• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

16.03.2022

21:20

BRISEL BI ČELIKOM DA ZAVADI SRBIJU SA RUSIJOM I BELORUSIJOM! Dilema je, iskoristiti trenutak, ili planirati budućnost! JABUKA RAZDORA STIGLA IZ EU?!

Fotoilustracija

Politika

BRISEL BI ČELIKOM DA ZAVADI SRBIJU SA RUSIJOM I BELORUSIJOM! Dilema je, iskoristiti trenutak, ili planirati budućnost! JABUKA RAZDORA STIGLA IZ EU?!

Podeli vest

Evropska Unija više ne uvozi čelik iz Belorusije i Rusije, pa je povećala kvote za izvoz ove legure Srbiji. Pitanje koje se stavlja pred našu državu je da li izvoziti pun kapacitet u EU ili nastaviti sa izvozom delimično u EU, a delimično u Rusiju

Iako ova mogućnost deluje kao sjajna prilika za proširenje proizvodnih kapaciteta i veći izvoz, stručnjaci upozoravaju da je ovo mač sa dve oštrice i perfidna igra Evropske Unije.

Podla igra EU

Profesor ekonomije Ljubodrag Savić analizira novonastalu situaciju za Informer.rs. Savić ocenjuje da je ekonomska korist Srbije neznatna u odnosu na gubitke koje možemo imati, kada se stanje na tržištu vrati u normalu, a EU vrati niže kvote Srbiji. 

Foto: Tanjug

 

- Za nas je ovo dobra vest, Srbija i kineska kompanija Hestil su dobile veće kvote i to znači da ima mogućnosti da se širi proizvodnja u Smederevu. Međutim, to je sitna podvala EU na teret Rusa i Belorusa. Ako bismo to prihvatili imali bismo prigovor da se ne ponašamo fer. Ovo je situacija u kojoj se gleda ko je na kojoj strani, a to je veliko opterećenje za srpsku državu. Budući da EU ne može da natera Srbiju da uvede sankcije Rusiji, sada indirektno navode Srbiju da ipak "uvede sankcije" tako što će čelik, umesto u Rusiju izvoziti u Evropu - smatra Savić.

On dodaje da ove promene kvota nisu toliko na korist Srbije, koliko su pokušaj EU da naškodi Rusiji, ne veoma perfidan način. Iako Srbija ovim može da profitira, treba misliti i na budućnost, a u budućnosti slabije kvote mogu vrlo lako da se vrate.

- Ovo je veoma komplikovana, nefer i perfidna igra Evropske Unije, nije ovo nikakav ustupak Srbiji, već radnje na štetu Rusije. Naravno, ovim mogu da profitiraju i Srbija i kineski Hestil, ali, pitanje je šta će biti sa nama, kada se život, a i kvote vrate u normalu, a vratiće se. Srbija tada ostaje bez tržišta, sa slabim kvotama "za treće zemlje". Pred nama je velika dilema i mogući problem u budućnosti - podvlači Savić.

Foto: clipart

 
EU sankcijama Rusiji nanela sebi štetu

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je za Srbiju najvažnije da se drži dalje od sukoba i sankcija, kao i da ovo nije od velikog značaja za našu državu.

Foto: printscreen

 

- Ono što je za Srbiju važno je da nama EU ne uvede sankcije, ili pojača pritiske da sankcije uvedemo mi Rusiji. Što se tiče dobitka, besmisleno je pomišljati da bilo ko može i treba da profitira od rata, a posebno Srbija. Hestil izvozi u Rusiju, tako su prevazišli problem pređašnjih kvota i ograničenja, koje su bile dodeljene i nama. Ovo može biti jedino olakšica u smislu transporta, ali nije od velikog značaja za Srbiju, zbog proizvodnih kapaciteta, koji su znatno manji od potražnje Evropske Unije. EU je svojim sankcijama nanela sebi štetu, jer su joj neophodni čelik i aluminijum, koje je uvozila, najviše, iz Rusije - naglašava Kovačević.

 

EU 2019. umalo "pucala u čelo" srpskoj privredi kvotama za izvoz čelika

SAD su u junu 2018. godine uvele carinu od 25% na evropski čelik i 10% na evropski aluminijum, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost. EU je uključila kontramere za američki izvoz u vrednosti od 6,4 milijarde evra. Dodatno, da bi zaštitila svoje čeličane EU je već naredne godine uvela kvote na uvoz čelika iz trećih zemalja, među kojima je i Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izrazio ogromnu zabrinutost za budućnost radnika i smederevske železare.

- Mnogo me brinu najave Evrofera (udruženja evropskih proizvođača čelika) oko našeg čelika. Toliko me brinu da mislim da Anu Brnabić, premijerku Vlade, zamolim da izađe sa sednice i da ide da se time bavi. Jer, to može da bude bukvalno pucanje, metak u čelo za našu zemlju, ako na tim odlukama budu istrajavali - rekao je tada Vučić.

Ipak, kineski Hestil našao je način da izveze čelik, uprkos strogim kvotama EU i time spasila srpskog giganta od propadanja. Da li nam se, nakon stabilizacije situacije na tržištu EU, smeši novi "metak u čelo"?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zlatokosa

pre 2 godine

Nacionalizovati sve zapadne kompanije u Srbiji. Uključujući SBB. Rusija je začepila Zapad sa svih strana I vraća ih brzinom svetlosti u mračni srednji vek. U glad. Imaćemo I nafte I gasa I radnih mesta u izobilju. I hranu i kulturu i sport i tehnologijeTržište od više milijardi potrošača. Moju istoriju ne pišu ni nacisti ni blogeri ni starlets. Srbiji nisu potrebni Danajski darovi. Tako se vodi država. Nije ovo Soroševa ptt adresa.

ringispil

pre 2 godine

EU treba od Srbije da dobija samo olovo i to ono brzometno a celik neka uvoze iz Ukrajine.

Penzionerj

pre 2 godine

Predsednik Vučić do sada ije naseo, verujemo da ni sada neće. Dobiješ sto dinara a izgubiš prvo prijatelja a onda milione.

vucicu fašisto

pre 2 godine

Bolesno fašista vucic i njegove sluge sendvicati iz informera srbiju guraju u propast

dera

pre 2 godine

Držati se važećih ugovora , bez zakidanja bilo kome . Ko je kakvu čorbu zakuvao sam da je pokusa .

Mića

pre 2 godine

Ne razumem čemu uopšte ovo teoretisanje u prazno, jer ovde se naša država uopšte ne pita, već pre svega oni koji taj čelik ovde proizvode - a to su ipak Kinezi.

Jovana

pre 2 godine

Obzirom da nam je pregovor oko cene gasa veoma blizu, odgovor se nameće sam po sebi...

ratko

pre 2 godine

u Pravu si zlatokosa ,a vidi kako su ti izdajnici vec dva palca na dole stavila odmah se javljaju .Zuti olos naravno i njihov mulj Solak ,Marinika i Djilas,izdajnici al polako i na njih ce doci red suditi za izdaju svoje zemlje pa dozivotna robija

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija