• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

16.03.2022

07:00

PREOKRET U AFERI OKO NESTANKA REMEK-DELA IZ MUZEJA! Hapšen zbog krađe slike, a sad je poklanja državi!

wikipedija

Politika

PREOKRET U AFERI OKO NESTANKA REMEK-DELA IZ MUZEJA! Hapšen zbog krađe slike, a sad je poklanja državi!

Podeli vest

Slobodan Gajin (77), osumnjičen za krađu slike "Blagoveštanski sabor", vredne 600.000 evra, ponudio je na poklon ovo remek-delo državi Srbiji * I dalje je misterija da li je reč o ukradenoj slici ili duplikatu

Kolekcionar umetničkih dela Slobodan Gajin (77), sa prebivalištem u Švajcarskoj, koji je prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u krađi i preprodaji slike Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor", vredne 600.000 evra, ponudio je ovo remek-delo na poklon državi Srbiji!

I dalje je, međutim, misterija da li je baš ova slika ukradena davne 1993. iz Muzeja Vojvodine, ili je reč o duplikatu, manjeg formata, koji je izradio sam Bukovac. Naime, postoje indicije da je autor 1901. uradio dve identične slike, ali različitih dimenzija, a da je veća slika ukradena iz muzeja pre 29 godina i još se ne zna gde se nalazi.

Uslovi

Imamo samo dva uslova - nadoknadu sudskih troškova i medijsku satisfakciju
Goran Došen, advokat

Različite dimenzije

Kako smo saznali, Gajin je pre dva dana dostavio Vladi Republike Srbije i Ministarstvu kulture predlog za zaključenje ugovora o poklonu čuvene slike, iako se i dalje nalazi pod istragom našeg i švajcarskog tužilaštva, nakon što je ovo remek-delo pronađeno u njegovom stanu u Cirihu u avgustu prošle godine.

Advokat Goran Došen, koji zastupa Gajina u Srbiji, odmah je po pokretanju postupka protiv njegovog klijenta dostavio našim istražnim organima dokaz o vlasništvu nad spornim delom. Priložio je rešenje švajcarskog suda o nasledstvu iz 2006. godine, kojim se potvrđuje da je Gajin tada postao zakonski naslednik izuzetno vredne umetničke zaostavštine.

- Reč je o kolekciji koju je Gajinu prepisao jedan ugledni advokat iz Švajcarske, takođe srpskog porekla, koji je u međuvremenu preminuo. U tom rešenju, između ostalog, postoji i potvrda da je sada pokojni advokat kupio "Blagoveštanski sabor" 2003. godine, tako da je u potpunosti isključeno da je Gajin ukrao to remek-delo. I tu papirološki nema ništa sporno - otkrio je Došen ranije za naš list, a sad iznosi nove momente:

- Pošto je veštačenje autentičnosti slike u prekidu, i to bez obrazloženja nadležnih, moj klijent je odlučio da je pokloni Srbiji. To mu nije prvi put, Gajin je i ranije poklanjao mnoge umetničke predmete. Postoje, međutim, samo dva uslova - da mu se nadoknade troškovi sudskih postupaka koji se i dalje neosnovano vode protiv njega i da dobije satisfakciju preko medija, jer mu je ukaljano ime.

Zet glumice, advokat i specijalac

Osumnjičeni Ratko Dragičević zet je glumice Jelice Sretenović, a njegov otac Nebojša je advokat koji ima kancelariju u centru Beograda. Dejan Milošević je majstor borilačkih veština, u džudou i džiju-džici je nosilac crnog pojasa, dok je u disciplini nunčake osvojio titulu evropskog prvaka i vicešampiona sveta. Osim toga, godinama se bavi obučavanjem specijalnih vojnih i policijskih jedinica u Srbiji, Francuskoj i Americi.

Tajna duga 28 godina

Inače, do sada je utvrđeno da je sporna slika nađena u Gajinovom posedu u Cirihu 30 centimetara kraća od originalnog remek-dela koje je 1993. ukradeno iz Muzeja Vojvodine. Ništa se nije znalo o sudbini te slike sve do avgusta 2021, kad su Gajin i još trojica osumnjičenih pokušali da istom muzeju prodaju ovo remek-delo!

Tada su prikriveni agenti srpske policije, predstavljajući se kao zainteresovani kupci, u Gajinovom stanu u Cirihu pronašli skupocenu sliku i on je uhapšen, zajedno sa Beograđanima Ratkom Dragičevićem, njegovim ocem Nebojšom i Dejanom Miloševićem, koji se terete za posredovanje u pokušaju prodaje remek-dela (pogledajte okvir). Sva četvorica su izvesno vreme provela u pritvoru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija