• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.R.

07.10.2024

12:42

Objavljeno važno medicinsko izdanje: Ultrazvučna dijagnostika cerebrovaskularnih bolesti

Privatna arhiva

Društvo

Objavljeno važno medicinsko izdanje: Ultrazvučna dijagnostika cerebrovaskularnih bolesti

Podeli vest

Specijalna bolnica "Sveti Sava“ je izdala priručnik za dopunsko usavršavanje lekara raznih specijalnosti koji se u svom radu bave dijagnostikom i lečenjem moždanog udara.

Naime, radi se o ustanovi koja godišnje zbirine oko 6.000 bolesnika sa moždanim udarom, koji se podvrgavaju kompletnoj vaskularnoj i kardiološkoj dijagnostici, neinvazivnoj i invazivnoj, u cilju
postavljanja prave uzročne dijagnoze moždanog udara, što je imperativ primene savremene
terapije, ali i prevencija nastanka novog moždanog udara.

Dr Dejan Munjiza, internista - kardiolog Specijalna bolnica "Sveti Sava", i pomoćnik direktorke bolnice, doc. dr Marjane Vukićević, za Informer kaže da pomenuta bolnica ima višedecenijsku tradiciju u radu, a postoji kao zdravstvena ustanova od 1932. godine. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

 

- Ultrazvuk je bezbedna i lako dostupna metoda, koja je kod obučenog lekara vrlo efikasna i
pomaže u proceni oboljenja krvnih sudova vrata i glave. Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova u Bolnici “Sveti Sava” ima dugu istoriju, prvi organizovan Kabinet datira od 1987. Godine, a šest godina kasnije, 1993. godine otvoren je kabinet za Transkranijalni Dopler (TCD) 
- obajšnjava Munjiza i dodaje da je to bio razlog da 2012. godine osnuju Školu ultrazvučne dijagnostike kraniocervikalnih krvnih sudova.

Foto: J.R.

 

 

Prema njegovim rečima, sa ultrazvukom srca, kao modalitetom u dijagnostici moždanog udara, u Bolnici “Sveti Sava” se krenulo nešto kasnije.

- 2014. godine se počelo sa organizovanim ultrazvučnim pregledima srca, koji su se do tada obavljali sporadično.  Danas se godišnje uradi oko 700 transtorakalnih ultrazvučnih pregleda srca, što čini oko 12% svih hospitalizovanih bolesnika, a ova metoda vrlo često razjasni do tada uzročno nejasan moždani udar. Od tada se obe metode koriste svakodnevno kod ambulantnih i ležećih bolesnika. Brojevi pregledanih bolesnika vremenom rastu, a sa njima i iskustvo koje smo samo delimično pretočili u ovu knjigu. Ideja je bila da obe metode približimo kolegama koje žele da se bave ili se bave ovom dijagnostikom, a imaju dileme - kaže internista - kardiolog Specijalna bolnica "Sveti Sava".

 

Foto: foto: Darko Cvetanović

 

 

Kako je naveo u stvaranju priručnika učestvovali su neurolozi koji imaju dugogodišnje kliničko i ehosonografsko iskustvo, kao i radiolozi i kardiolozi koji učestvuju u zajedničkom tumačenju i poređenju ultrazvučne i angiografske dijagnostike, odnosno koji obavljaju  komplementarne preglede u cilju postavljanja tačne uzročne dijagnoze moždanog udara.

 

Foto: Privatna arhiva/ Tim stručnjaka koji su radili na knjizi

 


Inače, priručnik su recenzirali eminentni i svetski priznati stručnjaci docent Aleksandra Pavlović, neurolog kao i profesor Nebojša Antonijević i docent Danijela Zamaklar Trifunović, kardiolozi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija