• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

25.08.2024

13:42

Odlučila da sledi svoje snove: Život u Beogradu zamenila šivaćom mašinom u rodnoj Medveđi

printscreen RTS

Društvo

Odlučila da sledi svoje snove: Život u Beogradu zamenila šivaćom mašinom u rodnoj Medveđi

Podeli vest

Srbija ima 113.000 preduzetnica a jedna od njih je Olivera Stanković iz Medveđe, diplomirani inženjer tehnologije za dizajn, koja je pre četiri meseca hrabro rešila da sledi svoje snove. Proizvodnju ženske odeće pokrenula je u rodnom mestu.

Kad posao ne pruža užitak, a život donosi stres vreme je za promenu i povratak. Olivera Stanković imala je hrabrosti da posluša srce. Zato smatra uspehom odluku da se posle 13 godina provedenih u prestonici vrati u rodnu Medveđu.

"Osetila sam veliku snagu i želju i volju da je možda vreme da započnem svoj privatni posao i da sve one svoje kreacije, zamisli i ideje realizujem u stvarnosti", ističe Stankovićeva.

Krenula je od nule. U stvaranje sopstvenog brenda uložila je ušteđevinu i sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje. Tržištu će najpre ponuditi trenerke i dukserice. Od dizajna, preko šablona, krojenja, šivenja sve je njenih ruku delo.

Foto: printscreen RTS

 

 

"Osećaj da sama na toj mašini stvaram jedan odevni komad koji će neko kupiti i nositi je nešto što mene apsolutno ispunjava, mogućnost stvaranja", ističe Olivera Stanković.

Obuka prve radnice je počela. Dijana za mašinom nikada nije sedela, ali volja i prijatna reč su presudne. Majci četvoro dece koja je u Medveđu preko Novog Sada došla iz rodne Gračanice posao i te kako znači.

Radnica Dijana Nedeljković kaže da je Oliveri rekla da ne ume ni ručno da šije i da misli da će to biti problem."Odgovorila mi je ‘Dijana, naučićeš sve i ja nisam znala, naučila sam sve tako da ćeš i ti samo treba volja‘".

Za još tri mašine i nekoliko radnica potrebna pomoć države

Oliverin san je da kupi još tri mašine i zaposli još nekoliko žena jer samo tako može u obimniju i isplativiju proizvodnju. A za taj korak neophodna je podrška države.

Država treba da obrati pažnju na ljude koji rade u malim sredinama, a nemaju mogućnosti a imaju veliku volju i želju da rade. To je momenat kada treba pristupiti i podržati takvu osobu", naglašava Stankovićeva.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović kaže da država stavlja akcenat na proizvodnju i sredstva koja su namenjena kupovini opreme i repromaterijala ku funkciji dalje proizvode.

"Pratimo ideje, osluškujemo ih i na terenu, često i jesmo na terenu, razgovaramo kako bismo naše programe prilagodili njima", dodaje Mesarovićeva.

Vreme je najvredniji resurs, kaže Olivera, a ono ovde ima drugačiju dimenziju. Poziv upućuje mladim, kreativnim, obrazovanim ljudima da je slede jer je život među svojima u raskošnoj prirodi privilegija.

"Važno je da jedete zdravu hranu, da ste okruženi ljudima koje volite i da radite posao koji volite", zaključuje Olivera Stanković.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Masovni ubica Uroš Blažić pravdao zločin upotrebom testosterona! On, ali i njegov otac pokazuju znake psihopatije! (VIDEO)
Live TV

Masovni ubica Uroš Blažić pravdao zločin upotrebom testosterona! On, ali i njegov otac pokazuju znake psihopatije! (VIDEO)

Suđenje Urošu Blažiću održano je tri puta uzastopno u Beogradu. On je pokušao da se opravda i da umanji odgovornost. Po prvi put imao je prilike da se soči sa porodicama ljudi koje je ubio. Uroš Blažić izneo je svoju odbranu i rekao da je razlog za njegovo ponašanje bilo to što je uzimao previše testosterona. Na ovu temu u "Info jutru govorio je vlasnik teretane Ahilej, Aleksandar Đorđević i fitnes terner Ivan Đorđević. Uživo u program javio se i advokat koji zastupa porodice Stefana Stefanovića.

25.08.2024

13:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)
Tenis

Licemerno da ne može gore! Skandal u Americi: Novaka su zbog ovoga brutalno proterali, a anonimusu sve oprostili (VIDEO)

Skandal i strašno licemerje u Americi! Američki teniser Aleks Mikelsen (19) napravio je haos tokom finala turnira u Vinston Sejlemu, pošto je u naletu besa reketom deganžirao lopticu u publiku i tom prilikom udario jednog od navijača! Da stvar bude još gora, organizatori ga nisu izbacili sa turnira već su mu dozvolili da igra, iako su pre nekoliko godina zbog daleko lakšeg prekršaja Srbina Novaka Đokovića brutalno proterali sa Ju-Es opena!

25.08.2024

08:39

Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!
Planeta

Svet na nogama! UN pozvale na dijalog Libana i Izraela!

Kancelarija specijalnog koordinatora UN za Liban (UNSCOL) i Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL) ocenile su današnja dešavanja na libansko-izraelskoj granici kao zabrinjavajuća i pozvali sve strane da obustave vatru i uzdrže se od dalje eskalacije.

25.08.2024

12:50

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija