• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.08.2024

09:45

Pažnja! Ovo mnogi rade na moru u Grčkoj, a ako vas uhvate kazne idu i do 3.000 evra!

Shuterstock

Društvo

Pažnja! Ovo mnogi rade na moru u Grčkoj, a ako vas uhvate kazne idu i do 3.000 evra!

Podeli vest

Susret sa morskim stvorenjima interesantnan je svim turistima, bilo da je reč o ribama, koralima, zvezdama, ježevima ili čak delfinima, a providno more i dobre ronilačke naočare idealni su uslovi da ih bolje upoznamo i istražimo kako izgleda život u nepreglednom vodenom prostranstvu.

Ova aktivnost obično je najzanimljivija najmlađima, koji dane provode skupljajući neobične školjke i pecajući, pa se u malim plažnim kanticama pored ležaljki neretko mogu videti meduze, čak i morski ježevi.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da bi upravo zbog ovog prizora, mogli da dobiju paprenu kaznu, a razlog za to jeste što je vađenje morskih ježeva iz mora strogo kažnjivo, u određenim okolnostima.

Kazne i do 3.000 evra

- Mnogi vade ježeve iz mora u želji da očiste more ili zato što smatraju da su ježevi ukusno meze. Ako ste i vi to radili, nemojte više, jer su novi zakoni o očuvanju morskog sveta posebno strogi i predviđaju velike kazne - podsećaju turiste na Instagram stranici "Grčka info".

U objavi se dodaje i da su morski ježevi u poslednjih pet godina u opasnosti od izumiranja, te da su zaštićena vrsta, a oni koji budu uhvaćeni od strane nadležnih u trenutku kada ih vade iz mora, biće strogo kažnjeni - sumom od čak 3.000 evra.

Pecanje samo uz dozvolu

Ono što predviđa grčki zakon jeste da je lov na morske ježeve dozvoljen profesionalnim ribolovcima, ali i amaterima, samo uz odgovarajuću dozvolu koja predviđa da se oni love u određenom periodu godine, u određenom obimu, poštujući propise o njihovoj veličini i uz strogo poštovanje načina i opreme koja je predviđena za ovu vrstu lova.

- Amaterski ribolov ježeva dozvoljen je samo osobama koje poseduju dozvole za amaterski ribolov prema EU i nacionalnom zakonodavstvu - navodi se na sajtu "Magfishing.gr".

Dakle, amaterski sportski ribolov je legalan, ali pod određenim uslovima i uz odgovarajuću dozvolu, što se uglavnom ne odnosi na kupače na plažama.

Takođe, kako stoji u zakonu, kazne za krivolov ježeva kreću se od 400 do 3.000 evra, u zavisnosti od prekršaja, koji su delom opisani i u ukazu predsednika od pre nekoliko godina.

- Zabranjeno je hvatanje, držanje na brodu, pretovar, iskopavanje, transport, skladištenje, izlaganje na prodaju, nuđenje na prodaju i promet ježeva dobijenih iz ulova, sve dok su dimenzije jedinki manje od 5 cm u prečniku, bez bodlji.

Foto: pexels.com

 

Zašto ne treba loviti ježeve

Kako navodi sajt "Biodiversity.gr", morski ježevi imaju važnu ulogu u morskom ekosistemu. Oni su prirodni čistači morskog dna i obično se nalaze na jednom mestu, hraneći se algama i drugim beskičmenjacima koji se sporo kreću.

U nekim delovima sveta je ranije bilo primera da su ribari i kupači do te mere lovili ježeve, da je morsko dno nekontrolisano počelo da se puni celim "šumama" algi i drugim organizmima, kako su nestajali njihovi prirodni neprijatelji.

Dakle, bez obzira na to što susret sa morskim ježevima obično protiče slučajno i veoma bolno, ne bismo smeli da ih uklanjamo u situacijama kada ih primetimo, čak i ako nam inspekcija za morski ribolov ne stoji nad glavom, a jedini razlog za to jeste - mogućnost narušavanja ravnoteže u morskom ekosistemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija