• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

09.10.2024

11:04

Benificirani radni staž, siguran i stabilan posao! Otkrivamo uslove konkursa za oklopne i izviđačke jedinice

Tanjug/Zoran Sinko

Društvo

Benificirani radni staž, siguran i stabilan posao! Otkrivamo uslove konkursa za oklopne i izviđačke jedinice

Podeli vest

U toku je konkurs za prijem u oklopne i izviđačke jedinice Vojske Srbije na koji se mogu prijaviti svi punoletni državljani, a koji još nisu navršili 30 godina. Tim povodom, posetili smo Drugu brigadu u Kraljevu gde nam je izviđačka jedinica prikazala taktičku vežbu na kojoj smo se bliže upoznali sa izviđačima, uslovima i pogodnostima rada u vojsci, kao i sa samim konkursom.

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a svi koji žele siguran posao, mogućnost usavršavanja i napredovanja u službi i beneficirani radni staž mogu da konkurišu za prijem u Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu brigadu kopnene vojske, a mesta službovanja su u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Kraljevu, zatim Novom Pazaru, Nišu, Kuršumliji i Vranju.

U kasarni Ribnica u Kraljevu, major Jovica Simijonović, komandir izviđačke čete u Drugoj brigadi, u razgovoru za Telegraf.rs detaljno je prezentovao samu obuku i objasnio šta je ono što ovu odvaja od ostalih.

- Obuka izviđačkih jedinica je kompleksna i zahtevna i bazira se na više sposobnosti. Jedan deo je vatrena obuka, jedan deo je taktička obuka, a tu su i različita sredstva i oprema. Kao posebna celina se izdvaja fizička obuka koja je vrlo zahtevna u izviđačkim jedinicama, ali je neophodna za izvršenje zadataka - kaže major Simijonović.

Foto: prinstscreen

 

 

Kako posebno ističe, obuka nije nimalo laka, ali pruža osposobljavanje u svim neophodnim elementima kako bi spremila pojedinca za izviđačku jedinicu.

- To je obuka u posebnim uslovina zimi i leti. Zimi se odnosi na obuku u skijanju, u ishrani u prirodi i obuku u preživljavanju zimi. A obuka u posebnim uslovima leti, odnosi se na obuku u ishrani leti, veranje, borenje i obuku na savladavanju vodenih prepreka. I jedna i druga obuka su izuzetno naporne i zahtevne i zbog toga svi pripadnici izvijačkih jedinica moraju da budu pre svega psihofizički spremni za izvršenje tih zadataka - ističe major.

Sve ovo što je major naveo ne bi bilo moguće bez savremenih sredstava i opreme koje poseduju izviđačke jedinice. Upravo ovde - u Kraljevu, kasarna Ribnica osposobljena je najmodernijom opremom, najsavremenijim optoelektronskim izviđačkim sredstvima, dronovima i vozilima poput kvadova i hamera.

- To su pre svega optoelektronska sredstva koja su najsavremenija na domaćem i stranom tržištu, zatim bespilotni vazduhoplovi domaće i strane proizvodnje visokog kvaliteta. Takođe, svi pripadnici izviđačkih jedinica dobili su po nekoliko pari nove uniforme i novih čizama koje su prilagođene uslovima rada i zahtevima izviđačke jedinice koja je, između ostalog, opremljena i savremenim naoružanjem - objašnjava komandir izviđačke čete.

Uslovi konkursa

Na javni konkurs koji je raspisala Uprava za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije mogu da se prijave sva lica (do 15. oktobra) koja su punoletni državljani Srbije, mlađa od 30 godina, koja nemaju bezbednosnih smetnji, koja su zdravstveno i psihofizički sposobna za izvršenje zadataka. Važno je napomenuti i da se, potpuno ravnopravno, na konkurs mogu prijaviti i žene.

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

- Pravo na konkurs imaju i lica koja nisu završila služenje vojnog roka sa oružjem. Ona bi se uputila na služenje vojnog roka sa generacijom "decembar 2024", prvog decembra tekuće godina u trajanju od šest meseci. Četiri meseca bi bili u centrima za obuku, a dva meseca bi bili u jedinici gde bi se pripremili za izvršenje zadataka i za prijem u profesionalnu vojnu službu - kaže Simijonović.

Rad u izviđačkim i oklopnim jedinicama nudi siguran posao i redovna mesečna primanja. Osim toga, svi vojnici su zdravstveno i socijalno osigurani kao i njihove porodice.

Kako nam je major objasnio u izviđačkim jedinicama je beneficirani radni staž veći nego u drugim jedinicama, a postoji i mogućnost napredovanja u karijeri i pohađanja konkursa za podoficire, a to, pored statusnog, otvara mogućnost i rešavanja stambenog pitanja preko kredita koje subvencijama pomaže Ministarstvo odbrane.

- Uputio bih poziv mladim ljudima koji su psihofizički spremni, koji su patriote i koji vole svoju zemlju. Koji vole nauružanje i vojnu opremu i koji bi želeli da se usavršavanje u tom delu - kaže major Simijonović.

Dodatne detalje konkursa i način prijave možete pronaći OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kakav šamar Zelenskom iz Bele kuće! Ukrajinski predsednik nadao se pomoći, a Bajden se nije ni pojavio! (VIDEO)
Live TV

Kakav šamar Zelenskom iz Bele kuće! Ukrajinski predsednik nadao se pomoći, a Bajden se nije ni pojavio! (VIDEO)

Došlo je do 88 okršaja ruskih i ukrajinskih snaga na frontu. Situacija ostaje napeta. Ruska vojska nastavila je da granatira pojedine oblasti. U Feodosiji na krimu proglašeno vanredno stanje. Ruske snage ušle su u predgrađe Torecka. U ruskom napadu na Harkov povređeno je 11 osoba, uključujući i jedno dete. Na sve najvažnije svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Radomir Milašinović i prof. dr Radomir Milašinović, Evroazijski bezbednosni front. Uživo u program javili su se i politikolog Andreja Lović i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

08.10.2024

21:21

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija
Kultura

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, Zubin Mehta, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu sa orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine.

08.10.2024

14:17

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Skovano iz zapadne i ustaške "kuhinje": Atentat na kralja Aleksandra potpuno promenio tok srpske istorije!
Srbija

Skovano iz zapadne i ustaške "kuhinje": Atentat na kralja Aleksandra potpuno promenio tok srpske istorije!

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević nije želeo da umre u krevetu, od starosti. Maštao je da će život okončati boreći se za svoj narod. Tako je i bilo. Vođa, koji je sa srpskim ratnicima preživeo mnoge golgote u Prvom svetskom ratu, nastradao je u Marselju 9. oktobra 1934, tokom diplomatske posete Francuskoj. Ubili su ga zaverenici iz ustaškog pokreta Ante Pavelića.

09.10.2024

07:23

Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine
Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine

Projekat „OSTATI ILI OTIĆI – identifikacija migratornih namera stanovništva na ruralnim prostorima (RurSITU)” jedan je od izabranih projekata po Javnom pozivu za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja u 2023. godini koji je raspisao Centar za promociju nauke pod okriljem Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

03.10.2024

13:09