• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

19.08.2024

09:10

Više đaka na popravnom nego prošle godine: Deca padaju čak i na likovnom

Shutterstock

Društvo

Više đaka na popravnom nego prošle godine: Deca padaju čak i na likovnom

Podeli vest

Polaganje popravnog ispita, kao i pripreme, nisu iste za svaku školu. Zna se da su uvek u avgustu - okvirno počinju nakon 15. avgusta pripremnom nastavom, a završavaju se 30. avgusta.

- Kada će tačno biti zavisi od škole do škole. U nekim školama je praksa da popravni testovi matematike, fizike, hemije, koji su i zahtevni, budu iza 20. avgusta - kaže za "Blic" Aleksandar Markov, direktor Foruma beogradskih gimnazija.

Na pitanje o situaciji sa brojem đaka koji ove godine idu na popravni u avgustu, Markov kaže da Forum beogradskih gimnazija nije još uvek obavio sveobuhvatnu analizu za gimnazije u Beogradu.

- Konkretno kod mene u gimnaziji je više poravnih nego prethodne godine, ali je u granicama normale. Tu je važno da imamo u vidu i činjenicu da je školska godina naglo prekinuta zbog nemilih događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar" - navodi Markov za "Blic".

Najčešće padaju na teškim predmetima, ali...

Prema njegovim rečima, srednjoškolci najčešće na popravnim ispitima u avgustu polažu one predmete koji su im i najteži.

- Popravljaju se zaključene nedovoljne ocene iz matematike, fizike i hemije najčešće. U poslednje vreme češće se dešava da ima polaganja popravnih iz srpskog. To jasno ukazuje na to da učenici manje čitaju u gimnazijama u kojima je naspram gramatike dominanta književnost, pa tako učenici u zavisnosti od razreda čitaju po dve ili tri lektire - napominje Markov u razgovoru za "Blic", dodajući da se retko kad desi da učenici polažu popravne testove iz stranih jezika.

Upitan da prokomentariše kakva je situacija ove godine bila sa velikim maturantima i da li oni polažu popravne, navodi da se to dešava.

- U gimnazijama je čest slučaj da maturanti polažu popravne. Svake godine ima po nekoliko đaka koji su maturanti i idu na popravni. S obzirom na to da su u pitanju maturanti, njima se izlazi u susret i imaju mogućnost da u polažu u junskom roku - naglasio je Mrkov za "Blic".

Podvlači da đaci koji izlaze na popravne ispite u avgustu to shvate i ozbiljno i pristupe pripremnoj nastavi koja počinje već sredinom avgusta, jer se, iako ne često, desi da učenici padnu na popravnom, i moraju da ponavljaju godinu.

Kako je u osnovnim školama

Retko se kada može čuti da je neko od učenika osmog razreda pao na popravni ispit. Direktori škola kažu da toga nije bilo godinama unazad, da se saradnjom nastavnik-roditelj-učenik, uvek "izvuče" dvojka na kraju.

Međutim, ove godine, prenosi Juronjuz u beogradskim školama OŠ "Pavle Savić" iz Mirijeva, i OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu su bili prinuđeni da zaključe jedinice i osmacima, jer je izostala svaka saradnja učenika sa nastavnicima.

Za te učenike popravni je bio organizovan 10. i 11. juna, pa su tako imali još jednu priliku da poprave ocenu i izađu sa svojim vršnjacima na malu maturu.

Osnovci padaju i na likovnom

Miljan Novović, direktor OŠ "Momčilo Živojinović" iz Mladenovca kaže za "Blic" da i ove godine ima đaka koji idu na popravni.

- Kao i svih godina ranije, ima učenika koji idu na popravne jer nisu hteli da uče na vreme. Svi oni uglavnom i polože, pogotovo ako su od 15. avgusta dolazili na pripremnu nastavu nakon koje su, od 20. do 30. avgusta organizovani popravni ispiti - priča on za "Blic".

Kako kaže, u ovoj školi ima učenika koji na kraju školske godine nisu imali zaključeni prelaznu ocenu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike, istorije, geografije, ali i likovnog.

Šta kaže zakon, može li osmak da ponavlja

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže da popravni ispit polaže učenik od četvrtog do osmog razreda koji na kraju drugog polugodišta ima do dve nedovoljne zaključne brojčane ocene iz obaveznih predmeta ili iz jednog obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik.

- Učenik koji polaže popravni ispit obavezan je da pohađa pripremnu nastavu, koju je škola dužna da organizuje neposredno pre polaganja popravnog ispita - stoji u Zakonu.

Zakon kaže i da učenik osmog razreda ne može da ponavlja razred ukoliko ima više od dve zaključene jedinice.

"Učenik osmog, odnosno završnog razreda koji ima više od dve nedovoljne zaključne brojčane ocene ili ne položi popravni ispit ne ponavlja razred, već završava započeto obrazovanje i vaspitanje u istoj školi polaganjem ispita iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa drugi strani jezik iz kojeg ima nedovoljnu ocenu", stoji u Zakonu.

Učenik osmog razreda koji položi popravni ispit, stiče pravo da polaže završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju u propisanim rokovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bajden o situaciji u Gazi! "Verujem da je primirje moguće!"
Planeta

Bajden o situaciji u Gazi! "Verujem da je primirje moguće!"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima u nedelju da je prekid vatre u Gazi "još uvek moguć" i uverio da Sjedinjene Države "ne odustaju" od svojih napora dok američki državni sekretar Antoni Blinken počinje svoju poslednju posetu Izraelu.

19.08.2024

09:15

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija