• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

15.05.2019

22:38

SKANDAL ! 'PORŠE' OTCEPIO KOSOVO OD SRBIJE!Automobilski gigant stao na šiptarsku stranu

Politika

SKANDAL ! 'PORŠE' OTCEPIO KOSOVO OD SRBIJE!Automobilski gigant stao na šiptarsku stranu

Podeli vest

Kompanija 'Porše SCG' u svoje automobile u našoj zemlji stavlja navigaciju u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna država * Kupci ogorčeni, uputili ih da se obrate proizvođačima mapa!?

Kompanija "Porše SCG" otcepila je Kosovo i Metohiju od Srbije! Iako u našoj zemlji uspešno posluje već više od 15 godina, ovaj nemački automobilski gigant je na svojim mapama za navigaciju teritoriju naše južne pokrajine "ogradio" identičnim granicama kao i sve druge nezavisne države.

Da skandal bude veći, u meniju gde se biraju mape država takođe stoji 'Kosovo', i to sa komandama i uputstvima na albanskom jeziku! Postavljanjem ovakve navigacije, 'Porše SCG', u okviru kojeg su i brendovi poput 'Seata' i 'Audija', prekršio je Ustav Srbije, ali i Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija prema kojoj su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje.

Ne menjamo ništa

Redakciji Informera poslednjih nedelja javio se veliki broj nezadovoljnih kupaca 'poršea', ali i 'audija' i 'seata', koji su ogorčeni zbog onoga što su zatekli kada su uključili navigaciju. Jedan od njih, D. M. (34) iz Beograda, primetio je ovu, kako ocenjuje, provokaciju kada je novim 'seat atekom' krenuo na jug Srbije.
- U sklopu opreme mog novog automobila dobio sam i SD karticu koja se uključi u navigaciju i onda imate sve mape i u Srbiji i u inostranstvu. Nisam imao potrebe da to koristim sve dok nisam krenuo u rodni kraj, na jug Srbije. Tada sam primetio da je na mapi teritorija Kosova i Metohije bila ograđena granicama kao i sve druge okolne nezavisne zemlje. To nisu ni isprekidane linije ni bilo šta što bi ukazalo na činjenicu da je to deo Srbije. Jok, najnormalnija granična linija ista kao što je između nas i Bugarske, Makedonije, Crne Gore... Tu sam se već iznervirao i ušao sam u 'meni' da pogledam za koje sve zemlje imaju mape. Tad je usledio novi šok! Vi tamo možete da izaberete opciju Kosovo, i to na albanskom jeziku - priča naš sagovornik.

Foto: Informer DN

On dodaje da nipošto nije želeo da pređe preko toga jer je reč o firmi koja godinama posluje u Srbiji i lepo zarađuje od naših ljudi.
- Ne zanima me koja zemlja je priznala Kosovo, a koja nije, ali ako prodaješ automobile u Srbiji, onda je osnovno da makar poštuješ činjenicu da je u Ustavu naše zemlje Kosovo deo Srbije. Da ne pričam o tome što sa ovakvom sramotnom aplikacijom i mapama 'Porše' krši ne samo naš Ustav nego i Rezoluciju 1244 UN - decidiran je D. M.

Foto: Informer DN

Kršite Ustav ove zemlje

Čim se vratio sa odmora u Beograd, on je odlučio da se požali kompaniji 'Porše SCG', ali je od njih dobio potpuno nezadovoljavajući odgovor.
- Sve sam slikao i poslao sam im mejl u kome sam objasnio da time što rade krše i naš Ustav i rezoluciju UN. Očekivao sam da će se makar izviniti ili da će obećati da će nešto promeniti, ali su mi oni hladnokrvno odgovorili da su mape koje se koriste u njihovim vozilima iste za sva tržišta i da ne mogu da se prilagode samo srpskom tržištu. Uz to, rekli su da ne mogu da menjaju mape i da ih oni ni ne prave, već ih kupuju od firme 'Hera', pa da se njima obratim - ispričao nam je D. M., koji se nije zadovoljio ovakvim objašnjenjem:

- Mi nismo naša vozila kupili od tamo neke 'Here' nego od 'Seata', odnosno 'Poršea', i nama oni odgovaraju za sve što nije dobro. Zaista sam i uvređen i razočaran i smatram da ovakve stvari ne bismo smeli da dozvoljavamo u Srbiji. Oni ovde zgrću profit i trebalo bi da imaju makar malo poštovanja. Ako ne mogu da naprave ili nabave normalne mape, onda bolje da nam prilikom kupovine automobila ne daju nikakve nego ovakve - zaključuje on.

(FOTO) TEŠKA PROVOKACIJA AMERIČKOG AMBASADORA! Skot u apatinskoj školi držao predavanje sa MAPOM SRBIJE BEZ KOSOVA! DECA SE POBUNILA, on ih ovako ISKULIRAO!

U kompaniji "Porše" bez komentara

Povodom ovog prvorazrednog skandala, kontaktirali smo i sa kompanijom 'Porše SCG' i pitali ih zbog čega krše Ustav naše zemlje, u kojoj uspešno posluju i profitiraju od 2004. godine, kao i Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. Uz to smo im postavili pitanje i da li i kada planiraju da isprave ovu svoju veliku grešku. Iako nam je iz ove kompanije rečeno da im pošaljemo pitanja, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mikac

pre 4 godine

A drzavni organi kao da ne postoje. Zasto placamo drzavne sluzbenike. Zabraniti rad POrshe Srbija i odrediti im visemilinsku kaznu. Sva ta vozila zapleniti i da prodavac vrati novac.

SS

pre 4 godine

Ko vas j*be,iako kad hoćete da se ku*čite švapskim autima.

RINGISPIL

pre 4 godine

Samo neka Vucic dovlaci NEMCE oni nece unistiti Srbiju ali ce njemu doci glave.

Gradjanin

pre 4 godine

Tužba, kazna i zahtev za odštetu prevarenim kupcima jer u osnovi to i jesu.

XXL

pre 4 godine

Aman nacija koja ti postrelja decu i vodila dva-tri rata bez obzira na vremensku udaljenost nikada ti neće biti - prijatelj. Pa ni u autoindustriji za navigaciju.

Saradžogla

pre 4 godine

Чим су Титини први стан или кућу отели у Београду или Србији требало је колико сутрадан подићи устанак и све их вратити у Црну Гори и Босну!Сутрадан!Такорећи шака је дошла у Србију и од ње направили просјачку државу.Тек однедавно јавност зна да је аустроугарски каплар Јозеф Броз Тита у Србију дошао и са усташама а дезертерима са руског фронта.Тамо су се показали као беда од војске да су их немци протерали.Да их народ не би покажњавао Тита им је турио петокраку на чело и давај да се ослободи већ ослобођена Србија од стране Црвене армије.За кратко време Титини су у Београду од живота ослободили неколико ДЕСЕТИНА ХИЛЈАДА београђана без суђења?ДА ЈЕ БИЛО ПАМЕТИ ДАНАС БИ КОСМЕТ ЗАИСТА БИО ДЕО СРБИЈЕ.Сви шиптари би се вратили своме српском роду а данас то не смеју због освете албанске нарко мафије!

CobraT

pre 4 godine

Znači, ako se kočnice prouzvode u Tunguziji a ugrađene su u Porše onda se na neispravnost trebamo žaliti Tunguzima, right ! Što im tako niste napisali pa da vidimo šta će reći...

as

pre 4 godine

Pa kad je je Srbija, odi u Prištinu pa se deri kako je Kosovo Srbija. Za par sekundi će da te razuvere

Peca

pre 4 godine

Pa ko te terao da kupujes Porse. Bar da si kupio neki dobar auto nego to sranje.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17