• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2024

11:24

Sve manje dece hoće u zanatlije: Ni siguran posao ni dobra plata ne mogu da popune klupe

Shutterstock

Društvo

Sve manje dece hoće u zanatlije: Ni siguran posao ni dobra plata ne mogu da popune klupe

Podeli vest

Ni posle drugog upisnog roka, neke stručne škole u Beogradu nisu uspele da popune sva mesta. Dok sa jedne strane istraživanja pokazuju da tržištu najviše nedostaju automehaničari, vulkanizeri, mesari, frizeri i pekari, budući đaci ta zanimanja ne biraju rado.

Čak ni siguran posao ni dobra plata nisu dovoljno jak razlog da se klupe popune. Hoće li treći upisni rok, koji je u toku, nešto promeniti?

U srednjim stručnim školama u kojima ima mesta, juče i danas organizovan je treći upisni rok. Međutim, ni to im neće pomoći da popune odeljenja za zanimanja koja su, ne tako davno, bila najpopularnija, pa su mnogi učenici ostajali ispod crte.

Među njima su pekar, mesar, keramičar, obućar. Tako se u obrenovačkoj Poljoprivredno-hemijskoj školi za mesara i pekara prijavilo samo njih šestoro, a u Građevinskoj školi Beograd za keramičara samo petoro.

Foto: printscreen

 

Odeljenje - samo od više zanata

U prvom upisnom roku, na smer obućar upisao se jedan učenik, u drugom 6, pa će, ako ih spoje sa galanterima, kojih ima 14, moći da oforme odeljenje. Ovakvoj gimnastici pribegavaju i u drugim školama.

- Najkritičnija situacija je kod operatera osnovnih građevinskih radova. Radi se o zanimanju koje obuhvata zidara, tesara i armirača, znači tri u jedan. Samo što je taj naziv, da kažem, došao nešto kasnije, nažalost, nije najsrećniji i možda i to izaziva zabunu kod roditelja prilikom upisa. Ove godine smo potraživali 15 učenika, odnosno polovinu odeljenja, jer smo napravili kombinaciju da u jednom odeljenju budu zajedno sa rukovaocima građevinskom mehanizacijom koji je najtraženiji profil, da bi uspeli da zadržimo i taj manji broj upisanih u tom jednom odeljenju - kaže Rade Zejak, direktor Građevinske škole.

Zanimanja koja više ne postoje

Iako je poljoprivreda razvojna grana, malo je onih koji bi da se školuju u poljoprivrednim školama. Isto je i u građevinskim školama, u kojima su neka odeljenja ugašena, jer se tri godine nije upisao nijedan učenik. A minimum je 15 da bi se formiralo odeljenje.

- Konkretan primer je tehničar za izvođenje završnih radova u Građevinskoj školi. To znači i da ste keramičar i vodoinstalater i zidar, bukvalno sve za građevinske poslove. Pošto više puta nisu upisivali četvrti stepen, ove godine zanimanja više ne postoje - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Foto: Zoran Sinko

 

Ipak, ove godine povećano je interesovanje za upis u srednje stručne škole u odnosu na prethodne godine. Posle zatišja, opet se traži mesto više za zanimanja: bravar-varilac, električar, tehničar vazdušnog saobraćaja, forenzičar, kuvar, konobar, hotelski tehničar. Tu je za jedno mesto konkurisalo po četvoro osmaka.

U Barajevu je oformljeno novo odeljenje za instalatera vodovoda, grejanja i klima-uređaja i popunjeno u prvom upisnom roku.

Na odluku o tome šta će učenik upisati, utiče mnogo faktora: uspeh u školi, mogućnost brzog zaposlenja, zarada. A sve to ima uticaja i na škole. Neka zanimanja se gase, druga su opet u modi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija