• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2021

10:57

VUČIĆ STIGAO NA SAMIT LIDERA ZAPADNOG BALKANA, dočekali ga Pahor i Milanović! Foto/Video

Politika

VUČIĆ STIGAO NA SAMIT LIDERA ZAPADNOG BALKANA, dočekali ga Pahor i Milanović! Foto/Video

Podeli vest

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja
 
10.57 - Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kongresni centar na Brdu kod Kranja gde se danas održava samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni.

 

 

Predsednika Vučića dočekali su domaćin slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Predsednik Srbije se, prilikom dolaska, vidljivo srdačnije pozdravio sa Pahorom, nego što je to učinio sa Milanovićem, sa kojim se, po utisku izveštača Tanjuga, pozdravio zvaničnije.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

11.10 - Počeo plenarni sastanak - neizvesni zaključci

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni koji se održava danas na Brdu kod Kranja počeo je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu će se razgovarati, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Sastanku koji se odvija iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Oni sede za okruglim stolom, a predsednik Vučić se nalazi naspram domaćina Pahora i Milanovića.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav


Očekuje se da nakon prve plenarne sednica samita budu objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Nakon tog sastanka, kako je predviđeno agendom današnjeg samita, lideri će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.

Na današnjem samitu lideri zemalja učesnica obeležiće i 10. godišnjicu pokretanja Inicijative, ali i, kako je najavljeno, "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU".

Takođe, prema najavama, lideri će "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

Predsednik Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promeni granica. Kako je naveo, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada "pakao za njih".

"Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić.

Domaćin samita, slovenački predsednik, povodom današnjeg samita, prošle nedelje razgovarao je sa Vjosom Osmani u Prištini, a sa predsednikom Vučićem u Beogradu.

Takođe, Pahor se u istim povodom u septembru sastao sa makedonskim predsednikom Pendarovskim, a u martu sa članovima Predsedništva BiH, dok je pre dve nedelje odvojeno razgovarao sa Ðukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, dok je Osmani kazala da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

U Beogradu, Pahor je istakao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija. Prema njegovim rečima, lideri bi sa današnjeg samita trebalo da pošalju poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže.

Takođe, slovenački predsednik smatra i da bi Brisel trebalo "da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana" i da bi bilo "odlično kad bi sve zemlje regiona ušle skoro istovremeno u EU". Prema najavama, na samitu će biti reči i o posledicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Natalija

pre 2 godine

Drago mi je što imamo ovako lepu saradnju sa Slovenijom i nadam se da ce tako ostati i u buducnosti.

Natalija

pre 2 godine

Nadamo se korisnim i delotvornim razgovorima Vucica i Pahora, s obzirom da se Pahor zalaze za prosirenje EU.

Perica

pre 2 godine

Od svih ovih lidera Vucic je jedini pravi lider.

soko

pre 2 godine

promena granica i integritet drzave Jugoslavije se ne smije dovoditi u pitanje , sve paramilitarne formacije koje su izvrsile agresiju na Jugoslaviju i sve poslezlocinacke postkriminalne tvorevine kao lazne drzave se moraju proglasiti za nelegalne teroristicke drzave.

Jana

pre 2 godine

Вучић је лидер целог региона.

Ivana

pre 2 godine

Ovo će biti važan sastanak da se obezbedi sigurnost građana na KiM, da UNMIK i KFOR ostanu na Kim, da se zaista uradi sve da Srbi i Albanci žive bolje. Oslavbilla albansk a strana drastčno, i više nemaju toliku podršku EU i SAD.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija