• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

21.06.2024

12:55

Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita: Mali maturanti rezultate mogu da pogledaju na sajtu Moja srednja škola

Tanjug

Društvo

Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita: Mali maturanti rezultate mogu da pogledaju na sajtu Moja srednja škola

Podeli vest

Završni ispit na kraju školske 2023/2024 protekao je regularno i bez problema, a preliminarni rezultati objavljeni su danas na portalu Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99.64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68.55 odsto prijavljenih odraslih.

Preliminarni rezultati pokazali su kontinuitet znanja učenika. Kada se sagledava uspeh po predmetima, preliminarni prosečan broj bodova je sledeći: Maternji jezik (svi jezici) prosek bodova iznosi 11,56 , dok je prosečno postignuće na testu iz srpskog jezika 11,55 poena.

Prosek na testu iz bugarskog jezika je 8,33 poena, na albanskom 12,37, na bosanskom 11,82, na mađarskom 11,67 poena, na rumunskom 9,21, na rusinskom 13,67, na slovačkom 11,46, a na hrvatskom 10,41 poena. Na testu iz matematike prosek bodova ove godine je 11,31.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Učenici su imali mogućnost da biraju i polažu jedan od pet predmeta - istoriju, geografiju, fiziku, hemiju ili biologiju. U skladu sa tim geografiju je izabralo 41.3 odsto osmaka, biologiju 36.3 odsto, istoriju 9.3 odsto, hemiju 6.8 odsto i fiziku 6.4 odsto.

Na testu iz biologije prosek bodova iznosi 12,46, na testu iz geografije 13,98, a na testu iz istorije prosek bodova je 14,32. Na testu iz fizike prosek bodova je 16,04, dok je na testu iz hemije prosek bodova 16,02. Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi) realizovaće se u subotu 22.06, od 8:00 do 15:00 časova.

Podnošenje prigovora na preliminarne rezultate završnog ispita drugostepenoj komisiji (preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi), realizovaće se u nedelju 23.06. od 8:00 do 15:00 časova.

Prigovor drugostepenoj komisiji mogu da podnesu samo roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici, učenika koji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije za prigovore. I ove godine lista opredeljenja (želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola uz mogućnost izmena i dopuna do petka 27. juna do 15 časova, kao i u školi.

Roditelji će 2. jula od 8 časova na ovom portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, što je ranije u odnosu na prethodnu godinu.

Završni ispit polagan je u 1207 škola. Bilo je angažovano 3532 pregledača, dok je broj dežurnih nastavnika bio 10413, supervizora 1987. Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)
Live TV

Ovo je bila rasprava dva prgava starca! Ni Tramp, ni Bajden, nisu poslali nijednu pametnu poruku svojim glasačima! (VIDEO)

Juče je održana prva televizijska debata između predsedničkih kandidata u Sjedinjenim Američkim Državama Donalda Trampa i Džozefa Bajdena. Taj događaj su za Informer, tokom gostovanja u "Info jutru", komentarisali Darko Obradović iz Centra za strateške analize , Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog bratstva i Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

28.06.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saznajemo: Igrači Srbije ogorčeni na Piksija zbog vašarskih metoda rada! Golman glumio beka na treninzima!?
EURO 2024

Saznajemo: Igrači Srbije ogorčeni na Piksija zbog vašarskih metoda rada! Golman glumio beka na treninzima!?

Fudbaleri Srbije ogorčeni su na selektora Dragana Stojkovića Piksija zbog sramotnog vođenja tima tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj! Kako nezvanično saznaje Informer, mnogi prvotimci našeg nacionalnog tima nisu mogli da veruju šta je strateg od njih zahtevao na treninzima, pošto je sve to što se dešavalo iza kulisa u Nemačkoj više ličilo na vašar, nego na neki ozbiljan rad!

28.06.2024

14:02

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!
Fudbal

Blista na EP, a sada ima novi klub! Gruzin ide u Kneževinu!

Trenutno prvi strelac EP u Nemačkoj Žorž Mikautadze, karijeru bi mogao da nastavi u Monaku! Reprezentativac Gruzije tako bi mogao da naplati sjajne partije na Evropskom prvenstvu na kojem je sa tri gola pomogao svojoj selekciji da se domogne osmine finala!

28.06.2024

16:18

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija