• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2020

22:14

VUČIĆ NAJAVIO NOVE INVESTICIJE: Podrška Mini šengenu "strahovit" potez SAD, jer vodi miru!

Politika

VUČIĆ NAJAVIO NOVE INVESTICIJE: Podrška Mini šengenu "strahovit" potez SAD, jer vodi miru!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je podrška inicijativi "mini šengen" "strahovit" potez američke administracije, koja je dobro razumela da je to najbolji način za trajni mir u regionu

Vučić je za RTS rekao da bi ulaskom celog regiona u "mini šengen" moglo da se uštedi 3,5 milijardi evra, da bi region bio bogatiji, nestale bi granice, podigli bi se kapaciteti celog regiona za priliv stranih direktnih investicija, pokazala stabilnost, ali i dodao da je za to potrebna politička volja i stabilnost.

- Potrebno je da neko ne misli daje važno samo da uradi nešto protiv Srbije - rekao je Vučić i dodao da je mini šengen i najveći interes srpskog naroda.

Vučić je za RTS, komentarišući to što je Priština sporazumom u Beloj kući pristala da uđe u inicijativu "mini šengen", rekao da bi, uz "mini šengen", bilo znatno manje problema u regionu.

- Bili bismo neuporedivo bogatiji, za najmanje deset odsto bogatiji, budući da su 7 odsto operativni troškovi zbog čekanja kamiona na granicama - naveo je predsednik.

Foto: printscreen RTS

Vučić je rekao da je za razvijanje "mini šengena" potrebna politička volja, navodeći da se deo već razvija sa Makedoncima oko fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija koje rade na prelazu Tabanovce.

- Moramo da radimo i na radnim dozvolama, nostrifikaciji diploma, da onaj ko uđe na teritoriju Sribje ima pravo da ode i u Sarajevo, Tiranu. Za to nam je potreban mir i razgovori sa ljudima koji znaju šta znači kompromis - rekao je Vučić.

Naveo je da uz "mini šengen" više neće biti granice među Srbima, ali ni među Bošnjacima, te kao primer naveo da će jedan čovek koji dobije radnu dozvolu u Novom Pazaru moći da radi i u Sarajevu i obrunuto...

- Očigledna je prednost mini šengena za naš narod i sve druge i samo zlonamerni se prave da to ne razumeju - istakao je Vučić.

Dodao je da je veoma ponosan na tu ideju, za koju kaže da je, iako neki govore da je njegova, do nje zajednički došao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Foto: printscreen RTS

- Mislim da smo je zajednički stvorili Edi Rama i ja kad smo rekli da ne idemo uvek samostalno, kad idemo u Brisel uvek idemo da govorimo jedni protiv drugih, nismo nikad probali nesto zajedno da dobijemo. I Zoran Zaev je prišao i bio fer iako znam kakvi su bili pritisci i na njega - rekao je Vučić.

Vučić najavio nove investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u narednih 10 dana biti potpisan ugovor o izgradnji fabrike u Zaječaru, kao i da će u Chupriju doći jedna velika nemacka kompanija koja će zaposliti 450 ljudi.

On je podsetio da je Magna u Aleksincu otvorila 570 radnih mesta, kao i da otvaranje velikih stranih firmi ide linijom Koridora 10.

- I onda dve velike japanske investicije - Midek u Novom Sadu i Tojo u Inđiji. Uskoro polažemo kamen temeljac za njih. To je 390 miliona evra investicija. A biće još više investicija. Američki potencijali su veći - rekao je Vučić.

On je precizirao da kada dođe Američka razvojna agencija to svi prate i raste cena Srbije na "međunarodnoj finansijskoj pozornici".

- Ako ulažu Kinezi, Japanci, Nemci... to znači da je dobro mesto za ulaganje i to je dobro za nas - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BozaB

pre 3 godine

Mislim da ce nasa ekonomija tek da "eksplodira" jer slede ogromne investicije.

Ivana

pre 3 godine

Ovo je izuzetno važno za ekonomski napredak i razvoj naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi,hvala na svemu što radi za našu državu. Srbija je na pravom putu razvoja.

Goran

pre 3 godine

Mini Sengen omogucice lakse kretanje ljudi, roba i usluga, a samim tim uticace pozitivno i na privredu i razvoj regiona.

Filip

pre 3 godine

Srbija je atraktivna stranim investitorima i svi žele da ulažu kod nas

Olga

pre 3 godine

Vucic je obezbedio sporazum koji mnogo toga dobrog donosi Srbiji. To niko do sada nije uspeo, opozicija moze samo da place.

Pera

pre 3 godine

Mini sengen ce biti dobra stvar za nase gradjane otvorice se nove investicije i protok robe.

Suzana

pre 3 godine

Odlične vesti je Aleksandar Vučić rekao gostujući na RTS-u, da će uskoro doći nekoliko velikih stranih investitora u Srbiju. Još kada dođe Američka razvojna agencija to svi prate i raste cena Srbije na međunarodnoj finansijskoj pozornici.

Nikola

pre 3 godine

Svaka nova investicija vodi nasu zemlju napred!!!

VUČIĆ I PRVA SVETSKA LIGA! Bili smo članovi regionalne balkanske lige, prosečan tim, A SADA SMO U SVETU NAJVEĆIH!
Politika

VUČIĆ I PRVA SVETSKA LIGA! Bili smo članovi regionalne balkanske lige, prosečan tim, A SADA SMO U SVETU NAJVEĆIH!

U proteklih sedam dana nije bilo momenta a da neko nije iskomentarisao sporazum u Vapingtonu, odnose sa Rusijom, odnose sa Izraelom, sa EU, sa muslimanskim svetom... I svako u Beogradu, opoziciji, među novinarima, u stranci predsednika Srbije, ali i među raznim stručnjacima po Evropi, Rusiji, Americi, svako je našao za shodno da da svoje mišljenje, svoj sud, da pohvali ili ocrni Aleksandra Vučića. I sve je to razumljivo. Ne kaže se džabe "Mišljenje je kao dupe, svako ga ima"

10.09.2020

21:35

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija