• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.04.2019

19:30

NEMCI SLUTE ZLO NA KOSOVU: Posle britanske, američke ambasade i Nemačka upozorila svoje građane da ne PUTUJU NA SEVER KiM

Politika

NEMCI SLUTE ZLO NA KOSOVU: Posle britanske, američke ambasade i Nemačka upozorila svoje građane da ne PUTUJU NA SEVER KiM

Podeli vest

Upozorenje britanskim građanima da "izbegavaju putovanja na sever Kosova, osim kada je neophodno", izazvalo je negodovanje Beograda. Pri tome već neko vreme postoji upozorenje i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova

"Na severu Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija je i dalje napeta. Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče opštu slobodu kretanja", navodi se u preporukama za Kosovo nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U tekstu koji se može naći na zvaničnoj internet stranici Ministarstva podseća se da je 16. januara 2018. "ubijen poznati kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici".

Ministarstvo zato preporučuje nemačkim državljanima da se, "pre nego što otputuju na sever Kosova, upoznaju sa situacijom, da putovanje pažljivo pripreme" i da, po mogućnosti, "na pojedinačnim putovanjima budu u pratnji lokalnih vodiča". Nemačkim putnicima se takođe preporučuje da "budu oprezni i izbegavaju veće gužve".

 

VOJNICI ALBANIJE PATROLIRAJU NA SEVERU KIM, najstrašnija šiptarska provokacija ikad?! SRPSKA LISTA PITA KFOR KO JE TO DOZVOLIO!

Slično, nešto detaljnije upozorenje izdala je i britanska ambasada u Prištini. U njemu se savetuje da se ne putuje na sever Kosova zbog "brojnih nasilnih incidenata u vezi sa organizovanim kriminalom" u tom delu Kosova i "stalnog rizika koji te strukture predstavljaju".

Neki mediji u Srbiji su, na osnovu toga, javljali kako je ambasada preporučila da se ne putuje na celu teritoriju Kosova i iznosili spekulacije o mogućoj "eskalaciji nasilja na severu Kosova posle 10. aprila". Britanska ambasada je to demantovala.

 

STEJT DEPARTMENT IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE SVOJIM DRŽAVLJANIMA: Moguć je napad na sever Kosova, OPASNOST OD TERORIZMA!

Prethodno je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da "u Prištini imate jednu kriminalnu vlast koja sada optužuje sever Kosova da je tu sedište kriminala. Međutim, pošto je upozorenje došlo u ovom trenutku, tumači se da bi moglo da dođe do većih incidenata koji nisu povezani sa kriminalom, već bi moglo da se desi, ako nekome padne na pamet, a tu mislim na ove sa pomućenim razumom, da vojno osvoje sever KiM".

Inače, nemačko ministarstvo za ostale delove Kosova navodi da je "situacija uglavnom mirna i stabilna".

Podseća se, ipak, da je u prvoj polovini 2016. godine bilo nasilnih protesta protiv vlade (u Prištini) i da se situacija otada smirila, ali, kako se ukazuje, "potencijal za takve proteste i dalje postoji".

Protesti u Srbiji

Nemačko ministarstvo, kao i za sve ostale zemlje, ima preporuke i za Srbiju u kojima stoji da je "situacija u celoj zemlji generalno mirna".

Istovremeno, upozorava se da "subotom, u glavnom gradu, Beogradu, kao i u drugim gradovima, može biti organizovanih protesta i demonstracija", ali se i dodaje da su ta okupljanja "do sada bila mirna".

(VIDEO) LAZANSKI NA PINKU: Upozorenje Britancima da ne putuju na sever KiM jasno pokazuje kako njihove službe rade na Balkanu!

Takođe se upozorava da su zbog toga "mogući zastoji u saobraćaju", a putnicima se savetuje da prate izveštaje medija i izbegavaju demonstracije.

Pored uobičajenih preporuka o tome šta državljani Nemačke treba da znaju prilikom putovanja, menjanja novca ili za slučaj da im zatreba medicinska pomoć, nemačko ministarstvo posebno ukazuje na "moguće poteškoće" prilikom ulaska u Srbiju sa teritorije Kosova.

Kako se objašnjava, "Srbija tretira Kosovo kao deo svoje državne teritorije, a ne kao stranu zemlju. Zato, sa srpske tačke gledišta, svako ko dolazi sa Kosova nije ušao u Srbiju na zvaničnom graničnom prelazu, odnosno, kada bude napuštao Srbiju, neće moći da dokaže da je prethodno ušao na njenu teritoriju".

Kako bi se to izbeglo, piše na internet stranici, "Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ukazuje da putnik mora prvo da uđe u Srbiju, pa tek onda da ode na Kosovo. Na taj način ulazak u Srbiju je elektronski registrovan".

IZ LONDONA UPOZORILI SVE SVOJE DRŽAVLJANE! Britanci: Ne idite na sever Kosova! Tamo će biti velikih sukoba!

Takođe, kako piše, srpski graničari obično udaraju pečat u pasošu preko kosovskog pečata.

"Pošto je to kosovskim graničnim vlastima poznato, one često – na zahtev – u nemački pasoš ne udaraju kosovski ulazni pečat ."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Loknica

pre 5 godina

I opet nista nisu uradili po tom pitanju! Svoj narod upozoravaju a za Srbe kojima je zivot tamo ugrozen, bas ih briga!!

Saradžogla

pre 5 godina

Narode moj srpski,ne idite u Nemačku jer može biti da vas skrati za glavu ili siluje neki azilant koji masovno naseljavaju pomenutu državu?Može biti da ćete imati neku solidnu platu koja će otići na plaćanje stana i hranu i još nešto ... Da bi ste imali novaca za štednju radićete još po jedan posao.A TO NIJE ŽIVOT!PS.Jedna moja rođaka kao medicinska sestra u poznatoj Evro državi do posla putuje dva sata i toliko nazad.

Nikola

pre 5 godina

Nemci su dali podstrek Šiptarima da nastave da se bahate.

e moj ti

pre 5 godina

Upozoravaju nas drzave ciji su vojnici tamo u okviru kfora,sfora,nato-a,ili vec... Pa sto ne sprece to?!

Mira

pre 5 godina

Ako upozoravaju svoje gradjane da ne idu na sever Kosova,to znaci i da ne veruju u sposobnost svojih vojnika KFORA da obezbede njihovu sigurnost tamo.

Djordje

pre 5 godina

Sirenje propagande kako bi se zaplasio nas narod .

caca

pre 5 godina

Siptari bi zavadili dva oka u glavi,i gledaju samo licni interes!!!!Oni su zlo za sve!!!

mimi

pre 5 godina

neka probaju siptari da se igraju vatrom,nemoze uvek na istu foru da nas d*kaju,nece proci

Pera

pre 5 godina

Siptari nista drugo ni ne znaju nego samo silom prete.

Rade

pre 5 godina

Ljudi, zar stvarno mislite da je u pitanju propaganda!? Meni izgleda da ce uz njihovo odobrenje uskoro poceti NASILNO zauzimanje severnog Dela KiM !!! Zar nitko iz vlade nije toga svestan??? Molim vas pripremite odbranu Srpskog stanovnistva, da se ne desi novi “ bljesak” ! Srbija je vec previse dugo “ uljuljkana” u “ mirno resavanje “ I zaboravila da ne odlucuje sama !!! UK Ima veliki problem sa Brexitom I njima odgovara da “ zakuvaju” negde dalje kao I uvek!

Janko

pre 5 godina

Ne bi oni bez razloga upozoravali,verovatno Šiptari nešto spremaju!

nikola

pre 5 godina

Upozorava ih jer znaju da ce Albanci izvrsiti neku vojnu akciju na severu Kosova, sve upucuje na to.

Nina

pre 5 godina

Pristinsko ludilo mora da se zaustavi i obezbedi mir za sve gradjane na KiM

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17