• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.10.2024

09:09

Kreće javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika: Za napad na nastavnika do 8 godina zatvora

Shutterstock

Društvo

Kreće javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika: Za napad na nastavnika do 8 godina zatvora

Podeli vest

Javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim će, između ostalog, biti propisano krivično delo napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, počela je danas a ta odredba uneta je u nacrt tog dokumenta nakon pregovora predstavnika Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti zbog sve učestalijih napada na nastavnike i profesore.

U novoj verziji teksta izmene Krivičnog zakonika u članu 344 b navedeno je: "Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine", što do sada nije bio slučaj.

U tekstu se još navodi da "ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. tog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina". Takođe, ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika načelno su zadovoljni dogovorenim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika ali smatraju da se taj dokument morao usvojiti po hitnom postupku a ne do kraja godine kao što je najavljeno.

- O izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje se odnose na prosvetne radnike tek će se raspravljati i ne znamo šta će do kraja biti. Jedino što nam ostaje jeste da se nadamo da će on biti ispoštovan do kraja, odnosno da će sva obećanja Vlade Srbije i Ministarstva prosvete biti usvojena i da ćemo konačno biti zaštićeni - priča za "Blic" Duška Lalić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ona je bila jedan od organizatora protesta u maju ove godine povodom prebijanja njenog kolege Slobodana Zorića u Tehničkoj školi u Bačkoj Palanci što je praktično bila kap koja je prelila čašu i dovela do toga da prosvetari ne ustupe ni pedalj od svojih zahteva da ih država zaštiti i pooštri kaznenu politiku prema onima koji se usude da napadnu nastavnike ili profesore.

- Ukoliko nadležni ispoštuju u potpunosti naše zahteve moguće je da će to u određenoj meri odvratiti nasilnike da napadaju nastavnike i profesore i da budemo zaštićeni kao što je to trenutno slučaj sa advokatima. Nasilje nad prosvetnim radnicima mora prestati – zaključuje Lalić.

Izmene i dopune KZ najviše se odnose na srednje škole

Navedenim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika praktično su obuhvaćene srednje škole gde su stariji maloletnici i punoletni učenici dok je u osnovnim školama nasilje regulisano prosvetnim zakonima i pravilnicima zato što đaci mlađi od 14 godina nisu krivično odgovorni i ne podležu krivičnim sankcijama.

Ipak, Pravilnik o ocenjivanju kaže da se svaki napad na nastavnika od strane maloletnika smatra najtežim, trećim stepenom nasilja, koji podrazumeva uključivanje policije i Centar za socijalni rad a ukoliko se roditelji, staratelji ili rođaci osnovaca ili neko drugo punoletno lice drznu da napadnu nastavnika, to će se prema izmenama i dopunama Krivičnog zakonika tretirati kao krivično delo uz pooštrene sankcije prema počiniocima.

Advokat Radomir Munižaba kaže za "Blic" da podržava izmene Krivičnog zakonika zbog sve prisutnijeg nasilja nad prosvetnim radnicima koje bi moglo biti smanjeno ukoliko se usvoje predlozi prosvetara i Vlade Srbije.

- Smatram da će predložene izmene statusa prosvetnih radnika, kojim bi se izjednačili sa advokatima, pa i predloženim izmenama KZ u kom bi se našlo krivično delo napad na prosvetnog radnika doprineti da se ubuduće znatno smanji broj napada na njih. Takođe, ovde se govori o napadima u kom bi izvršioci mogli da budu punoletna lica, kao i maloletnici od 14 godina. Posebno se ističe da bi se napad na prosvetnog radnika odnosio samo u situacijama kada je napad na prosvetnog radnika izvršen u vezi njegovog bavljenja profesijom, sto znači da bi se odnosilo čak i na bivše učenike koji bi i nakon završene skole posle nekog vremena napali nastavnika, i ukoliko bi se utvrdilo da je napad bio u vezi nekog ranijeg negativnog odnosa učenika prema nastavniku – objasnio je Munižaba.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvetara tražili su da se u tekst izmene Krivičnog zakonika unese i odredba koja se odnosi na imovinu nastavnika, kao što je definisano za advokate. Međutim, dobili su objašnjenje da se pod oštećenjem imovine kod advokata smatraju kancelarije. Za nastavnike to bi bila učionica, a to je državno vlasništvo, tako da su od toga odustali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija