• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

23.08.2024

22:33

Svetkovina u Užicu! Izložba posvećena Siniši Mihajloviću otvorila Međunarodni festival sportskog filma (FOTO)

Z.G.

Vesti

Svetkovina u Užicu! Izložba posvećena Siniši Mihajloviću otvorila Međunarodni festival sportskog filma (FOTO)

Podeli vest

Izložbom posvećenoj Siniši Mihajlović počeo Međunardni festival sportskog filma Izložbom “Siniša Mihajlović - život kao film” na Zlatiboru otvoren je 13. Međunarodni festival sportskog filma

Izložbu je svečano otvorio Miroslav Tanjga, fudbaler, trener, direktor Sportskog sektora FSS i Sinišin kum, a počasni gost bio je Dražen Mihajlović, Sinišin brat.

- Meni nije lako da govorim o Siniši s obzirom na to šta smo sve prošli. Drago mi je da su ljudi sa Zlatibora i turističke organizacije prepoznali neke vrednosti koje smo zaboravili i da je jedan od tih velikana moj saputnik, sa kojim sam proveo najlepši deo svog života do sada - rekao je Miroslav Tanjga.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora MFSF Arsen Đurić istakao je da je ova izložba posebna prilika da se stariji podsete, a mlađi upoznaju sa Mihajlovićevim uspesima i njegovim sportskim i životnim karakterom.

Foto: Z.G.

 

 

- Imamo posebnu priliku da vidimo njegove lične predmete, privatne fotografije, dresove, medalje i pehare koje je legendarni fudbaler osvojio. Siniša je ostavio neizbrisiv trag u fudbalu, ali je bio primer borca i u sportu i u životu i neka ovo bude naš mali doprinos da mu se odužimo - rekao je Đurić.

Postavku na izložbi čine dresovi, fotografije, knjige, isečci iz štampe, navijačke rekvizite, trofeji i lični predmeti legendarnog fudbalera i trenera koji je preminuo 2022. godine. Izložba je koncipirna po klubovima za koje je ovaj slavni fudbaler nastupao, a to su Borovo, Vojvodina, Crvena zvezda, Sampdorija, Roma, Lacio i Inter. Tu su i Milan, Torino i Bolonja iz trenerske karijere, a poseban kutak ovog sadržaja koji budi emocije je namenjen reprezentaciji.

Uz slogan „Da pobedi olimpijski duh“ nakon otvaranja izložbe upriličena je svečana ceremonija i dodela posebnih priznanja. Dobitnici priznanja za izuzetan doprinos sportu, filmu i životno delo su: Vladimir Vanja Grbić (odbojkaš i olimpijski šampion), Zoran Mustur (vaterpolista i trener), Ratko Rudić (vaterpolo igrač i trener), Zoran Marković (odgovorni urednik Sportske redakcije RTS-a),

Foto: Z.G.

 

 

Odbojkaški savez Srbije (povodom stogodišnjice odbojke u Srbiji), ispred kog je nagradu primila potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije - Vesna Đurišić, Filmske novosti (povodom 80 godina rada), ispred kojih je nagradu primio direktor Filmskih novosti – Vladimir Tomčić, Jugoslovenska kinoteka (povodom 75 godina rada), ispred koje je nagradu primila Marijana Terzin Stošić – viši stručni saradnik

Državnog audio-vizuelnog arhiva Srbije, Milenko Pavlov i Slobodan Boda Ninković (glumci) dobili su priznanje "Gold Gondola" za doprinos sportu, filmu i životno delo u oblasti filmskog stvaralaštva i umesto njih nagradu je primio reditelj Ivica Vidanović.

Povelja Heroj sporta i života „Nataša Kovačević“ pripala je Milošu Grlici, bacaču koplja, koji je paraolimpijski šampion.

Foto: Z.G.

 

 

Nakon uručenja nagrada na Kaljevom trgu je održana projekcija 26 kratkih filmskih storija, pod zajedničkim naslovom „Hajde da se igramo“ i igranom filmu „Momak i devojke“.

Festivalski program traje do 25. avgusta, a tokom naredna tri dana od 650 pristiglih filmova, biće prikazano 77 selektovanih dokumentarnih filmova. Na ceremoniji zatvaranja koja će biti održana na Kraljevom trgu na Zlatiboru, žiri u sastavu: Dušan Bulić (scenarista i kreativni producent), Marijana Terzin Stojčić (viši stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke) i Vojko Korošec (direktor MFSF u Rogaškoj Slatini) dodeliće nagrade za najbolje filmske stvaraoce 13. Međunarodnog festivala sportskog filma.

Foto: Z.G.

 

 

Međunarodni festival sportskog filma okuplja sve velike zvezde sporta i kulture, kao i sve ostale zainteresovane za filmsku dokumentarnu umetnost.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?
Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

23.08.2024

20:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set