• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

14:00

Remonti u toplanama uspešno završeni: Sutra počinje grejna sezona, obezbeđeno dovoljno energenata

Pixabay

Društvo

Remonti u toplanama uspešno završeni: Sutra počinje grejna sezona, obezbeđeno dovoljno energenata

Podeli vest

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su danas sa najvažnijim energetskim subjektima o pripremljenosti za grejnu sezonu koja kalendarski počinje 15. oktobra.

Na sastanku je konstatovano da je obezbeđeno dovoljno energenata, da su remonti u toplanama uspešno završeni i da je sve spremno za isporuku toplotne energije.

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji uglja, električne energije i pogonskom spremnosti. Istaknuto je su zalihe uglja kao i akumulacije na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju elektične energije tokom grejne sezone.

Predstavnici „Elektrodistribucije Srbije” istakli su da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenu 34.000 starih stubova betonskim, modernizaciju 2.400 kilometara mreže i postavljanje više od pola miliona digitalnih brojila.

Time je unapređena sigurnost snabdevanja električnom energijom širom zemlje, omogućeno brže otklanjanje kvarova i smanjenje prekida u snabdevanju.

Naglašeno je da posle duže od decenije postoji visoka popunjenost opreme u magacinima i da je na vreme završena seča rastinja.

Na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta, snabdevanju i distribuciji u gasnom sektoru.

Ukazano je da će se posebna pažnja posvetiti potencijalnom prekidu snabdevanja prirodnim gasom iz pravca Ukrajine, kako bi se analizirao uticaj ovog događaja na transportni gasni sistem i posledično na isporuku gasa u potrebnim količinama toplanama u Srbiji.

Rečeno je da su dogovorene dodatne količine snabdevanja gasom iz Azerbejdžana tokom predstojeće zime, da se radi i na osiguravanju dodatnih količina iz Rusije i da je sve obezbeđeno za sigurno snabdevanje, i ako dođe do rasta tražnje za gasom usled potencijalno niskih temperatura.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Svet je ovo čekao! Rusija odgovorila na Bajdenovu udarnu ponudu!
PRAVO U METU

Svet je ovo čekao! Rusija odgovorila na Bajdenovu udarnu ponudu!

Sjedinjene Američke Države vode praktično rat u punom obimu sa Rusijom i žele Moskvi strateški poraz, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući reči američkog predsednika Džozefa Bajdena da su SAD spremne za pregovore sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova.

14.10.2024

15:10

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!
BOMBA

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!

U petak, tokom svog boravka u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabadu, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je stav da je Rusija otvorena za diskusije o novom globalnom poretku. Ovo je izjavio na međunarodnom forumu „Vezanost vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja“, koji je održan povodom 300. godišnjice rođenja turkmenskog pesnika i mislioca Mahtumkulija Frazija.

14.10.2024

12:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka