 do 39, lokalno u Pomoravlju i na jugoistoku Srbije do 40 stepeni.

Foto: Shuterstock

 

Očekuju se i veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje izlaganje suncu duže od 15 minuta bez adekvatne zaštite.

Već tokom vikenda doći će do destibilizacije atmosfere.

U suboru nakon vrelog dana, kasnije posle podne i uveče u zapadnim i jugozapadnim, tokom noći i u Vojvodini biće uslova za pljuskove sa grmljavinom.

U nedelju posle podne u severnim, tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije usled prodora hladnog fronta očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u subotu već na severu i zapadu Srbije biće nešto niža, uz temperature do 32 stepena, a u nedelju krajem dana zahlađenje u svim predelima.

Vikend bi predelima koje očekuje pljuskovi sa grmljavinom mogao da donese lokalno i jače grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, uz obilnije pljuskove, naročito u subotu predveče i u nedelju posle podne i uveče neposredno pre, ali i po prodoru hladnog fronta sa severozapada.

Kada osetno hladnija vazdušna masa dospe iznad vrele podloge, vazduh se naglo uzdiže i hladni, što dovodi do stvaranja moćnih kumulonimbusa, odnosno oblaka sa jakom grmljavinom, gradom i obilnim pljuskovima.

Dakle, hladni front "oduvaće" vrelo vreme sa našeg područja do nedelje uveče, tako da nas sledeće sedmice očekuje znatno ugodnije i prijatnije vreme, uz maksimalne temperature od 25 do 30°C, što su ujedno i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija