• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

08:23

Tesla sebi jedno nije mogao da oprosti do kraja života! Sve je otkrio u poslednjem pismu majci!

Informer

Vesti

Tesla sebi jedno nije mogao da oprosti do kraja života! Sve je otkrio u poslednjem pismu majci!

Podeli vest

U poslednjem pismu koje je Nikola Tesla napisao majci, Georgini Đuki, izrazio je duboku tugu, osećaj težine i zabrinutost za njeno zdravlje.

Tesla se osećao potišteno i želeo je da bude sa njom kako bi joj doneo čašu vode. Sve godine koje je proveo služeći čovečanstvu donele su mu samo uvrede i poniženja. Opisao je i čudne zvukove koje je čuo, poput zapomaganja na nepoznatom jeziku, pa je izrazio strah da možda gubi razum.

Tesla je planirao da se vrati kući u Jugoslaviju, pa je osećao sve veći nemir zbog stanja svoje majke. Međutim, morao je da izvrši neodložne obaveze prema američkoj vladi i zbog toga nije mogao odmah da joj ode u posetu.

Foto: Foto: Profimedia

Nikola Tesla

 

U trenutku kada je uspešno demonstrirao svoj eksperiment bežičnog prenosa električne energije u Kongresnoj dvorani, umesto trijumfa osećao je prazninu, shvatajući da je propustio nešto važno u životu.

Nakon što je saznao za majčinu smrt, Tesla je osećao duboko kajanje i ravnodušnost prema svemu što se događa, pa tako i prema uništenju njegove laboratorije.

"Uzalud moje godine provedene u nauci"

"Ovo ću pismo položiti na tvoj grob kad stignem na naše seosko groblje. Sada verujem u ono što nikad nisam, da si tamo, negde, još uvek 'Ti' i da tvoj život nije zauvek prestao."

Sad mi je žao što nikad nisam hteo da se družim s Turcima jer su oni pevali iste tugaljive pesme kao one iz mojih praskozorja. Sada se sećam da su oni znali puno više nego ja o svim tim stvarima koje, tek sad, spoznajem.

Zalud moje godine provedene u nauci, kad su bile jalove. Moli, tamo, za mene, majko, ako možeš, tom maurskom tužaljkom za izgubljenu dušu svog sirotog neukog sina…" zaključio je Tesla u svom pismu.

Njegovo pismo postalo je svojevrsno oproštajno pismo, u kojem izražava veru u neku višu božansku silu. Na kraju, on priznaje da su njegove godine posvećene nauci bile jalove i moli majku da se moli za njegovu izgubljenu dušu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Premijer Vučević otkrio detalje: Mere za niže cene u Srbiji u narednih 10 dana
Društvo

Premijer Vučević otkrio detalje: Mere za niže cene u Srbiji u narednih 10 dana

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ćemo nakon sednice Socio - ekonomskog saveta, ukoliko se postigne dogovor sa Sindikatima i Unijom poslodavaca, imati dobre vesti i dvocifreni skok minimalca, odnosno značajno povećanje imajući u vidu, kako je rekao, sve okolnosti. On je govorio i o cenama namirnica posle jučerašnjeg sastanka

23.08.2024

09:46

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!
Da se zna!

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!

Namera SAD da brani sve slabiji status gospodara unipolarnog sveta zahteva moderne sisteme naoružanja koji nisu inferiorni, ili još bolje superiorniji od neprijateljskog oružja. Amerika ima ozbiljne probleme sa ovim. Kako su Amerikanci sa neprijatnim iznenađenjem saznali, njihova zemlja već deset godina zaostaje za Rusijom i Kinom u razvoju hipersoničnog naoružanja.

23.08.2024

00:15

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set