• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.12.2021

10:48

U Evropi potpuni haos tek dolazi, ali SRBIJA ĆE USPETI DA IZAĐE IZ OVOGA NA NAČIN DA OBIČNI GRAĐANI NIŠTA NE OSETE!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

U Evropi potpuni haos tek dolazi, ali SRBIJA ĆE USPETI DA IZAĐE IZ OVOGA NA NAČIN DA OBIČNI GRAĐANI NIŠTA NE OSETE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će posetiti kopove i termolektranu "Kostolac"

10.30 - Pitanja novinara

- Ne postoji glupo pitanje, već sasmo glupi odgovori. Naše je da damo prave odgovore. Mi u Kolubari imamo ugalj različitih kalorijskih vrednosti, u Zapadnoj Tamnavi nam je najbolji ugalj. Zahvalan sam fantastičnim rudarima. Oni ovde u Kostolcu rade sve po planu ali razumevajući situaciju juče su prebacili normu. 

- Ja ne mogu da budem stručan i za košarku, i bioskope i termoelektrane, ali je posao predsednika je da bude uz svoj narod, uz svoje rudare, kada je najteže. Makar sat vremena treba da budem sa njima i za vreme velikih praznika i da pokažemo koliko važan posao rade za našu zemlju. 

- Energetika postaje jedan od 4 stuba za budućnost, zato mislim da je predsedniku Srbije mesto da bude ovde. 

- Obišao sam više sela od svih predsednika od 1945. godine naovamo. To je posao predsednika. Ja da iskopam danas ugalj, ako moram mogu, ali to nije svrha. Siguran sam da se radujete, posle 1991. godine ništa nismo uradili. Neki su bili 12 godina na vlasti i ništa nisu uradili osim što su svoje džepove napunili, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje TV N1. 

- Gotovo je nemoguće da nas bilo šta iznenadi pa da imamo prestanak sistema, preguraćemo ovu zimu. Danas mnogo manje brinem nego što sam birnuo pre dva dana. 

Pretnje Gorana Markovića

- Ja im želim uspeha i životu i dobro zdravlje, a mi nećemo nikog da streljamo. 

Protesti

- Navikao sam da protestuje 5 ljudi, 500 ljudi, nekada i 7-8.000 ljudi, to je demokratsko pravo. Nismo koristiri ni pendreke ni vodene topove. Naš posao je da ih čuvamo kao malo vode na dlanu i ponekad i u poštovanju njihovih prava idemo i van zakona. 

Slobodan Georgiev o smrti Ranka Panića

- Postoji nešto što zove elementarna pristojnost- Ćutite ako ne znate mnogo o određenim tragedijama. U eri neodgovornog ponašanja imate i one koji drugačije misle, većinu bi da smeštaju u logoru. 

- Taj čovek je ubijen samo zato što je želeo da prošeta do RTS, zato što je hteo ono što je svakom drugom bilo omogućeno. 

- Demonstranti su brutalno napadnuti od strane Žandarmerije, odlukom političkih partija, i čovek je preminuo. 

- Najbolje je da to kaže njegovoj majci. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Plata zdravstvenih radnika

- Pošto su lagali besomučno oko plata vojnika pa sam im dokazao da su uvećane 70 osto, sada da vam kažem koliko su uvećane plate zdravtsvenim radicima.

10.22- Obraćanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će novi blok u izgradnji B3 snage 350 megavata biti gotovo za oko godinu i po dana. Istakao da će, posle više decenija neulaganja u nove termokapacitete, biti veliko osnaženje za naš elektroenergetski sistem kada taj blok bude u pogonu, krajem 2023. ili početkom 2024. godine, te da će novi blok B3 proizvoditi između 4.000 i 5.000 megavat sati dnevno.

- Nalazimo se ispred termoelektrane Kosotlac. Posle mnogo decenija neulaganja, završićemo novi blok. To će biti veliko osnaženje kapaciteta. Za godinu i po dana moramo da završimo ovo. Ovo će biti veliko snaženje naših kapaciteta. 

Kako je rekao, trenutno je bez struje oko 500 priključaka što jena nivou statističke greške i skoro tri puta manje nego prošle godine na svetog Nikolu i dodao da se radi na otklanjanju kvarova.

- Čestitam ovim ljudima, mreža nam je stabilna. U ovom trenutku svi u Srbiji imaju struju sa izuzetkom 500 domaćinstava, što je na nivou statističke greške.

Vučić je naglasio da je obezbeđeno građanima dobro stabdevanje strujom uz istu cenu struje koja je, ne računajući Ukrajinu i Gruziju, ubedljivo najniža u Evropi, iako sada plate u Srbiji nisu najniže.

- Ljudima smo obezbedili najnižu cenu električne energije, sa izuzetkom Ukrajine i Gruzije. Čestitam ljudima ODS i EPS, mreža nam je stabilna. Obezbedili smo snabdevalnje Želim da se zahvalim svim rudarima koji su juče iskopali 34.000 tona, oborili su rekord, za više od 13 odsto su prebacili kvotu. Da bi termoelektrana radila, moramo da imamo kvalitetan ugalj. Obezbedili smo da svakog dana 3.000 tona najkvalitetnijeg ugla prebacimo u TENT - rekao je Vučić.

- Juče je potršeno 116.830 MWh. Mi smo uspeli da preoizvedemo gotovo 99.000, a ostalo uvozimo.

- Iako potpuni haos tek stupa, u većem delu Evrope, što se vidi na svim berzama po cenama energenata. U svakom slučaju Srbija će uspeti da izađe iz ovoga na takav način da obični ljudi ništa ne osete. Na nama je da ulažemo u budućnost, i želim još jednom da se zahvalim našim rudarima, koji danas, na slavu, rade kako bi svaka kuća imala struju - naglasio je on.

10.08 - Obilazak Kostolca

Predsednik Vučić je obišao pogone, a nakon toga i komandnu sobu termoelektrane Kostolacgde mu je Milosav Tomašević iz EPS rekao da je pre 2010. godine čak postojao plan da se ugase pogoni, pošto je to tada bio trend.

- Pa da li je to normalno - zapitao je Vučić, i istakao važnost ovog postrojenja za energetsku sigurnost naše zemlje.

Foto: printscreen

10.00 - Vučić stigao u Kostolac 

Predsednik Vučić, s obzirom na to da danas proslavlja Svetog Nikolu, je rudarima u Kostolcu doneo posne kolače koje je spremala njegova majka.

- Hvala vam na svemu, zahvaljujući vama mi živimo pristojno, u toplom. Ne bismo imali struju da nema uglja, vas, termoelektrane... Kada vodite morate da razmišljate o toplotnoj energiji, ne možete da bude neodgovorni - rekao je Vučić rudarima koji su tražili samo više posla.

 

 

Rudari koji su dočekali predsednika Vučića su mu čestitali slavu i izvestili ga o količinama uglja koje su iskopane kako bi građani imali tople domove. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Podsetimo, predsednik Vučić danas je čestitao Svetog Nikolu svima koji slave.

"Srecna slava svima koji slave Svetog Nikolu! Sa Andrejem i Danilom, kao i svake godine, u crkvi Sv. Marka", napisao je predsednik Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Uz tekst su postavljene i fotografije na kojima predsednik, čija je takođe krsna slava Sveti Nikola, sa bratom Andrejem i sinom Danilom lomi slavski kolač.

 

 

Najavljujući da će danas, za svetog Nikolu, svoju slavu, biti sa rudarima, Vučić je poručio građanima da restrikcija struje neće biti, ali da zato za njega i za sve druge iz tog sistema više nema ni slava, ni Nove godine, Božića i drugih praznika, da bi građani mogli da imaju dovoljno energenata i tople stanove.

Što se tiče cena, on je rekao da naša država to trenutno može da izdrži, ali da je veoma važno da zadržimo termo izvore i da, uz rast obnovljivih izvora, Srbija mora da rešava pitanje reverzibile i balansiranja energije.

"Na neke ljude sam ljut, jer nisu obezbedili da ugalj ne bude toliko vlažan i mokar", rekao je Vučić i dodao da pre svega misli, kako je rekao, na "generalnog direktora (EPS-a), ali i na sve druge u sistemu".

Ukazujući na zaključke sastanka koji je u petak održao sa predstavnicima energetskog sektora i članovima vlade, predsednik je rekao:

"Zamolio sam rudare Kolubare da sada iskopavaju 75.000 tona dnevno novih otkopa, da od Nove godine skidamo 20.000 tona sa deponije odnosno odlagališta, da bismo imali koliko je moguće, jer nećemo imati nijednog trenutka punu snagu zbog nižeg kvaliteta uglja, da manjom količinom kvalitetnijeg uglja iz Drmna prebacujemo 3.000 tona za Obrenovac da bismo mešali sa manje kvalitetnim ugljem".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sonya

pre 2 godine

Predsednik Vučić ne staje. Svuda stiže i obećanja ispunjava.

Helena

pre 2 godine

Obilazak Kostalca je dobar povod da se procesi rada unapredjuju i modernizuju na radost svih radnika.

Anastasija

pre 2 godine

Nakon decenija zanemarivanja modernizacije i podizanja elektro-energetskog potencijala predsednik Vučić je kroz više projekata i pregovora obezbedio stabilnost elektro mreže, tople domove i najnižu cenu gasa za Srbiju! Stigao je da obiđe radnike koji dele entuzijazam jer konačno rade u boljim uslovima.

Maja

pre 2 godine

Predsednik je i ovaj put pokazao koliko mu je narod važan, i koliku podršku radnicima će pružiti svojom posetom. Tako se bori za svoj narod.

Milica

pre 2 godine

Imaćemo dovoljno gasa i električne energije za celu zimu, što je od esencijalne važnosti.

Milica

pre 2 godine

Srbija će svojim građanima obezbediti dovoljnu količinu električne energije po najboljim cenama,kako bi bezbrižno proveli zimu u prijatnim domovima.

Ana

pre 2 godine

Odlicna vest za nase stanovnistvo i sto nece biti problema tokom hladnih dana.

Viola fon Kramon u totalnoj akciji protiv Srbije!
Politika

Viola fon Kramon u totalnoj akciji protiv Srbije!

Poslanica EP Viola fon Kramon je na susretu sa vladikom Grigorijem ukinula je našu Srpsku pravoslavnu crkvu, u Jadru je zastupala interese drugih kompanija lažno se predstavljajući kao zaštitnik naroda, a sada traži od EU da zatvore Kolubaru, Kostolac i Obrenovac

08.12.2021

07:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija