• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2024

09:58

Vrednost štednje građana Srbije u bankama blizu 14 milijardi evra: Evo kako da i vi uštedite!

Shuterstock

Društvo

Vrednost štednje građana Srbije u bankama blizu 14 milijardi evra: Evo kako da i vi uštedite!

Podeli vest

Finansijski konsultant Vladimir Vasić izjavio je danas da je blizu 14 milijardi evra vrednost štednje građana Srbije u bankama, kao i da prosečni građanin ima više od 2.000 evra u banci.

Vasić je istakao da taj iznos nije zanemarljiv s obzirom da Srbija ima 6,5 miliona stanovnika i da mnogi štede van banaka.

- Zanimljivo je da obično oni koji imaju najmanje nekako znaju da uštede. Naravno, onaj ko ima najviše novca, proporcionalno može najviše da uštedi, ako uopšte ima nameru to da uradi - rekao je Vasić.

Vasić dodaje da radno vreme od osam do četiri donosi prosečnu zaradu, zbog čega savetuje da se pronađu dodatni izvori prihoda.

Kako kaže, novac treba da bude u našoj funkciji i da radi za nas umesto mi za njega.

- Približava se grejna sezona, i ako izolujete kuću, trošićete manje električne energije. Ako stavite solar na krov i investirate ga delimično iz kredita, vi ćete vratiti taj novac - rekao je Vasić, govoreći o potrošačkim kreditima.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Akcija "Najbolja cena" dobra za štednju

Kada je reč o akciji "Najbolja cena" koja će trajati do kraja oktobra, Vasić ističe da je ona dobra jer pokriva dva meseca tokom kojeg su građani tradicionalno pod najvećim finansijskim pritiskom.

- Svedoci smo da imamo i dalji inflatorni pritisak koji nam tanji budžet. Sa istom količinom novca možete manje robe da kupite i to je nešto što je zadatak ovakve akcije i to kod slojeva stanovništva koji su najugroženiji, pretpostavljam da su to penzioneri - kazao je Vasić.

Prema njegovim rečima, najavljene uštede od 20.000 dinara koje će doneti ova akcija nisu zanemarljive.

- Mi kao država moramo da razmišljamo dugoročno, jer smo poljoprivredna zemlja. Ovakve akcije jesu dobre, ali šta je to što mi možemo da radimo u smislu agrara, poljoprivreda i tome slično, kako bi naš novac u kontinuitetu imao veću vrednost - poručio je Vasić.

Krajem godine planirati troškove za narednu

Finansijski konsultant savetuje građanima da krajem godine planiraju svoje troškove za narednu.

- Ja bih rekao da negde u potrošnji, u nekom načinu razumevanja trošenja novca, postoji neko pravilo da 30 odsto novca moramo da potrošimo, a 30 odsto je nešto što bi moglo, a i ne mora. Često ljudi kažu - ja nemam dovoljno za štednju, ako tako razmišljate, nećete nikada ni uštedeti - kazao je Vasić.

Foto: Shuterstock

 

Ističe da svako treba da proba da napravi svoj finansijski plan, jer je oko 80 odsto izdataka predvidivo.

Govoreći o aplikacijama preko kojih građani sve više kupuju, Vladimir Vasić navodi da je reč o impulsivnim odlukama koje se završavaju kupovinom uglavnom nepotrebnih stvari.

- Postoji jedna takozvana vežba da zapravo pogledate, ako plaćate karticom, šta ste zapravo trošili. Ponekad možete da shvatite da tih izdataka od 500, 1.000 dinara ima prilično mnogo, a ovih od 10.000 jako malo. Onda se vratimo na ono moje pravilo 30-30, da li ste morali ili ne da obavite tu kupovinu- zaključio je Vasić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbi sve više štede u dinarima! Kamata u domaćoj valuti viša nego u evrima - Evo koliko možete da uštedite za jednu godinu
Društvo

Srbi sve više štede u dinarima! Kamata u domaćoj valuti viša nego u evrima - Evo koliko možete da uštedite za jednu godinu

Naši građani sve više štede u domaćoj valuti, podaci su Narodne banke Srbije (NBS). Tokom prvih sedam meseci ove godine, dinarska štednja je porasla za 27,7 milijardi dinara ili za 20,1 odsto. Iz NBS navode da je štednja u dinarima u poslednjih 12 godina povećana više od devet puta, a da za godinu dana na oročenu dinarsku štednju može da se zaradi 3.000 dinara više nego na štednju u evrima.

24.08.2024

07:05

sledeća vest

TV

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)
Live TV

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče u Vladivostoku, na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom. da Moskva očekuje da predsednik Aleksandar Vučić dođe na jesen u ruski grad Kazanj, na samit grupe BRIKS. Na ovu temu u "Info jutru" su govorili Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i Petar Popović sa Informer TV.

05.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija