• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

18.08.2024

11:03

Festival radosti i mladosti: Deca iz cele Evrope zaigrali narodne igre u Užicu

Z.G.

Društvo

Festival radosti i mladosti: Deca iz cele Evrope zaigrali narodne igre u Užicu

Podeli vest

Užice je postalo centar mladosti i radosti u ovom delu sveta.

Najveći festival dečjeg folklora u ovom delu Evrope, “Licidersko srce”, koje se održava 16. put. Učestvuje oko 1.100 dece iz 12 zemalja i oni će svoj nacionalni folklor predstaviti nastupima u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru.

Ivana Cvetković potpredsednica Organizacionog odbora festivala najavila je učešće 20 ansambala iz Ekvadora, Moldavije, Kine, Tunisa, Republike Burundi, Bugarske, Bolivije, Češke, Slovačke, Grčke, Republike Srpske i Srbije.

Foto: Z.G.

 

 

- Za organizaciju ovakvog festivala neophodna je podrška, i mi je imamo od samog početka od grada Užica kao suorganizatora, predstavništva Republike Srpske u Srbiji i opštine Čajetina. To nam je važno jer čuvamo prekogranični karakter festivala, koji se održava na teritoriji dve države. Imamo i podršku Ministarstva pravde i Ministarstva kulture, ali i brojnih preduzeća i privrednika, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo. Neizmernu zahvalnost dugujemo i volonterima – rekla je Ivana Cvetković.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je izuzetno sa ponosom rekla da joj je čast što se ovakva manifestacija održava u godini kada je Užice prestonica kulture Srbije. 

Foto: Z.G.

 

 

- Sva ova deca govoriće istim jezikom, jezikom igre pesme i zajedništva, i to je ono što nas posebno raduje. U njihovim izvedbama uživaće Užičani ali i svi posetioci i turisti. Od 2009. godine do danas Užice je ugostilo oko 13.000 dece iz oko 40 država - istakla je gradonačelnica Užica i dodala da su po prvi put gostuju deca iz Bolivije, Burundija i Ekvadora, a nastupiće i ansambli iz bratimljenog grada Harbina iz Kine i Banjaluke sa kojom se grad Užice bratimi u ovoj godini.

Foto: Z.G.

 

 

Pored folklornih koncerata, defilea, radionica i već tradicionalne izložbe narodnih nošnji i kostima zemalja učesnica, i ove godine neizostavni deo biće humanitarna akcija “Licidersko srce” a prihod je u dogovoru sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice namenjen za opremanje igraonice na Odeljenju dečije hirurgije OB Užice.

Mnoga deca su prvi put u Srbiji. Neki su prešli hiljade kilometara da bi se družili i upoznali druge kulture. Deca iz Bolivije, Ekvadora i Kine čula su za Novaka Đokovića iz Srbije, dok deca iz Evrope znaju i za Nikolu Jokića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija