• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2024

12:29

Ovo je novi rekord: Srbi otkrili kako da prstom ne mrdnu, a zarade 3.000 dinara, sa devizama nije tako

Insajder

Društvo

Ovo je novi rekord: Srbi otkrili kako da prstom ne mrdnu, a zarade 3.000 dinara, sa devizama nije tako

Podeli vest

Dinamičan rast dinarske štednje nastavlja se i tokom prvih sedam meseci 2024. godine.

Dobri makroekonomski pokazatelji koji se ogledaju prvenstveno u očuvanoj finansijskoj stabilnosti i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru doprineli su da dinarska štednja stanovništva tokom ove godine poraste za 27,7 milijardi dinara ili 20,1 odsto.

Prema poslednjim operativnim podacima, u poslednjih godinu dana, dinarska štednja je ostvarila rast od 53,6 milijardi dinara (48%) i dostigla je svoj najviši nivo od 165,6 milijardi dinara.

Nova polugodišnja analiza isplativosti dinarske i devizne štednje urađena za period od juna 2012. do juna 2024. godine je pokazala da je dinarska štednja u poslednjih dvanaest godina, bila isplativija od devizne štednje - kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Foto: Shuterstock

 

 

Pored viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima i neoporezivanja prihoda od kamate na dinarsku štednju nasuprot oporezivanju prihoda od kamate na deviznu štednju po stopi od 15%, većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti u odnosu na deviznu štednju je doprinela dostignuta i sačuvana makroekonomska i finansijska stabilnost u proteklim godinama, a posebno u uslovima višegodišnjih kriza, kada su adekvatne i blagovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike imale ključnu ulogu.

Štednja u domaćoj valuti u poslednjih dvanaest godina je povećana preko devet puta. Pozitivne promene ostvarene su i u strukturi dinarske štednje u vidu rasta dugoročnih depozita, koji su povećani sa 2,0 milijarde dinara u junu 2012. godine na 36,6 milijardi dinara u junu 2024. godine. S obzirom na to da je dinarska štednja rasla brže od devizne, njeno učešće u ukupnoj štednji poraslo je sa 1,89% u junu 2012. godine na 8,41% u junu 2024. godine.

U prvoj polovini tekuće godine rast je najizraženiji kod štednih uloga ročnosti od šest do dvanaest meseci (19,4 milijardi dinara), koji su i najzastupljeniji u strukturi štednje (čine gotovo polovinu dinarske štednje). Nešto umerenije povećanje beleži se kod štednje po viđenju (6,2 milijarde dinara) i štednje ročnosti preko dve godine (1,0 milijardu dinara), dok je štednja ročnosti od jedne do dve godine smanjena (4,2 milijarde dinara – deo ovog smanjenja duguje se kalendarskom efektu prestupne 2024. godine). Prosečan iznos dinarske štednje po partiji krajem juna iznosi 165.000 dinara.

Foto: Shuterstock

 

 

Takođe, u proteklih dvanaest godina devizna štednja je gotovo udvostručena, sa 7,9 milijardi evra u junu 2012. godine na 15,0 milijardi evra u junu 2024. godine. Rast devizne štednje u prvom delu ove godine iznosio je 557,8 miliona evra ili 3,87% i u najvećoj meri rezultat je izraženijeg oročavanja deviznih sredstava na rok od šest do dvanaest meseci (698,9 miliona evra). Skromnije povećanje je zabeležila i štednja po viđenju (196,3 miliona evra), dok je, s druge strane, kod devizne štednje oročene na rok od jedne do dve godine evidentiran pad (218,4 miliona evra – delom usled kalendarskog efekta prestupne 2024. godine). Prosečan iznos devizne štednje po partiji krajem juna iznosi 3.162 evra.

Mere monetarne i fiskalne politike donete tokom prethodnih godina doprinele su da inflacija u Srbiji ima opadajuću putanju. Inflacija je u julu iznosila 4,3% na međugodišnjem nivou, tako da se, već treći mesec zaredom, nalazi u granicama ciljanog raspona (3±1,5%).

Veća isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana, koja je reoročavana u periodu od dvanaest godina (od juna 2012.), pokazala je da bi štediša na ulog od 100.000 dinara na kraju perioda oročenja, u junu 2024. godine, dobio gotovo 53.500 dinara (460 evra) više od štediše koji bi u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa (preračunato po prosečnom kursu dinara prema evru u mesecu oročenja).

I dinarska štednja oročena na godinu dana bila je isplativija od odgovarajuće štednje u evrima u gotovo svim posmatranim godišnjim potperiodima (preko 98 odsto).

Štediša koji je od juna 2023. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u junu 2024. godine skoro 2.900 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio protivvrednost od 100.000 dinara u evrima


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija