• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.05.2021

15:52

OLAKŠICE ZA RADNU VIZU STRANCIMA! Otvoren e Konzulat, od sada moguće digitalno podnošenje zahteva

Politika

OLAKŠICE ZA RADNU VIZU STRANCIMA! Otvoren e Konzulat, od sada moguće digitalno podnošenje zahteva

Podeli vest

Sa radom je počeo novi portal eKonzulat, koji će stranim državljanima omogućiti digitalizovano podnošenje zahteva za vizu tip D, odnosno radnu vizu za Srbiju

To je prva elektronska usluga Ministarstva spoljnih poslova, i dostupna je u 95 diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno ambasadama i generalnim konzulatima Srbije.

Predstavljanju eKonzulata u Kancelariji za IT i eUpravu, prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je istakao da je reč o modernizaciji važnog segmenta aktivnosti DKP-ova, i da je to prekretnica u funkcionisanju Sistema.

- eKonzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strance je prva elektronska usluga MSP-a. Mogu da obećam da je ovo prva, ali ne i poslednja e-usluga - rekao je Selaković.

On je naveo i da je ovaj potez važan za dalji proceš razvoja države, i dobar signal u kome se pravcu kreće država, koja postaje magnet za ozbiljne strane kompanije koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.

- Cilj Ministarstva spoljnih poslova je da sprovede digitalzaciju svih poslova DKP-ova kod kojih je to moguće - rekao je Selaković.

Direktor Kancelarije za IT I eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da sus ama registracija I prijava jednostvne, te da je ovo prvi put da su usluge javne uprave okrenute i stranim državljanima, koji, nakon registracije, postaju e-građani Srbije.

Pri registraciji, potrebno je prvo da se unesu osnovni podaci, lični - ko aplicira, članovi porodice, zanimanje, zatim se dostavljaju podaci o putnoj ispravi sa kojom neko namerava da dođe, zatim o vizi, kao i u koji DKP želi da dođe, te kopija pasosa, pozivno pismo.

- Nakon ovoga kompletna komunikacija sa DKP-om se nastavlja elektronski I strain državljani samo treba da dođu do diplomatskog predstavništva kada treba vizu D da dobiju u pasoše - rekao je Jovanović.

On je naveo i da će eKonzulat olakšati posao zaposlnih u DKP-ovima, bez papia, dokumenata.

Jovanović je ukazao I da stranac, kada želi da se zaposli u Srbiji, apliciranjem za radnu vizu, dobija ID broj, koji se automatski iz MSP prosleđuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pa poslodavac paralelno može da pokrene postupak za radnu dozovlu.

- Ovo je neverovatno važno, da bi mogli što pre da počnu da rade - dodao je Jovanović i dodao da viza D traje do 180 dana, a da je u toku faza digitaliacije postupka dobijanja i boravišta, što bi trebalo da bude pokrenuto to kraja maja.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija