• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.09.2021

18:26

Slovački ministar odbrane Nađ u poseti Srbiji

Ministarstvo odbrane republike Srbije

Politika

Slovački ministar odbrane Nađ u poseti Srbiji

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Slovačke Republike Jaroslavom Nađem koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Po završetku sastanka delegacija dve zemlje, ministar Stefanović zahvalio se još jednom Slovačkoj na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i na snažnoj podršci koju je ministar Nađ danas iskazao teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije

Stefanović je istakao da je poseta ministra Nađa još jedna potvrda prijateljstva koje povezuje Srbiju i Slovačku i odlična prilika za unapređenje saradnje između dva ministarstva odbrane.

- Naše zemlje povezuju snažne kulturne i istorijske veze, a to je odlična osnova da naša dva ministarstva odbrane, koja i inače imaju dobru saradnju, sarađuju i još bolje. Danas smo se u razgovorima saglasili oko konkretnih projekata, koji se odnose na našu vojno-industrijsku i vojnoobrazovnu saradnju, ali i zajedničke treninge naših specijalnih jedinica i spremni smo da sa njima započnemo što pre, čim to okolnosti budu dozvoljavale. To će biti novi impuls u saradnji naše dve vojske i dva ministarstva – poručio je ministar Stefanović.

Ministar je precizirao i da je recipročna obuka pripadnika specijalnih jedinica bila jedna od tema na sastanku dveju delegacija.

Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović

- Dotakli smo se nekih važnih tema koje se tiču i Komande za obuku, odnosno centara za obuku specijalnih jedinica u Slovačkoj, za koje smatramo da su jedne od najboljih u Evropi. Smatramo da je slovačka vojska veoma sposobna i da bi naši momci i devojke, koji bi došli tamo na obuku, mogli mnogo da nauče. Isto tako spremni smo i da podelimo iskustva koja imaju naše specijalne jedinice – poručio je ministar Stefanović.

Srbija ostaje posvećena učešću u mirovnim operacijama i Evropske unije i Ujedinjenih nacija, naglasio je takođe ministar Stefanović.
 
- Biće nam drago ako u budućnosti i sa slovačkim vojnicima budemo mogli negde zajednički da delujemo, a bićemo spremni i da našu interoperabilnost povećamo kroz zajedničke vežbe dve vojske - naglašava ministar Stefanović.

Ministri Stefanović i Nađ saglasni su da se posao vojske donekle promenio i da se vojska sve više angažuje u mirnodopske svrhe. Kao primere ministar Stefanović navodi pomoć stanovništvu koju je vojska ukazala u vremenu pandemije kovida, ali i u drugim vanrednim situacijama.

- Čestitam ministru Nađu na tome. Slovačka vojska je pokazala izuzetnu spremnost u svojoj zemlji, pomogla je civilnom stanovništvu, uradila veliki broj testiranja građana i pokazala da kada je najteže i kada je narodu to potrebno, njena vojska može da ispuni takav zadatak. Vojska će sve više pomagati u poplavama, požarima, u drugim vanrednim situacijama i mi moramo da budemo zajednički spremni za tu ulogu vojske, da zajednički radimo da podignemo njenu gotovost i njene sposobnosti – naglašava ministar Stefanović.

Vojno-industrijska saradnja je polje koje, takođe, pruža mogućnosti za unapređenje saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Slovačke, ukazao je Stefanović. Na kraju, ministar Stefanović je zahvalio delegaciji Slovačke što je došla u Srbiju i izrazio nadu da će biti još prilika za razmenu mišljenja o važnim temama.

- Mi nastavljamo naš evropski put, podrška Slovačke, njena pomoć i naši bliski odnosi  na tom putu ostaju nešto na šta smo posebno ponosni. Takođe, računajte da ovde uvek imate prijatelje sa kojim možete da razgovarate o svim temama i od kojih možete da očekujete pomoć i podršku i u najtežim vremenima – rekao je ministar Stefanović.
 
Ministar odbrane Slovačke Republike Jaroslav Nađ izrazio je zadovoljstvo zbog posete Srbiji i istakao da je današnji sastanak ispunio njegova očekivanja, odisao prijateljstvom, zajedničkim gledištima kao i konkretnim rešenjima koje dva ministartsva zajednički žele da dostignu.
 
- Postoji mnogo oblasti od zajedničkog interesa gde možemo da zajedno sarađujemo bilo da je reč o zajedničkim treninzima, saradnji u oblasti vojne industrije, zdravstva i zaista ima jako puno konkretnih oblasti. Meni je jako drago i već se radujem unapred unapređenju naše saradnje – naglasio je ministar Nađ.

Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije

Ministar odbrane Slovačke, Jaroslav Nađ

Ministar odbrane Slovačke izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog razumevanja.

- Drago mi je da je Srbija opredeljena da postane članica Evropske unije i mi smo danas veoma konkretno razgovarali i diskutovali o temama koje su veoma aktuelne u međunarodnoj zajednici.
 
- Želim da ponovim da Slovačka pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije – rekao je ministar Nađ, dodajući da je dijalog Beograda i Prištine jako važan i da očekuje da će biti usmeren na mirna rešenja.
 
Na kraju obraćanja, ministar Nađ je zahvalio ministru Stefanoviću na prijateljskom dočeku.
 
- Želim da se osvrnem i na večerašnji nastup Slovačkog vojnog orkestra i da se zahvalim i našem ambasadoru koji je to ovde organizovao u okviru Dana slovačke kulture u Srbiji i večeras ću svakako lično prisustvovati zajedno sa ministrom Stefanovićem – istakao je ministar Nađ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija